GeriSeyahat 40’ı bir kaşıkta
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
40’ı bir kaşıkta

40’ı bir kaşıkta

Mantı, Anadolu’ya Türkler’le gelen bir Orta Asya lezzeti. Ama bu klasik lezzeti canınız her çektiğinde yapmak hayli zahmetli. Neyse ki çeşit çeşit mantı yapan mekanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu hafta jürimize mantının en iyi 10 adresini sorduk

1) Casita / İSTANBUL
2) Fıccın / İSTANBUL
3) Bodrum Mantı & Cafe / İSTANBUL
4) Aşkana Mantı / İSTANBUL
5) Emek Mantı Evi / İSTANBUL
6) Kaşık-la Mantı Restaurant / KAYSERİ
7) 212 Mantı Evi / İZMİR
8) Kayseri Tepsi Mantıcısı / ANKARA
9) İdil Mantı Evi / İZMİR
10) Dostan Cafe ve Mantı Evi / İSTANBUL

Tatlıtuğ ve Şikel müdavimi
CASİTA

İstanbul, Ankara ve Muğla’da yedi şubesi bulunuyor. 1983’te açıldı. Etiler şubesi 100 kişilik. Klasik mantı, ıspanak-peynirli, tavuklu, patates-peynirli, Feraye, Casalinga gibi çeşitleri var. Paket servis var. Mantılar merkezi bir mutfaktan günlük olarak dağıtılıyor. Yoğurdun üzerine tereyağ ya da domatesli tereyağlı mantı sosla servis ediliyor. Kıvanç Tatlıtuğ, Çağla Şikel ve Yılmaz Özdil de müdavimlerinden. Feraye çeşitleri 17.5 ve diğer çeşitler 24 lira. (212) 263 70 07

Çerkez mantısı
FICCIN

Beyoğlu’nda hizmet veren mekan 100 kişilik. 1996’dan beri açık. Spesiyaliteleri Çerkez mantısı olarak adlandırılıyor. Kıymalı, patatesli ve peynirli çeşitleri var. Üretim günlük olarak yapılıyor. Yoğurdun üzerine kızdırılmış tereyağıyla servis ediliyor. Paket servisi var. Müdavimleri arasında Hüsamettin Cindoruk ve Sezen Aksu gibi isimler de var. Kıymalı ve peynirli 12, patatesli mantı 10 lira. (212) 243 83 53

Kepek unuyla yapılıyor
BODRUM MANTI & CAFE

Fenerbahçe, Arnavutköy, Yeşilköy, Bodrum, Ulus ve Şaşkınbakkal’da şubeleri var. Şaşkınbakkal şubesi 2006’da açıldı. Kapasitesi 100 kişi. Mantı çeşitleri; kıymalı, ıspanaklı, patatesli, tavuklu ve kepek unundan yapılan light mantı. İsteğe göre tereyağı ve pul biberle ya da salçalı sosla sunuluyor. Mantılar günlük olarak imalathaneden geliyor. Porsiyon fiyatları 14-15 lira. (216) 386 00 11-49

Mercimeklisi de var
AŞKANA MANTI

1987’den beri Ulus’ta hizmet veriyor. 35 kişilik. Haşlama ya da kızarmış mantı çeşitleri günlük olarak hazırlanıyor. Vejetaryen müşteriler için mercimekli mantı da yapılabiliyor. Haşlanmış mantı, yoğurdun üzerine tereyağı ve tatlı kırmızıbiberli özel sosla servis ediliyor. Kızarmış mantıysa salçalı sosla sunuluyor. Sadece Ulus civarına paket servisi var. Porsiyonu 15 lira. (212) 268 74 42

Tereyağında Saray
EMEK MANTI EVİ

Zekeriyaköy’de de bir şubesi bulunan mekan 1988’den beri Yeniköy’de hizmet veriyor. Yaklaşık 100 kişilik. Paket servisi var. Mantı çeşitleri; Kayseri klasik ev mantısı, daha küçük kaşık mantısı, tereyağında kızartılmış Saray, ıspanaklı, kuş ağzı çıtır mantı ve birçok çeşidin bulunduğu Emek spesiyal. Günlük üretim yapılıyor. Yoğurt, domates ve pul biberli tereyağıyla servis ediliyor. Gülben Ergen, Okan Bayülgen ve Mahsar Alanson mekanın müdavimlerinden. Klasik 18, saray 19, Emek spesiyal 25 lira. (212) 262 69 81

