Kuzey Amerika'da, yağmur ormanlarının bulunduğu ulusal park: Olympic

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Amerikada, yağmur ormanlarının bulunduğu ulusal park: Olympic
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2020 11:42

Kuzey Amerika'daki Olympic Ulusal Parkı muhteşem manzaralarıyla nefes kesiyor. Seattle şehri yakınlarında bulunan park, 3.734 km2'lik bir alanı kapsıyor. Park, geniş bir vahşi doğayı, binlerce yıllık insanlık tarihini ve buzullarla kaplı dağları, yaşlı ılıman yağmur ormanlarını ve 110 km'den fazla vahşi kıyı şeridi dahil olmak üzere birbirinden çok farklı ekosisteme sahip.

Haberin Devamı

Burası, 1938 yılında Ulusal Park statüsüne geçirilmiş, 1981'de de UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmiş. Olympic Ulusal Parkı; Pasifik Büyük Okyanus sahili, Olympic Dağı ve ılıman bölge yağmur ormanı olmak üzere üç değişik makro bölgeye bölünüyor..Park fiziksel coğrafya açısından iki bölge halinde. En büyüğü, yarımadanın içerisinde bulunan ve Olympic Dağları adı verilen dağlık masiften oluşan engebeli dağlık bölge. Diğer bölge ise, yarımadanın batı ucunda 100 km kadar batıdaki Büyük Okyanus'a uzanan dar sahil şeridi. Bu ikinci bölge bazı adaları ve sahile çok yakın ama denizde bulunan kayaları da ihtiva ediyor.

Kuzey Amerikada, yağmur ormanlarının bulunduğu ulusal park: Olympic



Park arazisinin rakımı deniz kıyısında 0 m'den 2000 m. aşan dağ zirvelerini içine aldığı için, iklim değişik yörelerde çok değişiklik gösteriyor. Parkın yanındaki Büyük Okyanus, denizden ıslak hava yığınlarının gelmesine ve bu ıslak hava yığınlarının parktaki yüksek dağlarla karşılaştığı zaman çok yüksek miktarda yağışa sebep olmakta. Bu nedenle, Park ve yakınlarındaki bölgeler, ABD'de en çok yağmur alan bölgeler olarak biliniyor. Yağışın bol olması göl sayısına da yansımış durumda. Parkta 300 kadar sayıda dağ gölü ve göleti bulunuyor. Milli park sınırları içinde Quinault Yağmur Ormanı da bulunuyor.

Kuzey Amerikada, yağmur ormanlarının bulunduğu ulusal park: Olympic


Haberin Devamı

Yagmur ormanı, Olympic Dağları'nin batısında "Quinault Nehri" ve "Quinaut Golu" bulunduğu bir vadide yer alıyor..Bu vadiye, içinde gayet devasa ve rekor sayılacak büyüklükte çesitli ağaçlar olduğu için "Yağmur Ormanı Devleri Vadisi (Valley of the Rain Forest Giants)" adı verilmiş. Bu vadi, dunyada en çok sayıda rekor büyüklükte ağaç türlerini ihtiva eden en küçük alan olarak tanımlanıyor. Kaliforniya'daki sekoya ağaçları ve Yeni Zelanda'da bulunan orman ağaçları dışında dünyada bulunan en büyük cesametteki ağaçların bu ormanda olduğu belirtiliyor. Bu ağaçların başında "Douglas Çamı" (Pseudotsuga menziesii) geliyor. Dünyada bilinen en büyük 10 Douglas Çamından 4 tanesi bu ormanda bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!