Vedat Okyar: Beşiktaş’ın Büyük Kaptanı

Nasıl korkunç tesadüf.

Haberin Devamı

Geçen sene bugün; Filistin’de çocuklar ölürken yazıyordum, bugün Suruç’ta gençler ölürken yazıyorum.

Geçen sene bugün; memleket yanacak, dünya yıkılacak, oluk oluk çocuk kanı akacak sokaklarda, sen nasıl spor yazacaksın diye düşünmüştüm. Tam "Köy yanar deli taranır" işi demiştim."Hayat devam ediyor" zalimliği. "İşimiz bu ne yapalım" çaresizliği. Çocuklar ölüyor yaşayasımız yok ki, ne yazması diye düşünmüştüm.

Geçen sene bugün; Beşiktaş'ın "Büyük Kaptan"ının, ölüm yıldönümüdür. Onu anlatır, anar, giderim demiştim. Yine öyle yapacağım. Beşiktaş’ın büyük kaptanı Vedat Okyar’ı anacağım yine bugün.

Aşkından hiç sakatlanmayan adamı anacağım. Aşktan başka açıklama bulamıyorum. Ben zaten, bazı şeylere aşktan başka açıklama bulamam. 1968-1976 yılları arasında, 253 maçta oynayıp hiç sakatlanmadıysa Vedat Okyar bence aşktandır. Beşiktaş aşkından.

Üstünde Beşiktaş forması varken yalan söyleyemeyen adamı anacağım. Hikâyeyi herkes bilir, herkes anlatır, herkes yazar. Yıllarca anlatılacak kadar şahanedir.

Beyefendiliği, zarafeti ve kibarlığıyla tanınan Vedat Okyar, yediği sert bir tekmeye küfürle karşılık verir bir gün. Küfrü eden de, yiyen de, "Hocam, Vedat Okyar bana küfür etti!" şikâyetini duyan hakem Doğan Babacan da şaşkındır. Çağırır yanına "Küfür mü ettin Vedat?" diye sorar.

İhtimal vermiyordur zahir. Onay almak ister. Bence hikâye burada bitse bile güzel. Hikâye burada bitse bile mutlu son. Hikâye burada bitse bile olur. Ümüğünün dibine kadar yalana batmışken bizim zamanlar, o zamanlar bir hakem bir oyuncuya soru soracak, aldığa cevaba güvenecektir.

"Evet, ettim" der Vedat Okyar. "Küfür ettim." Kırmızı kartla oyun dışı kalır tabii. Takım arkadaşı "Niye küfür ettim diyorsun? Etmedim deseydin ya, manyak mısın sen?" dediğinde, o acayip cümle çıkar Vedat Okyar'ın ağzından: "Üstümde Beşiktaş forması varken yalan mı söyleyecektim!" Aşktandır bu da. Beşiktaş aşkından. Aşktan başka açıklama bulamıyorum. E biliyosunuz, ben zaten, bazı şeylere aşktan başka açıklama bulamam. Akılla açıklayacak değilim şu işi.

Üstünde Beşiktaş forması varken yalan söyleyemeyen Vedat Okyar’ın vicdanlı çocukları, bugün havaalanına, Quaresma'yı karşılamaya gitmedi. Gencecik çocuklar ölürken davulla zurnayla futbolcu karşılamaya gitmeyen çArşı, çok yakışıyor Beşiktaş’a. Yas çünkü. Kimsenin ilan etmesi gerekmiyor. Vicdan çünkü.

Vedat Okyar rahat rahat uyusun.

Yazarın Tüm Yazıları