Şehir Plancıları’ndan ‘planlama’ eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Şehir Plancıları’ndan ‘planlama’ eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2017 01:00

Şehir Plancıları Odası, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan bir ekip tarafından çalışmaları yürütülen ve bu ayki Meclis toplantısında onaylanması beklenen Ankara Çevre Düzeni Planı’nın hazırlanış sürecine meslek odalarının ve üniversitelerin dahil edilmemesini eleştirdi. 

Haberin Devamı

Şehir Plancıları’ndan ‘planlama’ eleştirisi

2013’ün kasım ayında başlayan çalışmalardan 2016’nın sonunda haberdar olduklarını belirten Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, dün düzenlediği basın toplantısında özetle şunları söyledi:
“Türkiye’de Çevre Düzeni Planı olmayan iki ilden biri Ankara biri de Kilis. Bu yüzden yıllardır beklediğimiz 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı çalışmalarıyla ilgili aldığımız duyumlar üzerine Büyükşehir Belediyesi’ne bunu sorduk. 7 Aralık’ta yapılan Kent Konseyi toplantısında bu planla ilgili bir sunum yapıldı. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nden sözlü ve yazılı olarak talep ettiğimiz plan ve plana ilişkin veriler, verileceği söylendiği halde verilmedi. Sadece sunumu ilettiler. Ankara maalesef ki Melih Gökçek yönetimi boyunca plansız gelişen bir şehir oldu. Planlama işi bütüncül olarak ele alınmalıdır. Kasım 2013’ten beri yürütülen ve Ankara’nın geleceğini doğrudan etkileyecek bu ölçekteki bir çalışmada meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin doğrudan katılımcı olarak fikirlerini iletme, tartışma imkanı bulması gerekirdi.”

Haberin Devamı

157 KM’LİK METRO HATTI HEDEFİ

Öte yandan yeni planda belirtilen kente ilişkin 2038 hedeflerini de değerlendiren Sevim, şöyle devam etti:
“Planda, doğrudan Ulaşım Ana Planı verileri kullanılmış. Ankara’da 55 kilometreden oluşan 4 metro hattımız var. Yeni plana göre 2038 yılında 11 hattan oluşan 157 kilometrelik bir metro hattı öngörülüyor. Tek hattan oluşan Ankaray, 3 hatta çıkıyor ve toplam 16 kilometre oluyor. Kaygımız ise 1980’lerin ortasında gerçekleştirilen 2015 Ulaşım Ana Planı’ndaki raylı sistem uygulamalarının başarılı sonuçlanmamasından kaynaklı.

BOŞ KONUT STOĞU ÇOK FAZLA

Çevre Düzeni Planı’nda 2038 yılı için nüfus öngörüsü de 9.5 milyon. Bu öngörü, 2023 planında 7.5 milyondu. Ancak gerçekleştirilen konut alanlarına baktığımızda Ankara’da, şu anda 18 milyon nüfusu barındıracak planlı konut alanı var. Hatta Kalkınma Ajansı verilerine göre 2002’den bu yana eklemlenen nüfusun ihtiyacının 2 katı konut üretildiğini görüyoruz. Yani Ankara’da çok fazla boş konut stoğu var.”

BAKMADAN GEÇME!