GeriSeyahat Sekiz yıl daldı, bir fok gördü, hem hayalini gerçekleştirdi, hem de ödülü kaptı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sekiz yıl daldı, bir fok gördü, hem hayalini gerçekleştirdi, hem de ödülü kaptı

Sekiz yıl daldı, bir fok gördü, hem hayalini gerçekleştirdi, hem de ödülü kaptı

14 yıldır bungi jumping, sky diving gibi ekstrem sporlarla ilgilenen, 12 yıldır dalan Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan’ın en büyük hayali, fok balıklarını görebilmekti. Bunun için çeşitli zamanlarda sayısız dalış yaptı. Hayalini gerçekleştirmesi çok zordu ama o hiç vazgeçmedi, umudunu kaybetmedi. Tam sekiz yıl boyunca, bir tane olsun fok balığı görebilmek için dalmaya devam etti.

Sonunda bir dalışıyla hayalini gerçekleştirdiğini, hocasıyla birlikte bir fok balığı gördüğünü söylüyor. Hikayesini bir internet sitesindeki maceralı anılar yarışmasına gönderen Belediye Başkanı, üstüne bir de Lassa Competus Keşif Gezisi ödülü kazandı.

Sekiz yıl boyunca daldınız ve her seferinde hüsrana uğradınız. Sonra nasıl oldu da fok balığı gördünüz?

- Bir gün hocamla Kuşadası’nın sonundaki Sunset koyunda dalmaya karar verdik. Orada fok balıkları olduğunu duymuştum. Genelde meditasyon yaptığım için çok az hava harcayarak dalıyordum. Bu sefer heyecandan olsa gerek çok fazla soluduğumu fark ettim. Suya dalıp bir mağaraya girdik. İlerledikçe içindeki ışık azalıyordu. Işık azaldıkça mağaranın içindeki mercanların birbirinden güzel renkli ve canlı görüntüleri ortaya çıkıyordu. Mağaranın çıkışına geldiğimizde daha 20-25 dakikalık havamızın olduğunu anladık. Hocam daha aşağılara inmeyi teklif etti. Daha aşağılara indikçe su soğuyor ve fok balığını görme ihtimalimiz artıyordu. Tam o sırada büyük siyah bir karartının karşımızda durduğunu fark ettik. Bize bakıyordu. Aramızda 10-15 metre vardı. Ona doğru yavaş yavaş yüzmeye başladık. Havamız bitmek üzereydi. Çaresiz geri dönmek zorunda kaldık. İnanılmaz bir meceraydı.

Bu macera size ödülü nasıl getirdi?

- Her fırsatta ekstrem sporlarla ilgili çeşitli araştırmalar yapıyorum. Bir internet sitesinde mecera içeren anılarla ilgili bir yarışma düzenlendiğini gördüm. Şansımı denemek için hemen başvuru formunu doldurdum. Anımı yazıp gönderdim. Kısa bir aradan sonra hikayemin çok beğenildiğini ve diğer kazanan arkadaşlarla birlikte dört günlük Lassa Competus Keşif Konvoy Gezisi’ne katılmaya hak kazandığımı öğrendim.

Aldığınız ödülün belediyenize bir yararı oldu mu?

- Kuşadası’nın tanıtımına büyük katkısı oldu.

Kuşadası doğanın en çok tahrip olduğu yerlerin başında geliyor. Bunu engellemek adına diğer belediyelerden farklı ne yapıyorsunuz?

- Aslında bu konuda beş yıldır çok bir şey yapıldığını söyleyemem. Kamu alanlarını boşaltıyoruz. Bol miktarda ağaç dikiyoruz. Doğa alanları içinde bulunan binaları yıkıyoruz. Buna rağmen Kuşadası nisan ayında turizmde Türkiye ikincisi oldu.

Fok gözlemciliğini turizme dönüştürmeyi düşünüyor musunuz?

- Daha önce böyle bir şey düşünmedim. Neden olmasın? İlerleyen zamanlarda böyle bir çalışmaya başlayabiliriz.

Belediyenin doğa gözlemcisi turistler için özel bir çalışması var mı?

- Kuşadası Milli Parkı’nda çeşitli zamanlarda etkinlikler düzenliyoruz. Turistlere özel yürüyüşler organize ediyoruz. Belediyemizde kuş gözlemciliği de önemli bir faaliyet.

LASSA KEŞİF KONVOYU’YLA HER YIL FARKLI BİR YERİ KEŞFEDİYORLAR

Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan’ın yazdığı dalış hikayesi, bu yıl 1200 kişinin katıldığı Lassa Competus tarafından "en ilginç sekiz keşif" hikayesinden biri seçildi. Yarışmanın ödülü olan Keşif Gezisi, bu yıl Kaz Dağları’nda yapılacak ve 21 Haziran’da başlayarak dört gün sürecek. Lassa Competus Keşif Konvoyu, "keşfetmeye hazır" herkesi, her yıl Türkiye’nin farklı bölgeleriyle buluşturuyor. Bu yıl rota Kuzey Ege’ye, bu yörede keşfedilmeyi bekleyen birçok tarihi yerleşim alanı ve el değmemiş doğa güzelliklere çevrildi. Konvoydakiler, bir yandan dağlar, tepeler ve toprak yollarla mücadele ederken, öte yandan da saklı patikalardaki benzersiz doğa yürüyüşlerinin ve süprizlerin keyfini çıkaracak.
False