GeriSeyahat Burada hiç 'tasa yok!' / Tayland
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Burada hiç 'tasa yok!' / Tayland

Burada hiç 'tasa yok!' / Tayland

“Mai pen rai”; Türkçe meali “Hiç tasa yok”. Tayland’da hayatın her yönünün altında yatan bu felsefe tüm bünyenizi saracak. İşte A'dan Z'ye Taylan'da nereleri gezilir, ne yenir, ne yapılır rehberi

9.5 saatlik uçuşun ardından Tayland'da gözlerimi açıyorum. İki film, birkaç dergi, bir kitap derken hiç uyumadan varıyorum Bangkok Savannakhet Havalimanı’na. Savannakhet, Sanskritçede “altın toprak” ya da daha bilinen şekliyle “cennet şehir” anlamına geliyor. İki saat havalimanında Thai Havayolları’nın Koh Samui uçuşunu bekledikten sonra 50 dakikalık yolculukla adaya ulaşıyoruz. Koh Samui’ninki o çok böbürlenerek anlatılan, dev gri havalimanlarından çok farklı. Bungalov şeklindeki yapısı ve her yerden çıkan palmiye ağaçlarıyla ilk andan sizi mest edeceğine bahse girebilirim. 

GÜNEŞİN PEŞİNDE

Tropik iklimin kollarına atınca insan kendini, bütün stresi, derdi, hatta sorumlulukları sıyrılıyor üzerinden. Koh Samui bembeyaz kumsalları ve upuzun palmiye ağaçlarıyla, Google görsellerde görüp sürekli iç geçirdiğimiz fotoğrafların gerçek olduğunu kanıtlıyor. Klasik ada atmosferlerini bilirsiniz, herkes rahattır, şimdi buna bir de “gypset” tanımını ekleyin. Gizli kalmış Budist tapınaklarını, balıkçı kasabalarını ve gece pazarlarını gezerken Hindistan cevizli dondurmaların tadına bakmayı unutmayın. 

Gidello öneriyor: Uzakdoğu Turları ve yapılacak şeyler

Burada hiç tasa yok / Tayland


Adanın kumsallarında yürürken ihtiyacınız olan  üç şey: bikini, güneş koruyucu ve güneş gözlüğü.

 

ALTIN TOPRAK

Üç günü Koh Samui’de geçirdikten sonra bu kez Bangkok Havayollarıyla Tayland’ın başkentine uçuyorum. Sivrisineklerden uzaklaşıp şehir hayatına döndüğüm için mutlu olsam da tabii ki aklım hala Samui’nin muazzam kumsallarında. Şehrin en nezih bölgelerinden Riverside’da bulunan The Peninsula’ya doğru ilerliyorum. Bu kocaman gökdelenler şehrinde her yer ironilerle dolu. Kocaman, modern binalar yol kenarlarından yükselirken, öte yandan Tuk Tuk dedikleri geleneksel taksiler sizi geçmişe götürüyor. Kaotik görünen Bangkok’un kendi içindeki düzenini keşfederken ufkunuz açılacak. 

Burada hiç tasa yok / Tayland


Koh Samui, Tayland adalarının en bohemi. Sırt çantalı burjuva bohemler buranın kumsallarını, balayı çiftlerinden çok daha uzun zaman önce keşfetmişler.  

Burada hiç tasa yok / Tayland

KOH SAMUI’DE NEREDE KALMALI?

- Six Senses Samui, gerçeküstü bir deneyim yaşamak isteyenler için...
- Bambu villaları, dünyaca ünlü Spa’sıyla her zaman geri dönmek isteyeceğiniz, egzotik bir huzur vahası.
- Daha modern bir yer isteyenler InterContinental’in büyük ve lüks otelinde konaklayabilir; uzun beyaz kumsalında bir kadeh şarap içerken günbatımını izlemeyi unutmayın. Lokasyon açısından en güzel günbatımı burada izleniyormuş.

