Uzak doğunun kalbi: Güney Kore

Güney Kore'nin başkenti Seul'da yaklaşık 12 milyon insan yaşamakta. Onlardan biri de benim. 42 ülke gezdikten sonra Güney Kore’ye yerleştim. Peki o kadar ülke varken neden Kore? Kore'de ne yenir, ne içilir, ne yapılır? İşte Güney Kore gezi rehberi...

Haberin Devamı

Seul, Han Nehri tarafından ikiye ayrılıyor. Han Nehri'nin üst tarafı yani kuzeyinde kalan bölümüne Seul deniliyor. Seul'da pahalı evler, Güney Kore’nin en iyi üniversiteleri, lüks merkezleri, dünya üzerinde göremeyeceğiniz trilyonluk arabalar, gece kulüpleri ve eğlence mekânları yer alıyor. Han Nehri'nin alt kısmında ise daha mütevazı bir hayat yaşanıyor. Ülkemizde'de şarkısıyla bilinen Gangnam burada bulunuyor.

Uzak doğunun kalbi: Güney Kore

Kore’de yeme içme kültürü

Kore mutfağı, diğer ülkelerden epey bir farklı. Yemek Koreliler için çok önemli. Kore Savaşı zamanı halk çok aç kalmış. Günlerce, aylarca sadece Amerikalıların artıklarını pilavın içine karıştırarak yemek yemişler. Kore kültürü neredeyse yemekten ibaret. Korece nasılsın sorusu bile 'yemek yedin mi?' diye soruluyor. Dışarda alt tarafı körili pilav sipariş etseniz bile yemeğin yanında en az 8 adet ufak ara sıcak veriliyor. Kimcide bunlardan biri. Kore’nin en meşhur yemeği, Kore barbeküsü. Oturduğunuz masalarda ocak oluyor ve etleri siz ocağa koyup pişirip yiyorsunuz. Güney Kore’de ekmek kültürü yok. Her öğünde kahvaltıda dahil pilav ve çorbası bulunan yemekler oluyor. Benim favori Kore yemeğim ise tofu torbası (sundubucige).

Haberin Devamı

Uzak doğunun kalbi: Güney Kore

Kore’de nerelere gidilir, ne yapılır?

Seul’e gitmek için en uygun aylar nisan-ekim ayları. Ama siz siz olun kışın Kore’ye gitmeyin. Mesela şuan hava -20'lerde ve gerçekten çok soğuk.

Uzak doğunun kalbi: Güney Kore

Seul’da gezilecek yerlerin en başında Namsan Kulesi geliyor. Namsan Kulesi, aşıkların yeri olarak da sayılıyor. Koreli erkekler ilk randevusunda kız arkadaşını Namsan Kulesi'ne götürüp, oranın en tepesine bir kilit takıp anahtarı uçurumdan aşağı atıyorlar. Bu sayede sevgilerinin ve aşklarının daha güçlü olacaklarına inanıyorlar. Seul’da gezilecek diğer yerler ise Gangnam, Insadong, Namdaemun Market, Han Nehri ve Türklerin istilasına uğramış olan Iteawon bölgesi.

Haberin Devamı

Uzak doğunun kalbi: Güney Kore

Güney Kore’ye gittiğinizde sadece Seul değil, denize kıyısı olan Busan'a da gitmelisiniz. Yazları Busan'da denize girip, akşamları sahilde barbekü partilerine katılabilirsiniz. Güney Kore’ye yerleşmem hayatımda vermiş olduğum en doğru karardı.

www.tgcaktepe.wordpress.com

Yazarın Tüm Yazıları