Beşiktaş’ın ilk kralı Beşiktaş’ın son kralı

Beşiktaşlılar “Gomez gittiydi”, “Niye gittiydi”, “Gitmeyeydi çok iyiydi” filan diye dertlenirken bambaşka bir golcüye kavuştular bu sezon. Cenk Tosun. Şahane de bi lakap taktılar “Tosun Paşa” diyorlar.

Haberin Devamı

Cenk Tosun 16 golle şu an ligin gol kralı. Eğer böyle patır patır gol atmaya devam edip ipi göğüslerse sezonun gol kralı olacak. Ve Beşiktaş, tarihinde ilk kez üst üste iki sezon gol kralı çıkarmış olacak.  Ve Cenk Tosun Beşiktaş’ın son kralı olacak.


Ama ben Beşiktaş’ın ilk gol kralı Güven Önüt’ü anacağım bugün. Ölüm yıldönümüdür.


Güven Önüt 1940 doğumludur, babamın kuşağından. Memleketi Aydın’da başlar futbola. Galatasaray’ın ve hepimizin kralı Metin Oktay gibi İzmirspor’a geçer sonra. 


1958-59 ve 1959-60 sezonlarında, İzmirspor, İstanbul takımlarının korkulu rüyasıyken takımın santraforudur.  


O yıllarda bütün gözler şahane futbol oynayan, enfes goller atan, iki ayağını da mükemmel kullanan bu genç golcünün üzerindedir. Beşiktaş da Fenerbahçe de Galatasaray da onu çok ister.


1960 Temmuz’unda imzayı Beşiktaş’a atar. Artık Beşiktaş’ın golcüsüdür. 1969’a kadar 225 maçta oynar, 94 gol atar, iki şampiyonluk görür.


1963-64 sezonunda attığı 19 golle gol kralı olduğunda, aynı zamanda Beşiktaş tarihinin ilk gol kralı olarak tarihe geçer. Üstelik tacı Metin Oktay’dan devralır Beşiktaş’ın ilk gol kralı. İnsan yazarken ürperiyor. 


Güven Önüt, sonraki yıllarda Trabzonspor ve Orduspor’da forma giyer ama jübilesini yaparken üzerinde siyah beyaz forma vardır.  


Çok anlatırdı, “Güven öyle böyle değil, çok yakışıklıydı” derdi babam.  Kızlar Marlon Brando’ya benzetirlermiş, öyle bi yakışıklık, hesap edin.  “Çalım atmak neymiş, şut nasıl çekilirmiş, kafa golü nasıl atılırmış Güven’de görecektin” derdi bi de hep. 


Beşiktaş’ın ve Türkiye futbol tarihin en büyük golcülerinden biridir Güven Önüt. Centilmendir. Mütevazıdır. Öyle derler. 24 Şubat 2003’te buralardan gider. Ruhu şad olsun. Cenk Tosun’un da yolu açık olsun.


Öyle güzel golleri olsun ki sezon sonunda da cümlesi şu olsun:“


Lütfü Bey ben her şeyi yapıyorum da gözlerimden ateş çıkaramıyorum o nasıl oluyor acaba?”

Yazarın Tüm Yazıları