GeriSeyahat Hırvatistan Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hırvatistan Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hırvatistan Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hırvatistan oturma izni alabilmek için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Öncelikle geçerli seyahat belgesi yani pasaport sahibi olunması ve Hırvatistan seyahati süresince yeterli varlığı bulunması önemlidir. Latin alfabesi bilmek, Hırvatça konuşmak ve toplumsal tehdit oluşturmaması gerekmektedir. Bütün koşullara sahip olan kişilerin Hırvatistan seyahati başvurusu yapabilme olanağı bulunmaktadır. Hırvatistan oturma izni nasıl alınır? Şartları nelerdir? Oturma izni başvurusu nasıl yapılır? İşte tüm detaylar.

Hırvatistan oturma izni alabilmek için Hırvatistan dış temsilciliğine başvuru yapılması gerekmektedir. Öğrenim seyahati, iş kurma seyahati, turistik seyahat, evlenme ve çalışmak amacıyla düzenlenebilmektedir. Hırvatistan Dış Temsilciliğine şahsen ya da yetkilendirilmiş temsilcilikler aracılığıyla başvuru yapılabilmektedir. 

 Hırvatistan Oturma İzni Nasıl Alınır? 

 Hırvatistan oturma izni alabilmek için öncelikle gerekli koşullar sağlanmalıdır. Ardından gerekli ve güncel evrakla Hırvatistan Dış Temsilciliğine başvuru yapılmalıdır. Hırvatistan oturma izni alma nedenleri arasında aile birleşimi, çalışma, iş kurma, yüksek lisans ve eğitim amaçları bulunabilmektedir. Hırvatistan’ da kalıcı oturma izni alabilmek için 5 yıl aralıksız Hırvatistan’ da yaşıyor olmak ön koşuldur. 

 Kalıcı oturum izni alabilme koşullarından biri de 3. Dünya ülke vatandaşlarının Hırvat biriyle evli ve 4 yıl boyunca geçici oturum iznine sahip olması gerekmektedir. Hırvatistan’ da en kolay oturum izni alabilme yollarından biri ev almaktır. Yaklaşık olarak 400.000 Euro bedelinde ev sahibi olarak Hırvatistan’ da kalıcı oturum izni alınabilmektedir. 

 Şartları Nelerdir?

  Hırvatistan oturum izni alabilmek için gerekli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Hırvatistan oturum izninin çalışmak için isteyenler Hırvat vatandaşlarının istihdamı sağlandıktan sonra yetkili birimlerle iletişim kurularak mümkün olabilmektedir. Bu haktan, Hırvat sorumlu devlet yönetim organları tarafından 3 yıl üst üste oturum izni alabilen yabancı uyruklu kişiler yararlanabilmektedir. Hırvatistan’ da aralıksız beş yıl yaşayanlar kalıcı oturum izni alabilmektedir. 

 Barınmadan sorumlu devlet yetkilileri tarafından geçici ikamet hakkına sahip olduğunu sertifikayla kanıtlamak gerekmektedir. Başvuru tarihinde 10 yıldan bu yana geçici ikamet hakkına sahip olup sertifikayla kanıtlayabilenler daimi oturum iznine başvurabilmektedir. Hırvatistan’ da doğduktan sonra Hırvatistan Cumhuriyeti topraklarında yaşayıp ikamet edinememiş olan çocuklar da daimi oturum izni alabilmektedir. 

 Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? 

 Hırvatistan’da 90 günü aşabilen süre konaklayabilmesi için ikamet izni gerekmektedir. Hırvatistan oturum izni alabilmek için ise; Hırvatistan’ da bulunma niyetini bildiren belgelerle birlikte Göç İdaresine başvuru yapılması gerekmektedir. Bu aşamada verilen bilgilere göre oturum izin süresi belirlenmektedir. Aile birleşimi, dil eğitimi, iş kurmak ve gayrimenkul edinerek te Hırvatistan’ da oturum hakkına sahip olunabilmektedir. 

 Ülkede kalış süresi ve barınma amacına göre geçici oturum belgesi alınabilmektedir. Hırvatistan vize türleri arasında, çalışma isteği, dil eğitimi, aile birleşimi gibi nedenler olabilmektedir. Ayrıca ticari amaçlı oturum izni ve en az 400.000 Euro bedelli ev alma gibi nedenlerle de oturum izni alınabilmektedir.

False