Tonlarca altınla kaplı Budist Tapınağı: Shwedagon Pagodası

Güncelleme Tarihi:

Tonlarca altınla kaplı Budist Tapınağı: Shwedagon Pagodası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2020 10:54

Myanmar'ın başkenti Yangon'daki altın kaplı Shwedagon Pagodası 2600 yıllık geçmişe sahip. Pagoda, Budistlerin dinî yapılarına verilen ad.

Haberin Devamı

Budistlerin kutsal saydıkları Shwedagon Pagodasında, Buda'nın elbisesinden parçaların, saçının da aralarında bulunduğu Budizm'in kutsal öğeleri de yer alıyor. 51 metre yükseklikteki Singuttara Tepesi üzerine inşa edilen 112 metre yüksekliğindeki pagoda, Yangon kentine de hakim bir görünümde. Yangon'daki binaların azami yükseklikleri imar düzenlemeleriyle sınırlandırılmış olması, Shwedagon Pagodasının kent silüetinde öne çıkmasını sağlıyor.

Tonlarca altınla kaplı Budist Tapınağı: Shwedagon Pagodası



Stupa'nın kaidesi altın plakalarla kaplı tuğlalardan yapılmış. Tabanın üstünde sadece keşişlerin ve diğer erkeklerin erişebileceği teraslar yer alıyor. Stupanın çan şeklindeki kısmındaki taç sembolü, 5.448 elmas ve 2.317 yakut ile süslenmiş. Üzerinde 76 karatlık elmas bulunan tomurcuğun hemen önünde bayrak şeklinde bir kanat var. Stupada görülen altın, tuğla yapıyı kaplayan ve geleneksel perçinlerle tutturulan gerçek altın plakalardan yapılmış. Hükümdarların yanı sıra ülkenin her yerinden insanlar da pagoda için altın bağışlamışlar. Bu gelenek günümüzde de sürüyor. Yüzyıllar içinde bağışlanan tonlarca altınla kaplı Shwedagon Pagoda, 25 asırdır Myanmar'daki en kutsal anıt.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!