Her yere paket servis
KAŞIK-LA MANTI RESTAURANT

Ankara, Erzurum, Kayseri, Kocaeli, İzmir ve İstanbul’da olmak üzere 12 şubeleri bulunuyor. Kayseri Kocasinan şubesi 1991’de açıldı. Aynı zamanda toplantı ve düğün salonu olarak da hizmet veriyor. Kapasitesi 1000 kişi. Günlük üretim yapılıyor. Ülkenin her yerine paket servis var. Ayrıca Carrefour ve Real marketlerde paket ürünleri de satılıyor. Kayseri mantısı ve yağ mantısı olarak iki çeşidi var. Özel bir sosla servis ediliyor. Porsiyon fiyatları 10.50 lira. (352) 326 30 75

DVD hediyeli
212 MANTI EVİ

İzmir Bornova’da bulunan mekan 20 kişilik. 2009’dan beri açık. Günlük üretim yapılıyor. Kayseri tipi ve kızarmış mantı olmak üzere iki çeşit mantıları bulunuyor. Mantılar yoğurt, tereyağı ve özel sosla sunuluyor. Paket servisi var. Ayrıca mekan 30 lirayı aşan siparişlerde DVD koleksiyonlarından seçeceğiniz bir DVD’yi de hediye ediyor. Kayseri tipi mantı 8, kızarmış mantı 7 ve 4 porsiyonluk mantıyla bir litrelik kolanın bulunduğu mönü 33 lira. (232) 347 34 75

Baharatları Kayseri’den
KAYSERİ TEPSİ MANTICISI

Ankara Çankaya’daki mekan 2006’dan beri hizmet veriyor. 50 kişilik mekanın yakın yerlere paket servisi var. Mantılar günlük üretiliyor. Mantı çeşitleri; spesiyal tepsi mantı, klasik Kayseri mantısı, peynirli pirohu ve Kayseri yağlaması. Mantılar, Samsun Bafra’dan gelen tereyağı, özel ev yapımı salça ve Kayseri’den gelen baharatlarla sunuluyor. Cemil Çiçek, Ali Babacan ve Necati Çetinkaya müdavimleri. Klasik Kayseri mantısı 14 lira. (312) 495 66 77

Yanında haydariyle geliyor
İDİL MANTI EVİ

Sevim Canpolat’ın işlettiği mekan 2011’in Temmuz ayında İzmir Alsancak’ta açıldı. Kapasitesi 50 kişi. Klasik kıymalı ve kepekli undan yapılan Kayseri mantıları yapılıyor. Gün boyu üretim yapılıyor. Sadece yakın yerlere paket servisi var. Mantılar yoğurdun üzerine kızdırılan tereyağı ve toz biberle sunuluyor. İsteğe göre salçalı sos da hazırlanabiliyor. Yanında katmer, haydari, acı sos ve turşu da ikram edilen mantının porsiyon fiyatı 10 lira. (0232) 422 25 23

İsteyene dana eti sos
DOSTAN CAFE VE MANTI EVİ

Kapasitesi 400 kişi olan mekan İstanbul Süleymaniye’de. Yaklaşık bir yıldır açık olmasına rağmen müdavimlerini yarattı. Paket servis var. Günlük üretim yapılıyor. Mantı çeşitleri; ıspanaklı, patatesli, beyaz peynirli ve kaşarlı vejetaryen mantı çeşitleri, ev mantısı, güveç fırın mantı ve tepsi mantı. Yoğurdun üzerine salçalı veya dana eti sosuyla servis edilen mantıların içeriği arzunuza göre hazırlanabiliyor. Sema Öztürk müdavimlerinden. Tepsi mantı çeşitleri 13 lira. (212) 511 10 74

JÜRİ:

Sahrap Soysal / Yemek yazarı
Yalçın Manav /Tüm Aşçılar Fed. Bşk.
Emine Erdoğan / Lezzet Dergisi Yay. Yön.
Yaşar Aksoy / Yazar
Gülhan Kara / Gurme yazar, mutfak koçu
Zeyno Gürses / Gurme
Zalih Zengin / Yemek yazarı
Ebru Yarbasan / İstanbul Life editörü
Elif Eren Altınarık / Time Out Yazı İş. Müd.
Barış Torcu / Executive şef

False