Selçuk'ta İzmir'in fetih yıldönümü coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Selçukta İzmirin fetih yıldönümü coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2018 11:50

Selçuk'ta İzmir'in fetih yıldönümü coşkusu

Haberin Devamı

İZMİR'in Fethi'nin 937'nci yıl dönümü kutlamaları Selçuk'ta çeşitli etkinliklerle kutlandı.

İzmir Valiliği ve Türk Tarih Kurumu öncülüğünde bu yıl ilk kez düzenlenen, İzmir Büyükşehir Belediyesi,  İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğü, İzmir İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün de aralarında bulunduğu birçok kurumun destek verdiği  İzmir'in fethinin 937'nci kuruluş yıl dönümünün ikinci gün etkinlikleri Selçuk'ta coşkusuyla sürdü. Kutlamaların önceki gün (cumartesi) yapılan ilk gününde Çakabey Kitap Günleri'nin açılışı yapılıp, 'Çakabey'in İzmir'i Fethi' konulu paneli gerçekleştirilirken dün (pazar) de etkinlikler İstasyon Meydanı'ndan başlayan kortej yürüşü ile sürdü. Alanda toplanan AK Partili Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı ve beraberindeki protokol ile çok sayıda Selçuklu, kortej eşliğinde Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Tören Alanı'nda kadar yürüdü.

OKÇULUK YARIŞMASI DÜZENLENDİ

Burada Ege Bölgesi Ata Sporları Federasyonu'na bağlı sporcuların katıldığı Selçuk Efes Çakabey Fetih Kutlaması Okçuluk Yarışması düzenlendi. Yarışma öncesinde konuşan Ege Bölgesi Ata Sporları Federasyonu Başkanı Burhanettin Kansızoğlu, geleneksel okçuluk yarışması hakkında bilgi verip, emeği geçenlere teşekkür etti. Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı de fetih kutlamalarının Selçuk'ta yapılmasından duyduğunu memnuniyeti dile getirip, "İzmir'in fethinin 937'nci yılını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü de anarak gerçekleştiriyoruz. Atatürk, 'Yurtta sulh, cihanda sulh' demiştir. Bu toplumun varlığı barışın varlığıdır. Türk toplumumun en önemli özelliği budur. Bu toplum öyle bir toplum ki yurtta ve dünyada barışı da hedefleyen bir toplumdur. Biz güçlüyüz ama gücümüzü barıştan yana kullanmaktan yanayız. Tüm dünyanın bu düşünce etrafında toplanması gerektiğinin altını çizmek zorundayız. Bugün de kutlamalar kapsamında ata sporlarımız içerisinde önemli bir yere sahip olan okçulukla ilgili bir yarışma düzenledik.Bu düşünceler içerisinde geleneksel okçuluk yarışması'nın gençlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Konuşmalarının ardından Selçuk Efes Çakabey Fetih Kupası Geleneksel Okçuluk Yarışması'na geçildi. İlk atış denemeleri protokol üyeleri tarafından yapıldı. Daha sonra yarışmaya katılacak sporcuların deneme atışları yapmasından sonra yarışmaya başlandı. Yarışma boyunca ayrıca, izleyicilere ok atmanın Türk İslam felsefesindeki yeri anlatıldı. Özellikle kadın sporcuların performansları dikkat çekti.

KUTLAMALAR PAZAR YERİNDEKİ TÖRENLE SÜRDÜ

Kutlamalar daha sonra Selçuk Pazar Yeri'ndeki törenle devam etti. Selçuk Kaymakam Vekili Erol Türkmen, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık, İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçağatay, Selçuk İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Hüseyin Kılınç, Ege Bölge Deniz Komutanı Kıdemli Deniz Albay Hasan Çankaya, Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal, Selçuk İlçe Milli Eğitim Müdürü Cezayir Bilekli, Selçuk İlçe Emniyet Müdürü Adem Köpük ve vatandaşlar katıldı. Buradaki törende konuşan  Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, 11'inci yüzyılın dünyanın büyük dönüşümüne sahne olan bir yüzyıl olduğunu hatırlatarak, "O yıllarda Selçuklu Devleti, önemli bir güçtü. Selçuklular'ın gücünü aldığı komutanlardan biri de Çakabey idi. Çakabey, öncü kahraman, bölgenin yiğit evladı, bir deniz fatihidir. Denizlerde hakim olan devletler her zaman güçlüdür. Çakabey bu açıdan önemli bir komutandır. İzmir'i bize hediye eden Çakabey'dir. Selçuk, İzmir bir vatan parçasıdır. Vatanın kalp atışlarının en güzel duyulduğu yerlerden bir tanesi İzmir'dir" dedi. Prof. Dr. Refik Turan önümüzdeki yıl İzmir'in fetih kutlamalarının yine Selçuk'ta yapılacağını da söyledi.

Konuşmalarının ardından  Selçuk Efes Çakabey Fetih Kupası Geleneksel Okçuluk Yarışması'nde dereceye giren sporcular ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından il genelinde düzenlenen "Çakabey" konulu kompozisyon, şiir ve resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri ve akademisyenler tarafından verildi. Selçuk Efes Çakabey Fetih Kutlamaları Geleneksel Okçuluk Yarışması'nda, Genç Erkekler Dalı'nda Yunus Emre Altay birinci, Hasan Tahsin ikinci, Ömer Selçuk üçüncü oldu. Kılıç Yetişkin Erkekler Dalı'nda ise birinciliği Halil İnce elde etti. İnce'yi ikinci olan Muarrem Sarıkır ev üçüncü olan İbrahim Canreis takip etti. Genç Bayanlar Dalı'nda ise Ahsen Beyza birici, Hilal Uca ikinci, Özge Kayas ise üçüncülüğü elde etti. Yetişkin Bayanlar Dalı'nda birinci Nurcan Özay olurken, ikincilik Esra Ilgın, üçüncülük ise Funda Bilgin'in oldu. Fetih kutlamalarının gündüz bölümü Selçuk Belediyesi Zeybek Ekibi ve Ankaralı Seymen ekibinin gösterileri ile sona erdi. Kutlamalar kapsamında, akşam ise Selçuk Pazaryeri'nde Mazhar-Fuat-Özkan (MFÖ) üçlüsü konser verip, Selçuklular'ı coşturdu.

SELÇUK (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!