Sulama birliklerine yönelik sempozyum

Güncelleme Tarihi:

Sulama birliklerine yönelik sempozyum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2017 11:50

Sulama birliklerine yönelik sempozyum

Haberin Devamı

 

Mithat ABAKAN/MANAVGAT, (DHA) - ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜS-KOOPBİR), Türkiye Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birlikleri Merkez Birliği (KÖY KOOP), Çukurova Sulama Birlikleri Derneği (ÇUSUDER) tarafından sempozyum düzenlendi.

'Bir damla suyun neferiyiz' başlığıyla düzenlene sempozyuma, Bakanlığı Türkiye Milli Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı, TÜS-KOOPBİR Genel Başkanı Halis Uysal, KÖYKOOP Genel Başkanı Yakup Yıldız, ÇUSUDER Genel Başkanı Faruk Umar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kontrolörler Daire Başkanı Kutluhan Özdemir ve Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker ile 200'den fazla kooperatif yetkilisi katıldı.

SU'NUN YAPAYI ÜRETİLEMEDİ

Sempozyumun açılışında konuşan TÜS-KOOPBİR Genel Başkanı Halis Uysal, suyun hayatın temel taşı olduğunu ifade ederek, bilim adamlarının gelecekte kuraklık yaşanacak yerler olarak Akdeniz ve Ege bölgelerini gösterdiklerini dile getirdi. Kuralık sorunun bertaraf edilmesi için su tasarrufu yapılması gerektiğini anlatan Uysal, "Her şeyin yapayı üretilmiş, suyun yapayı asla üretilememiştir. Hovardaca sulamanın bırakılarak damla sulamaya geçmemiz lazım" dedi.

ÖRGÜT KARMAŞASI VAR

ÇUSUDER Genel Başkanı Faruk Umar da toplantıda yaptığı konuşmada dünyadaki su rezervinin sadece yüzde 2.5'nin tatlı su olduğunu hatırlatarak, "Bunun da kullanım oranına bakarsak yüzde 74'ü tarım sektöründe kullanılıyor. Bizim ülkemizdeki durumda ise 382 sulama birliği mevcut. Belediyeler var bu işi yürüten. Sulama birliklerinde örgüt karmaşası var" dedi.

TÜRKİYE'DE SU SIKINTISI ÇEKİLİYOR

Köy Koop Genel Başkanı Yakup Yıldız da küresel ısınmadan en çok etkilenecek bölgelerinin Ege ve Akdeniz bölgeleri olduğunu belirterek, "İl olarak söylemek gerekirse Isparta ve Burdur en çok bu küresel ısınmadan etkilenecek iller arasında. Bu durumda suyu tasarrufla kullanmamız gerekiyor. Ülkemizde kişi başına düşen su kullanımı 1.3 bin tondur" diye konuştu.

ÜLKELER TOPRAK KİRALIYOR

Gelecekte tarımın çok önemli olduğunu ve küresel iklim değişikliği ve temiz su kaynakları nedeniyle ülkelerin toprak kiralamaya başladığını anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker ise "Dünya geneli değerlendirdiğimizde 16 ülke 42 ülkeden arazi satın alıyor veya kiralıyor. Ukrayna'nın yüzde 30'unu Çinliler kiraladı" dedi.

Sempozyumda konuşmaların ardından 'Sulama birliklerinin önemi ve sulamayla ilgili gelişmeler'; 'Sulama kooperatiflerinin önemi ve sorunları' panelleri düzenlendi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!