GeriSeyahat Sarı sonbaharın tadı burada çıkar Gölyaka
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sarı sonbaharın tadı burada çıkar Gölyaka

Sarı sonbaharın tadı burada çıkar Gölyaka

Sonbahar yavaş yavaş kendini hissettirdikçe, sarılı yeşilli harika kartpostal görüntüleri oluşuyor doğada. Düzce Gölyaka sınırları içerisinde bulunan Efteni Gölü, Güzeldere Şelalesi ve Pürenli Yaylası, ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunuyor. Her biri farklı zamanlarda, birer gün ayrılarak gezilebilecek kadar güzel, ama iyi bir programla hepsini bir haftasonuna da sığdırabilirsiniz.

Düzce’nin Gölyaka ilçesi, yaz-kış görülebilecek doğal hazinelere sahip. Eğer hem pastırma sıcaklarından faydalanmak, hem de sıcak bir yazın ardından sonbaharın serinliğini hissettmek istiyorsanız, Gölyaka doğru adres. Efteni Gölü, Pürenli Yaylası ve Güzeldere Şelalesi, Gölyaka’nın hazineleri. Bu üç güzelliğe ulaşmak için İstanbul’dan 2120, Ankara’dan 261 km yol yapmanız gerekiyor. İlk durak, ilçe merkezinden minibüslerle de ulaşabileceğiniz, 5 km mesafedeki Efteni Gölü ya da diğer adıyla Efteni Gölü Kuş Cenneti.

EFTENİ’DE 150 KUŞ TÜRÜ

Görüntüsü şu mevsimde sığ sularla daha çok sazlığı andırsa da, Efteni Gölü eskiden bu kadar küçük değildi. Efsaneye göre gölün uçsuz bucaksız olduğu dönemlerden birinde, Bizans prensesi Eftelya hastalanmış. Ellerinde ve yüzünde yaralar oluşmuş. Göl kıyısında yerden çıkan sıcak sularla banyo yapan prenses iyileşmiş, bunu gören Bizans imparatoru hemen bir hamam inşa edilmesini emretmiş. Yaraları iyileşen Prenses göl üzerinde sandal sefası sürerken karşı kıyıdaki Osmanlı beyine vurulmuş. Birbirlerini ziyaret etmeye başlamışlar ve bu ziyaretlerden birinde Prenses’in
/images/100/0x0/55eaa7abf018fbb8f88e372e
sandalı batmış, gölün adı o günden bugüne Efteni olarak kalmış.

Aslında 580 hektar alana sahip olan göl, 1950’li yıllarda başlayan kurutma çalışmalarıyla 25 hektara kadar düşmüş. 1992’de başlayan av yasağıyla birlikte Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası ilan edilmiş. Milli Parklar Av ve Yaban Hayatını Koruma Genel Müdürlüğü’nün rehabilitasyon çalışması ile 2 bin 500 metrelik bir set inşa edilerek göl yüzeyi 100 hektara çıkarılmış. Hedef yüzeyi 250 hektara çıkarmak.

Gölde 35’i kalıcı yüz elli kuş türünün yaşadığı tahmin ediliyor. Kuğu, boz kaz, sakarca, suna, karatavuk, sakarmeke, büyük beyaz balıkçıl, mezgeldek gölün müdavimlerinden. Sulak alanların yokedilmesi nedeniyle soyu tükenme tehdidi altında olan toy kuşlarını da görebilirsiniz. Turnalar bu ayın sonunda gelecek. Efteni Gölü fotoğraf safarisi ve kuş gözlemcileri için ideal mekan. Gölün içinde şu günlerde yürünerek gidilebilen sular yükseldiğinde ise traktör ile ulaşılabiler bir gözlem kulübesi var.

24 SAAT AÇIK MESİRE YERİ

Efteni Gölü’nün hemen batı sınırında dağlar başlıyor. Güzeldere Şelalesi, bu dağların arasında saklı. İlçe merkezinden 14 km uzakta. Şelaleye gitmek için iki yolunuz var: Köy yolunu ya da orman yolunu kullanacaksınız. Kısmen stabilize olan köy yolu daha kıvrımlı; Hacıyakup, Hamamüstü, Güzeldere köylerinden geçiliyor. Özel otomobili olmayanlar Güzeldere köyüne minibüsle gidip oradan 20 dakika kadar yürümeli. Ya da minibüsçüye biraz daha para verip kendilerini şelaleye bıraktırabilirler. Minübüs günde sadece iki sefer yapıyor. Sabah 8.00 ve 9.00’da köyden kalkan iki minibüs, öğleden sonra 2.00 ve 3.00 sıralarında Güzeldere’ye geri dönüyor (ücreti 2 YTL).

Şelaleye varmadan önce karşınıza mesire alanı çıkacak. Otomobiller 5, yaya ziyaretçiler 1 YTL’ye girebilir. Ailesiyle birlikte burada yaşayan Hüseyin Öztürk’ün işlettiği mesire alanında 7 gün 24 saat açık bir restoran ve büfe var. Yazın çadır kurulabiliyor. Kışın eskimoların buz evlerini andıran iki yataklı bungalovlarda kalabilirsiniz. Bungalovların ücreti kişi başı 10 YTL. Restoranda şu sıralar alabalık bulunuyor ve fiyatı da 6 YTL.

Mesire alanından şelaleye, 230 basamak ve 8-10 kadar yokuş ve düzlükten geçilerek varılıyor. İndiğinizde buna değeceğinden emin olun. Cevizlik deresi üzerinden, 120 metre yüksekten inen şelale, karların eridiği bahar aylarında gürleyerek aksa da, şimdi de sarı yeşil yaprakların arasından büyüleyici görünüyor.

Yağışlı havalarda toprağın çamurlaşması ve tahta basamakların ıslanması zemini kayganlaştırıyor. Kaymayan botlar ve sırt çantası kullanmak iyi olur. Ayrıca iniş boyunca trabzanlar olsa da, dik merdivenlerde küçük çocukları yalnız bırakmamak lazım.

YAYLALAR İÇİN SON FIRSAT

Şelaleden 16 km. uzaktaki Pürenli Yaylası’nı mutlaka görmelisiniz. Otomobille gidenlere önemli uyarı; yağışlı havalarda çamurlu yokuşlarda zorlanabilirsiniz. Yol boyunca ormancılarla ve tomruk yığınlarıyla karşılaşacaksınız. Yolun sonunda harika bir yaylaya varıyorsunuz. Burası aşağılardan çok daha serin. Gölcük adında bir de göl var. Yazın hayvanlarını yaylaya çıkaran köylülerin kaldığı derme çatma kulübeleri görüyorsunuz.

Bölgede Balıklı, Kardüz, Unluk ve Kızık Yaylaları da var ancak kısa süre sonra kar almaya başlayacak ve mayısa kadar karlı kalacaklar. Gitmek isteyenlere Düzce valiliği, Gölyaka kaymakamlığı ve belediyesinin yardım etmeye hazır olduğunu belirtelim. Güzeldere mesire yeri Tel: (380) 716 14 54, Gölyaka Kaymakamlığı Tel: (380) 711 31 96.
False