Sarız'da kadınlara ücretsiz sağlık taraması yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Sarızda kadınlara ücretsiz sağlık taraması yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2016 11:23

Sarız'da kadınlara ücretsiz sağlık taraması yapılıyor

Haberin Devamı

SARIZ (Kayseri), (DHA) - SARIZ Belediye Başkanı Ömer Faruk Eroğlu, Belediye ile Fevzi Çakmak Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezi işbirliğiyle Sarız İlçesi’nde yaşayan 1500 kadına, rahim ağzı, meme ve bağırsak kolon kanserine karşı ücretsiz tarama yapıldığını bildirdi.

Sarız'ın CHP'li Belediye Başkanı Eroğlu, sağlıklı bireyler için çalıştıklarını belirterek, "Bu kampanya sayesinde İlçede yaşayan kadınlarımızın hemen hemen tamamı sağlık taramasından geçirilmiş olacak. Belediye olarak bu konudaki farkındalığı artırmak için elimizden geleni yapıyoruz, bu konudaki ulaşım ve bazı giderleri de belediye olarak biz karşılıyoruz” dedi. 

Fevzi Çakmak Aile Toplum Sağlığı Merkez yetkilileri de kadınların korkulu rüyası olan özellikle rahim ağzı kanserine sebep olan genital siğil ve human papilloma virüsü hakkında bilgiler verdiler. Toplum sağlığını korumak için öncelikle kadın sağlığını korumak gerektiğini ifade eden yetkililer, “Hastalık erken tedavi edildiğinde rahim alma operasyonlarına bile gerek kalmadan, daha basit cerrahi tedavilerle üreme çağındaki kadınların normal hayatlarına devam edebilmeleri sağlanabilir. Bu kanserin gelişimi 10-15 yıl almaktadır. En sinsi kanserlerden bir tanesidir. Ayrıca meme ve bağırsak kolon kanserine karşıda erken teşhis ile milyonlarca kadının hayatı kurtulabilir” dediler.

“ÇOK EŞLİ OLANLARDA GÖRÜLME ORANI YÜKSEK”

Cinsel olarak sağlıklı olan her bireyde bu virüsün görülebildiğini kaydeden yetkililer, “Çok eşli olma durumunda genital siğil görülme oranı artıyor. Bu nedenle bu virüsün sebep olduğu kanser çeşitlerine yakalanmamanın yolu, insanların eşlerine sadık olmasıdır. Genital siğile sebep olan virüsün 200’den fazla tipi bulunuyor. İnsanların bu siğilden korkmasının sebebi, siğilin tedavi edilmesi ile virüsün vücuttan uzaklaştırılamaması. Genital siğiller koter ile yakılarak, kriyoterapi ile dondurularak veya cerrahi olarak kesilip ortadan kaldırılsa bile bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde tekrarlayabiliyor” ifadelerini kullandılar. 

“DİKKAT ÇOCUĞUNUZ KANSER RİSKİ ALTINDA OLABİLİR”

Yetkililer, kadınlar için bir diğer tehdidin doğum sırasında çocuklarına bu virüsü bulaştırmak olduğunu vurgulayarak, ''Böyle bir durumda yeni doğan bebekler ağız, boğaz bölgesinde HPV enfeksiyonu ile doğarlar. Bu ileride çocukta baş ve boyun bölgesi kanserlerine neden olabilir. Bu durumdan enfekte olan hamileler ancak doğumunu normal değil, daha komplike sonuçlar doğuran sezaryen yöntemiyle yaptırarak kurtulabilir” dediler.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!