GeriSeyahat Åžofben zehirlenmelerine dikkat
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Åžofben zehirlenmelerine dikkat

Åžofben zehirlenmelerine dikkat

Kış mevsimiyle birlikte soba ve ÅŸofben zehirlenmeleri arttı. Çok sayıda insan bu nedenle yaşımını yitiriyor. Uzmanlar, ÅŸofbenin doÄŸru kullanılması için uyarıyor.Makina Mühendisleri Odası Kayseri Åžube BaÅŸkanı ve Erciyes Ãœniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Ãœyesi Doç. Dr. Mustafa Ä°lbaÅŸ, kış aylarında uygun ÅŸartlarda kullanılmayan ÅŸofbenlerin ve doÄŸru kullanılmayan kalorifer kazanlarının, ölümcül sonuçlara yol açabileceÄŸini bildirdi.   İlbaÅŸ, kış mevsiminde özellikle rüzgarlı havalarda soba ve ÅŸofben zehirlenmelerinin arttığını hatırlatarak, çok sayıda insanın bu nedenle yaşımını yitirdiÄŸini belirtti.   Kış mevsiminin insan saÄŸlığını tehdit eder hale gelmemesi için birtakım tedbirler alınması gerektiÄŸini ifade eden Ä°lbaÅŸ, ÅŸofben kullanımında uyulması gereken kuraları şöyle sıraladı:   '' Şofben kesinlikle banyoda bulunmamalıdır, ÅŸofbenin konulduÄŸu yer havadar ve geniÅŸ olmalıdır.    Baca baÄŸlantısız ÅŸofben kullanılmamalıdır. Baca baÄŸlantısı mutlaka tekniÄŸine uygun olarak yapılmalıdır.    Şofbenin bulunduÄŸu ortam sık sık havalandırılmalıdır.    Şofbenin emniyet sistemi çalışır vaziyette olmalıdır. Aksi halde ÅŸofben zehirlenmesi tehlikesi, ölümcül sonuçlar doÄŸurabilir.''       KALORÄ°FER KAZANLARI VE SOBALAR     Kalorifer kazanları ve sobaların doÄŸru kullanılmamasının da insan saÄŸlığı açısından tehlikeli sonuçlar ortaya koyduÄŸunu ifade eden Ä°lbaÅŸ, sobaların üstten tutuÅŸturulması, soba ve boruların saÄŸlam olması ve baca temizliÄŸinin düzenli olarak yapılması gerektiÄŸini söyledi.   Doç. Dr. Ä°lbaÅŸ, kalorifer kazanlarının doÄŸru kullanılması için uyulması gereken kuralları da şöyle özetledi:   '' Kalorifer ateşçileri mutlaka eÄŸitimdEn geçirilmelidir.    Borular ve bacalardaki kurum sık sık temizlenmelidir.    Su hararet göstergesinin çalışır durumda olmasına dikkat edilmeli, tesisat suyu yaz-kış boÅŸaltılmamalıdır.    Kazanların yılda bir defa periyodik bakımı ve testleri yapılmalı, sicil kartlarına iÅŸlenmelidir. Kontrollerde, teknik bilirkiÅŸi tarafından ekonomik ömrünü tamamladığı bildirilen kazanlar deÄŸiÅŸtirilmelidir.    Kömürlü kazanlarda kükürt oranı düşük kalorisi yüksek kömürler tercih edilmelidir.'' Â
False