'Sara korkulacak bir hastalık değil'

Güncelleme Tarihi:

Sara korkulacak bir hastalık değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2016 15:49

'Sara korkulacak bir hastalık değil'

Haberin Devamı

SİVAS, (DHA)- SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, halk arasında sara olarak bilinen epilepsi hastalığının korkulacak bir hastalık olmadığını söyledi.

Epilepsi (Sara) hastalığı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, "Epilepsi dediğimiz halk arasında sara olarak bilinen, beyindeki geçici elektriksel deşarj bozuklukları sonucu meydana gelen bir hastalıktır" dedi. Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, epilepsi hastalığının ülkemizde yüzde 1 oranında görüldüğünü ifade ederek, "Sara hastalığı korkulacak bir hastalık değildir. Hastaların yüzde 70'i tedavi ile sağlıklarına kavuşmaktadır. Hastalığın başlangıcı çocukluk çağında genetiksel olarak meydana gelmektedir" dedi. Prof. Dr. Bolayır, "Sokaklarda sara hastalığı tutan kişileri gördüğünüzde hastayı sırtüstü ve yüzüstü yatırmamalıyız. Hastayı yan bir şekilde yatırarak hareketlerini kontrol altına almalıyız" uyarısında bulundu.

Uygulama ve Araştırma Hastanesi olarak epilepsi alanında çok büyük çalışmalarının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bolayır, Sivas olarak bu anlamda bölgesel Epilepsi Sempozyumu gerçekleştirdiklerini, böyle bir sempozyumun Türkiye'nin doğusunda ilk kez Sivas'ta gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. 2015 yılında başladıkları etkinliklere 2016 yılında da devam ettiklerini belirten Prof. Dr. Bolayır, "Etkinliklerimize 2017 yılında da devam edeceğiz. Tokat, Kayseri, Malatya illerindeki Nöroloji uzmanlarımızı davet ettik kendileri etkinliklerimize sağ olsun katıldılar. 2017 yılında ise Samsun'dan arkadaşlarımızı davet ettik. Sivas'ta hastaları sıklıkla bilgilendiriyoruz. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde 2016 yılında Epilepsi Hasta Okulu organizasyonu gerçekleştirdik. Türkiye'de en çok epilepsi hastası katılımı olan bir organizasyondu. Bu organizasyonda hastalarımıza epilepsi nedir? Koruyucu önlemleri nelerdir? Bunlar anlatıldı.

Epilepsi alanında 4 Eylül 2016'da Türkiye'de ilk, hatta Avrupa'da da ilk sayılabilecek çalışmalar yaptık. Bazı Avrupa ülkeleri bizlere teşekkürlerini gönderdiler. Ayrıca eğitimcilere epilepsi sempozyumu düzenlendi" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!