GeriSeyahat 80 TL’nin altında Avrupa’nın en etkileyici 8 caz kulübü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
80 TL’nin altında Avrupa’nın en etkileyici 8 caz kulübü

80 TL’nin altında Avrupa’nın en etkileyici 8 caz kulübü

Caz müziğin büyüleyici melodilerinde yaşamı bir de sakin tarafından anlamlandırmaya çalışanlar için Avrupa’nın en etkileyici caz kulüplerini derledik.

1- POLONYA
HARRIS PIANO JAZZ BAR, KRAKÓW

 

80 TL’nin altında Avrupa’nın en etkileyici 8 caz kulübü


Polonya da, caz müziğini kendi gelenekleriyle harmanlayıp müzikseverlere sunmuş. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Stalin’in baskılarına caz ile direnen halk için, caz müzik bir özgürlük ve direniş simgesi haline gelmiş. Piyanist Pawel Kaczmarczyk gibi çok sayıda yetenekli yerli müzisyenin de sahne aldığı Harris, Market Meydanı’ndaki büyüleyici atmosferiyle caz, funk ve blues müziğin ritmini tutmak isteyenlerin merkezi olmuş. Bu caz kulübünde lezzetli yemekler eşliğinde caz müziğin tadını çıkarmak isteyenler için giriş 16 TL, bira 8 TL’den başlayan fiyatlarla. (harris.krakow.pl)

 

2- PORTEKİZ
HOT CLUBE DE PORTUGAL, LİZBON

 

80 TL’nin altında Avrupa’nın en etkileyici 8 caz kulübü


1948 yılında kurulmuş ve Count Basie, Dizzy Gillespie, Sarah Vaughan ve Dexter Gordon gibi efsaneleri bünyesinde ağırlayarak, çok önemli işlere imza atmış. Kent merkezi Bairro Alto’ya birkaç dakikalık yürüyüş mesafesindeki bu bar, 140 kişilik kapasitesi ve 60 yıllık tarihiyle Avraupa’nın en eski caz kulüplerinden biri. Her ayın son çarşambası, Hot Clube Orkestrası’nın konser günü. Siz viskinizi ya da buz gibi biranızı yudumlarken, ruhunuzu müziğin ritmine rahatça bırakabileceğiniz barın girişi 25 TL, biralar 8 TL’den başlayan fiyatlarla. (Salı – Cumartesi: 22.00 – 02.00 arası, hcp.pt)

 

3- ALMANYA
THE LOFT, KÖLN

 

80 TL’nin altında Avrupa’nın en etkileyici 8 caz kulübü


Son yıllarda hareketlenen Ehrenfeld bölgesindeki The Loft, 27 yıldır Alman müzikseverleri caz ile buluşturuyor. Nils Wogram, Hayden Chisholm, Florian Weber, Frank Gratkowski ve Paulo Alvares gibi dünyaca ünlü Kölnlü caz müzisyenlerinin birçoğu, kariyerlerinin ilk basamaklarını The Loft’ta sahne alarak tırmanmaya başlamış. The Loft, seyirciler ve müzisyenlerin kolaylıkla birbirine karışıp, cazın tınısında özgürce yekvücut olabilecekleri bir mekân. Kulübe giriş 30 TL, öğrenci 20 TL, yarım litre bira 10 TL. (loftkoeln.de)

 

4- ÇEK CUMHURİYETİ
REDUTA JAZZ CLUB, PRAG

 

80 TL’nin altında Avrupa’nın en etkileyici 8 caz kulübü


Antik Yunan’da eğlence ve müziğin bir arada sunulduğu merkezlere ‘reduta’ denirmiş. Ülkenin en eski ve en ünlü caz kulübü unvanını taşıyor. Usta Çek sanatçılara ek olarak Wynton Marsalis, Cecil Taylor ve Ronnie Scott gibi dünya devi isimlerin de sahne aldığı Reduta’da, Bill Clinton bile bir ziyareti sırasında performans sergilemiş. Her akşam saat 21.30’da zengin bir programla geceye başlanıyor. Wenceslas Meydanı’nın hemen yanındaki bu caz kulübüne giriş 35 TL, bira 7 TL. (redutajazzclub.cz)

