GeriSeyahat Dünyanın en küçük krallığı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en küçük krallığı

Dünyanın en küçük krallığı

Dünyanın en küçük ülkeleri deyince herkesin aklına önce Lichtenstein, Andorra, San Marino ve Monaco gelir. Çoğu insanın hiç bilmediği başka küçük bir krallık daha var Avrupa'da: Tavolara!

İtalya'ya bağlı Sardunya adasının kuzeydoğusunda Terranova Körfezi'nde Tavolara Adası diye bir ada var. Eni yalnız yedi metre, boyu da bir kilometre civarında. Bu adanın fazla dikkati çeken bir özelliği yok gibi gözüküyor ilk anda. Ama iki önemli özelliği var: Birincisi, uluslararası güvenlik açısından stratejik bir nokta! Çünkü NATO'nun burada bir üssü var. Hatta bu üs, adanın çoğu yerini kullanılamaz hale getiriyor.

İkinci özelliği ise bizce daha ilginç: Bu ada bir krallık... Evet, yalnız bir limanı olan, NATO üssünden geriye kalan aşağı kısımları üzerinde hüküm süren bir krallık.

Yalnız gözden kaçırılmaması gereken bir nokta daha var: Bu adanın tek sakinleri, kral, kraliçe ve veliaht!

Kral I. Tonino, karısı Kraliçe Maddalena ve oğulları Veliaht Prens Tonino (babasının yerine tahta çıktığında ünvanı II. Tonino olacak) kendi krallıklarının hem hükümdarları, hem de uyrukları...

Kral Tonino'nun zamanı sahibi olduğu dört tekneyle turistleri Tavolara ile Porto San Paolo arasında taşımakla geçiyor. Oğluyla karısı ise adada bulunan iki lokantadan birinde yerel yemekler hazırlıyorlar.

ÇOBAN KRAL

Tavolara Krallığı'nın kökeni 1833 yılına kadar uzanıyor. O tarihte bu küçük adada tek bir çoban yaşarmış: Paolo Bertoleoni. O zamanlarda İtalya henüz bir birlik oluşturmuş değil. Tavolara Adası ise, coğrafi konumu nedeniyle Sardunya Krallığı'na bağlıymış. Sardunya Kralı Carlo Alberto 1833'te adayı ziyaret etmiş. Orada çoban Bertoleoni ile arkadaşlık kurmuş. Ve sonunda onu bu küçük adanın kralı ilan etmiş. Feodal kuralların hala geçerli olduğu o dönemlerde, hükümdarların kendi uyruklarına da taç giydirme hakları olduğundan, kimse buna itiraz etmemiş. Öyle ki, 1836'da İngiltere Kraliçesi Victoria Akdeniz'de gezerken, bu küçük kralı da ziyaret etmiş. Birinci Paolo'dan o kadar etkilenmiş ki, onu kendi yatına davet etmiş, bir de fotoğraf çektirmiş. O günden beri, altında ‘‘dünyanın en küçük krallığı’’ diye bir yazı yazılan bu fotoğraf Buckingham Sarayı'nda bir duvarda asılı duruyor.

1882'de İtalya artık Sardunya Krallarının hakimiyetinde tek bir krallık haline dönüştüğü sırada, Tavolara Krallığı varlığını sürdürüyormuş. Roma'daki İtalya Kralı, onu resmen tanıyormuş. Ama adalılar I. Paolo öldüğünde Tavolara Krallığı'na karşı isyan etmişler.

Yine de bugün Berteleoni ailesinin varisi olan I. Tonio'nun adadaki hükümdarlığı sürüyor. Bertoleoni ‘‘hanedanı’’ Avrupa'nın diğer hanedanlarıyla ilişkilerini sağlam tutuyor. İspanyol ve İngiliz kraliyet aileleriyle olan dostluğu sayesinde, bu iki ülke Tavolara'yı bağımsız bir krallık olarak tanımaya devam ediyor.

False