Şizofreni araştırması için AB’den 2.5 milyon Euro kaynak

Güncelleme Tarihi:

Şizofreni araştırması için AB’den 2.5 milyon Euro kaynak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2011 00:00

Ankara Üniversitesi Beyin Araştırmaları Merkezi’nde (BAUM) Avrupa Birliği’nden aldığı 2.5 milyon Euroluk kaynakla Türkiye’de beyin araştırmalarına büyük katkı sağlayacak biyobanka kurulacak.

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında desteklenen “Şizofrenide Gen-Çevre Etkileşimi Projesi (EU-GEI), sağlık alanında Türkiye’den çıkan en yüksek bütçeli AB projesi olma özelliğini taşıyor.

Projeyle şizofreninin sebepleri, tanısı ve tedavisiyle ilgili çok önemli çalışmalar yapılacak. Proje, BAUM Müdürü Prof. Dr. Cem Atbaşoğlu ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Meram Can Saka koordinatörlüğünde yürütülüyor. AB projesi kapsamında 13 ülkeyle birlikte yürütülen projeyle şizofrenin genetik mi yoksa çevresel faktörlerle mi geliştiği araştırılacak. Projenin Türkiye ayağında ise “Şizofreniye yatkınlık ve hastalık şiddeti” incelenecek.

Bin hasta incelenecek

Araştırma kapsamında bin şizofreni hastası, bin aile bireyi ve bin sağlıklı kontrol grubu incelenecek. Şizofreni hastalarının genetik incelemelerinin yapılacağı araştırmada, kan örneklerinden akyuvar hücreleri ayrıştırılarak özel bir işlemle ölümsüzleştirilecek. Hücreler, BAUM Hücre Serisi Biyobankası’nda saklanacak. Biyobanka kurulması ile ilgili hazırlıklara başlanırken, projenin Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri tarafından kabul edildiği ve kaynak sağlandığı belirtildi.

Hücreler saklanacak

Sıvı azot tankında yıllar boyu saklanabilecek bu hücrelerle şizofreniyle neden olan veya yatkınlık oluşturan genlerin belirlenmesine yönelik çok sayıda araştırma tekrar örnek alınmasına gerek kalmadan yapılabilecek. EU-GEI Projesi’nin tamamlanmasıyla psikozlara yatkınlık ve gidiş özelliklerinin altında yatan gen çevre etkileşiminin ele alınmasında önemli bir atılım sağlanması bekleniyor. Yatkınlık alanındaki ilerlemeler, erken tanı ve müdahale açısından önlemler alınması anlamına gelebileceği için halk sağlığı açısından da büyük önem taşıyacak.

İsteyen hastalar projeye katılabilir

EU-GEI’nin koordinatörlüğünü yürüten Doç. Dr. Meram Can Saka, şizofreninin toplumun yüzde 1’inde, diğer klinik psikozlarla düşünüldüğünde toplumun yüzde 3’ünde görülen bir hastalık olduğunu söyledi. Saka, şizofrenin bu boyutuyla halk sağlığı açısından var olan en büyük sorunlardan biri olduğunu dile getirdi. Saka, projede yer alabilmek için çalışmanın yürütüldüğü merkezlere başvurmanın yeterli olacağını vurguladı. Projeye katılmak isteyen hastaların BAUM ile temasa geçebileceğini kaydeden Saka, yapılacak görüşmenin ardından, hastaya psikolojik testler yapılacağını bildirdi. Saka, projeye katılmak için ailede bir psikoz hastası bulunmasının ve gönüllü olmanın yeterli olacağını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!