Burada hiç tasa yok / Tayland


Big Buddha Tapınağı’nda bulunan bu yapılar, renkleri ve işlemeleriyle oldukça “Instagram friendly”ler.

 

ADADA GÖRMEDEN DÖNMEYİN

- Big Buddha Tapınağı ve Wat Plai Laem’in büyüleyici renklerini, mistik havasını görmeden adadan ayrılmayın. Etrafta satılan kimonoları giymek için muazzam bir bahane. Tapınaklara şort ya da omuzları açık kıyafetlerle girilmiyor.
- Hin Ta Hin Yai ya da daha yaygın adıyla Grandfather & Grandmother Rocks, doğanın insanoğluna yaptığı şaka gibi bir oluşum. Dikkat cinsellik içerir!

Burada hiç tasa yok / Tayland


Ang Thong National Marine Park, 42 adadan oluşan bir deniz oluşumu. Kristal berraklığındaki sularda şnorkel yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Nemo ve tüm arkadaşları sizi karşılayacak.

 

- Chaweng Beach, adanın en ünlü plajı. İncecik beyaz kumu sizi sürreel bir rüyaya sürükleyecek.
- Samui Safari Park’ta muzlar ve Hindistan cevizleriyle filleri besleyin. Ve ürkmeden yanlarına yaklaşıp onlara dokunun. Hayatta unutamayacağınız deneyimlerden biri olacak.
- Fisherman’s Village adanın en nezih yerlerinden biri. Thai mutfağının en güzel yemeklerini burada tadabilirsiniz. 

Burada hiç tasa yok / Tayland


Tayland’ın meşhur meyvesi dragon fruit’i denemeden dönmeyin.

Burada hiç tasa yok / Tayland

BANGKOK’TA NE YAPMALI?

Bir gününüzü oralı insanlar gibi geçirin. Bu şu demek oluyor; sabah erken saatlerde Taling Chan’a, yüzen çarşıya gidip küçük sandallarının içinde meyve ve sebze satan insanlardan alışveriş yapın. Ya da şehir merkezinde bulunan Khlong San balık pazarına gidip dev karidesler, lezzetli istiridyeler satın alın. Tüm bunları bir Thai yemek kursunda nasıl pişireceğinizi öğrenin.

 

 

Büyük Saray olarak da bilinen Temple of the Emerald Buddha tapınağını ziyaret edin. Renk ve süsleme sanatında zirve yapan bu tapınak şehrin en iyilerinden. Bangkok’un gökdelenlerden önceki yaşam biçimini görmek için bir kanal turu atın. Teneke evlerde yaşayan ama yine de gözlerinin içi gülen mutlu insanlar size ilham verecek. Central Embassy alışveriş merkezinin içinde bulunan Dii Luxury Spa’da kendinizi şımartın. Ben orada geçirdiğim üç saatin ardından hayatıma aynı insan olarak devam edemedim. Uçacaksınız. 

 


Sabah erken saatlerde Taling Chan’a, yüzen çarşıya gidip küçük sandallarının içinde meyve ve sebze satan insanlardan alışveriş yapın.

 

NE ALMALI?

- Hindistan cevizi yağı Koh Samui’de üretiliyor, yüzde 100 saf yağları yemek yaparken kullanabilir, saçlarınıza sürebilir, cildinizi nemlendirebilirsiniz.
- Adaya vardıktan iki saat sonra tenimde 38 tane (şaka değil) sivrisinek ısırığı vardı. Sivrisinek kovucu bir losyon ve ısırıkların üzerine sürmek için meşhur Tiger Balm kremlerinden almayı unutmayın. Bu bitkisel krem aynı zamanda kas ağrıları, soğuk algınlığı için de kullanılıyor.
- Yanınızda Thai ipeği olmadan bu ülkeden dönmemelisiniz. Şal ya da kimono hangisi olursa. Bangkok’taki Chatuchak gece pazarında komik paralara çay takımları da bulabilirsiniz, aklınızda olsun.

 

Burada hiç tasa yok / Tayland TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.
 

 

False