GeriSeyahat Sevdiğim tek mavi yiyecek
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sevdiğim tek mavi yiyecek

Sevdiğim tek mavi yiyecek

Türkiye’nin en cennet köşesi deseler nereyi seçerdiniz? Ben Dalyan-İztuzu derim. İztuzu kumsalını denizden tavaf etmişliğim çoktu. Fakat geçen hafta ilk defa karadan, Dalyan üzerinden motosikletle gittim. Gece de burada konakladığımız için bu çok sevdiğim saklı cennetin bir de meyvesini keşfettim: Mavi yengeç. Deniz mahsulü delisi sayılmam. Eğer siz meraklısıysanız; ben ki parmaklarımı yedim, gidin, ulaşın, bulun, buluşturun, dünya diliyle bir mavi yengeç tadın derim.

Mavi yengeç, bizim sofralarımızın yabancısı ama ABD ve Avrupa’nın lüks lokantalarında tanesi 50 dolardan sipariş edilen gözde bir yiyecek. James Bond filmlerinden birinde vardı, lokantada en pahalı şarabın yanına, en pahalı yiyecek olarak bu mavi yengeç sipariş verilmişti. Meğer aslen Amerikalı’ymış. Yük gemileriyle Anadolu’ya gelmiş, İztuzu cenneti başta olmak üzere Akdeniz ve Ege kıyılarımızı pek sevmiş, yerleşmiş, serpilmiş. Özelliği yüzde 18 protein oranına mukabil, yüzde 1 kolesterol içermesi. Ceviz kıracağıyla servis ediliyor. Kolunu kanadını kırıp, içindeki löp eti yiyorsunuz, tadı önce Çerkez tavuğu gibi başlıyor, yutmanıza yakın, ahtapot fümede karar kılıyor.

Yengeçle Dalyan merkezde akşam yemeği için balıkçı ararken müşerref olduk. Biz eski bir dalgıçın işlettiği Capricorn’u tercih ettik ama mavi yengeç Dalyan’daki bütün balıkçılarda zaten gırla. Genelde güvecin içinde, sarmısaklı tereyağıyla fırınlanmış olarak servis ediliyor. Yanında rakı, şarap ya da birayla mükemmel gidiyor.

Benim cehaletime bakmayın. Mavi yengeç aslında yıllardır biliniyor, hatta paketlenmiş satışı varmış. Turları, avları düzenleniyor, her yıl 200-250 tonu da ihraç ediliyormuş. O kadar beğeniliyor ki aşırı talepten neslinin tükenmemesine gayret ediliyor, çiftlikleri kurulmuş.

İşbu teveccühte, mavi yengecin lezzeti kadar afrodizyak etkisinin de payı var. Ruslar buna Turkish Viagra adını takmışlar; teknelerine, kotralarına yüzer-iki yüzer adet sipariş veriyorlar. Eee, sabahın köründen itibaren o kadar votkadan sonra bir şekilde toparlanıp ayağa kalkmak lazım.

NEREDE TADABİLİRSİNİZ?

İstanbul’da Yeniköy-Yelken Restoran: Izgara ya da haşlaması yapılıyor. Yanında tereyağıyla servis ediliyor. Tanesi 10 lira. (212) 262 94 90.

Ankara’da Çankaya-Deli Yengeç Restoran: Izgarası yapılıyor, bütün şekilde kıracakla servis ediliyor. Porsiyonda 3 tane var, 18 lira. (312) 427 16 16.

Antalya’da Kaş-Demre-Tutku Restoran: Izgara ve haşlaması yapılıyor, yanında zeytinyağı-limonla servis ediliyor, tanesi 7 lira. (242) 872 10 16.

DALYAN’DA NEREDE YEMELİ?

Mavi yengeci en güzel yapan yerlerin başında Denizkızı restoran geliyor. Aklınızda bulunsun, burası balıkçı kooperatifinin kendi lokantası. (252) 284 26 34. Mehmet Yaşin ise Köşem restoranın yengeç ziyafetlerini övüyor. Bir üçüncü alternatif isteyenlere de Günlük’ü önerelim. Türkiye’de sadece bu bölgede görülen (endemik/yereözgü) mis gibi kokan günlük ağaçlarının (sığla) arasında, belediyenin kendi yeri.

MAVİ YENGEÇ TURLARI YAPILIYOR

Mavi yengecin şöhreti öyle hızlı artıyor ki Dalyan tekne kooperatifi günlük yengeç avı turlarına başladı. Ailece ya da grup olarak 100 liraya bir tekne kiralıyorsunuz, yengeç avında deneyimli bir kaptanla kendi yengeçlerinizi yakalamaya gidiyorsunuz. Her avcının en fazla 2 yengeç tutma hakkı var. Soyları tükenmesin diye dişi yengeçler tekrar suya bırakılıyor. Sonra yengeçlerinizi isterseniz teknede yakılan mangalda kendiniz pişirip yersiniz, isterseniz akşama saklar gittiğiniz lokantada pişirtirsiniz. Her gün 15 kadar tekne yengeç turuna çıkıyor.

Quente’de 69 liraya sınırsız et

20-30 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen Brezilya şişleri dünyada çılgınlık halinde. Özel yetiştirilen hayvanlardan elde edilen etler, okyanus tuzuyla dinlendirilip büyük şişlerde servis ediliyor. Bu hikaye, İstanbul Kuruçeşme Quente’de de var. Quente bu yaz Sortie’nin içine açıldı. Kışın yeni şubeler açmaya hazırlanıyor. Sortie’nin en çok iş yapan mekanı desem yeri. Çünkü fiks mönü 69 lira. Önce başlangıçlarınız geliyor. Önünüzde yuvarlak bir kart var. Bir tarafı kırmızı, bir tarafı yeşil. Meğer Brezilya’da adet böyleymiş: Kartınızı yeşile çeviriyorsunuz, et servisi başlıyor. 12 çeşit et var. Garsonlar masa masa dolaşıyor, sürekli servis yapıyorlar. Kırmızıya çevirmediğiniz sürece de devam ediyor. Bir ara lavaboya kadar gittim, bir geldim ki tabak silme dolmuş. Kırmızı etler harika, özellikle antrikota bayıldım ama tavukları boş verin. (212)327 46 06

ÇEŞME’DE BU HAFTA

Ayhan Sicimoğlu Lemon Beach’te


Ünlü perküsyonist Ayhan Sicimoğlu ile Latin All Stars grubu bu akşam ve yarın akşam Ilıca Lemon Beach’i yıkmaya geliyor. Saat 23.30’da geleneksel Küba ritimleriyle başlayacak geceye girişler 30 lira. (232)723 29 78.

Marmara’da büyük beyaz köpekbalığı

Meğer Marmara Denizi kirlenmiş de büyük beyazlar, namı-diğer Cavs, artık gelmiyormuş. Eksik kalsın! Nereden mi biliyorum gelmediklerini? Balıkadamlardan. 18-24 Ağustos’ta festival yapıyorlar: Marmara Sualtı Festivali. Amaç, bitti denilen Marmara Denizi için hala birşeyler yapılabileceğini kanıtlamak. Bunun için dünyaca ünlü sualtı fotoğrafçıları Marmara’nın en güzel görüntülerini yakalamak için yarışacak. Yarışma bu ayın 23’ünde, ödül töreni ise ertesi gün Caddebostan Balıkadamlar Kulübü’nde. Ödüllü fotoğrafları 25’inden itibaren Tepe Nautilus’ta görebilirsiniz. (216) 355 56 28.

False