GeriSeyahat Sınırları aşmak için en ideal zaman
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sınırları aşmak için en ideal zaman

Sınırları aşmak için en ideal zaman

“Yaz sıcaklarında gezilir mi” deyip ertelediğimiz ‘şehir’ tatilinin en güzel mevsimi geldi. Sarı yapraklarla doğanın sokakları renk cümbüşüne çevirdiği günlerde, Avrupa’da ‘ziyaret etmek için tam zamanı’ denilen 10 kenti jürimize sorduk.

Festivali kaçırmayın
Dubrovnik, Hırvatistan

Sonbaharda çok sakin ve bir o kadar da güzel. Şehri saran surlardan mavi sulara bakmak ayrı bir keyif ve hâlâ denize girme şansınız olabilir. Franciscan Manastırı, mimarisi, 20 binden fazla kitaba sahip kütüphanesi, 7 asırdır faaliyet gösteren ve kozmetik ürünler satan eczanesiyle ziyaret etmeye değer. Dubrovnik Katedrali şehrin zenginliğini, kültürünü gözler önüne seren yerlerden biri. Canan Demiray “Yiyeceğiniz enfes deniz mahsullerinin yanında, ekim ayında düzenlenen ‘The Good Food Festival’, Dalmaçya mutfağını deneyimlemek isteyenler için güzel bir fırsat sunuyor” diyor.

Sınırları aşmak için en ideal zaman

Yukarıdan izlemeli
Paris, Fransa

Her mevsimde güzel fakat sonbaharda sarılı, turunculu dökülen yapraklar arasında parklarını, geniş bahçelerini, sokaklarını gezmenin tadı bir başka. İpek Evci “Eyfel Kulesi’ni gören bir bankta kahvenizi yudumlamayı, Montmartre’da şehre yukarıdan bakmayı, Sen Nehri’nde tekne turu yapmayı, bir ucu Arc de Triomphe’ta (Zafer Takı), diğer ucu Concorde Meydanı’na uzanan Şanzelize Caddesi’nde yürüyüş yapmayı unutmayın” yorumunu yapıyor.
Sınırları aşmak için en ideal zaman

Adeta bir ‘biblo’ kent
Amsterdam, Hollanda

Avrupa’nın en çok turist çeken şehirlerinden biri… Saffet Emre Tonguç “Adeta bir biblo kent Amsterdam. Karakteristik evleri ve kanallarıyla büyüleyici bir atmosfer sunan bu kent, yürüyerek gezmeyi en sevdiğim yerlerden biri. Sonbahar da bunun için bence en ideal mevsim” önerisini veriyor.
Sınırları aşmak için en ideal zaman

Bisiklet kiralayın
Kopenhag, Danimarka

Şehrin ruhunu yaşamak için ilk durağınız, Kopenhag fotoğraflarında karşımıza çıkan kanal boyunca renk renk evlerin sıralandığı Nyhavn bölgesi olmalı. Nurgül Büyükkalay şunları söylüyor: “Özerkliğini ilan etmiş Christiania’da mutlaka dolaşın. Kopenhag’ı bisiklet kiralayarak dolaşmak da en keyifli seçenek.”
Sınırları aşmak için en ideal zaman

Çarpıcı ve lezzetli
Gent, Belçika

Aynur Tattersell “Belçika’da birkaç şehir her mevsim gidebileceğim yerler listesindedir. Gent, Brüksel’den arabayla 50 dakika mesafede. Kanalları, deniz mahsullü mutfağı ve sanat galerileriyle ünlü Brugge kadar iyi bilinmese de Doğu Flandre ilinin merkezi konumundaki Gent çok daha çarpıcı. Yemekleri de çok güzel” diyor.
Sınırları aşmak için en ideal zaman

Kaplıcalar da var
Budapeşte, Macaristan

Tuna Nehri’nin iki yakasına kurulan zarif başkent Budapeşte, görkemli yapıları, kaplıca merkezleri ve hareketli meydanlarıyla sonbaharda da çok etkileyici. Melih Uslu şöyle anlatıyor: “Şehirde Osmanlı idaresi zamanında kentin Buda bölgesinde inşa edilen Türk hamamlarının devamı niteliğinde çok sayıda kaplıca bulunuyor.”
Sınırları aşmak için en ideal zaman

Vize gerekmiyor
Belgrad, Sırbistan

Türk vatandaşlarının kimlikle girebildiği ülkeler arasında... Burcu Gürtürk Kadak “Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği platodaki Belgrad’ı ikiye ayıran Sava Nehri’nin bir kıyısı Eski, diğer kıyısı Yeni (Novi) Belgrad olarak isimlendiriliyor. Belgrad’ın görülmesi gereken yerlerinin büyük bölümü Eski Şehir tarafında” bilgisini veriyor.
Sınırları aşmak için en ideal zaman

Klasik müziğin başkenti
Viyana, Avusturya

Sermet Severöz bu zarif kenti şöyle anlatıyor: “Her mevsim çekiciliğini koruyan klasik müziğin başkenti Viyana... Schönbrunn Sarayı’nda akşam yemeğiyle başlayan klasik müzik dinletileri, hafif teatral üslubuyla klasik müzikten hoşlanmayan yetişkinleri ve hatta çocukları bile etkisi altına alır ve bir daha bırakmaz.”
Sınırları aşmak için en ideal zaman

Tarih, sanat ve sonbahar
Floransa, İtalya

Sonbaharın en gözde rotalardan biri Floransa. Müzeleri, katedralleri, sanat eserleriyle tarih ve sanat tutkunları için büyüleyici bir atmosfere sahip olan şehrin en önemli meydanı Piazza della Signoria (Signoria Meydanı). Michelangelo’nun ünlü heykeli David’in bir kopyası bu meydanda sergileniyor. Erdal İpekeşen tavsiye ediyor.
Sınırları aşmak için en ideal zaman

Dökülen yapraklar...
Berlin, Almanya

Geçmişte Prusya’ya da başkentlik yapan Berlin, modadan kültüre, politikadan sanata her alanda ön plana çıkan bir şehir. Serda Büyükkoyuncu “Tarihi, sanatı ve kozmopolit yapısıyla Berlin her mevsim gezilesi bir yer. Ama kışın yaklaştığının habercisi dökülen yapraklar şehre kesinlikle ayrı bir hava katıyor” yorumunu yapıyor.

Sınırları aşmak için en ideal zaman


False