 

5- FRANSA
SUNSET/SUNSIDE JAZZ CLUB, PARİS

 

80 TL’nin altında Avrupa’nın en etkileyici 8 caz kulübü


Fransa’da caz, Amerika’dan ithal değil. Kendine özgü bir caz anlayışı var Fransızların. Türkçede Çingene cazı olarak adlandırılan ve 1930’larda Django Reinhardt ile başlayan ‘jazz manouche’ ya da 1880’lerde popülerlik kazanan akordeon ve kemana dayalı Fransız müziği ‘bal-musette’ gibi tarzlarla yerli melodilerin ağırlıkta olduğu Paris, bu farklı tarzıyla yabancı müzisyenlerin en sevdiği yerlerden biri. Sunset/Sunside odalarıyla iki farklı tarza hitap ediyor. Sunset/Sunside caz kulübüne giriş, konserine göre 35 TL ile 90 TL arasında değişirken, bira 16 TL. (sunset-sunside.com)

 

6- İSPANYA
CAFE CENTRAL, MADRİD

 

 

 

80 TL’nin altında Avrupa’nın en etkileyici 8 caz kulübü


Her tür müziğe büyük bir tutkuyla yaklaşan İspanyollar, belki de damarlarındaki sanatsever kandan kaynaklanan bir sebeple, içgüdüsel olarak caz müziğe de coşkuyla yaklaşıyor. 19’uncu yüzyıldan kalma yüksek tavanlı yapısı ve zarif İber dekoruyla Cafe Central, başkentte 1982 yılından bu yana caz ve blues müziğin merkezi haline gelmiş. Cafe Central’de, Amerikalı müzisyenler ve yerli sanatçıların mükemmel uyumuyla, özellikle Çingene cazına ağırlık verilmiş. Şehrin merkezinde, Plaza del Angel’de konumlanan bu caz kulübüne giriş 40 TL, bira 12 TL. (cafecentralmadrid.com)

 

7- AVUSTURYA
PORGY AND BESS, VİYANA

 

80 TL’nin altında Avrupa’nın en etkileyici 8 caz kulübü


Porgy and Bess, sanatsal ambiyansıyla 350 kişilik kapasiteye sahip küçük bir konser salonu gibi. En büyüleyici performanslardan hiç eskimeyen parçalara kadar, caz müziğin çok çeşitli hallerinin sahnede sergilendiği bu caz kulübü, Avusturya’da hem müzikal toplantılara hem de entelektüel randevulara sanatsal anlam katan bir mekân. Afro-Amerikalı bir sanat formu olan caz, Porgy and Bess’te Avrupalı usta sanatçıların minik dokunuşlarıyla yeniden doğuyor. Her gece farklı tarzda bir konserin olduğu caz kulübüne giriş yaklaşık olarak 65 TL. (porgy.at)

 

8- DANİMARKA
JAZZHUS MONTMARTRE, KOPENHAG

 

80 TL’nin altında Avrupa’nın en etkileyici 8 caz kulübü


Kent merkezinde bulunan çok sayıda caz kulübüyle, caz cenneti olma yolunda hızla ilerleyen Kopenhag, aslında bu şöhreti 1960’larda yetiştirdiği dünyaca ünlü Danimarkalı caz sanatçısı Niels Henning Ørsted Pedersen’ın başarılarıyla kazanmış. Ardından Coleman Hawkins, Dexter Gordon and Ben Webster gibi Amerikalı caz devlerinin şehre yerleşmesiyle, Kopenhag’daki bu kulüp cazseverlerin merkezi olmuş. Saat 20.00’de başlayan konserlere giriş 80 TL, öğrenci 40 TL, biralar 12 TL’den başlayan fiyatlarla. (jazzhusmontmartre.dk)

False