Samanlı zeytininin kalitesi elle toplanmasından geliyor

Güncelleme Tarihi:

Samanlı zeytininin kalitesi elle toplanmasından geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2014 11:29

- Samanlı Dağları'nın eteklerinde yetiştirilen, elle toplandığı için zarar görmeden sofralara ulaştırılan Samanlı zeytini, kalitesi dolayısıyla en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor - Üretici Dinç: - "Zeytinleri Karamürsel sepetine topluyoruz, başka yerde yoktur, bu yöntem yalnızca Karamürsel'e özgüdür. Merdivenle ağaçtan tek tek toplayarak sepete koyarız"

Haberin Devamı

KOCAELİ (AA) - MELİH PALAS - HALİL İBRAHİM TAŞEL - Kocaeli'nin Karamürsel ilçesi başta olmak üzere İznik çevresinde, Samanlı Dağları'nın eteklerinde yetiştirilen Samanlı zeytini, silkeleme yöntemi yerine elle toplandığı için kalitesiyle öne çıkıyor.

Karamürselli üreticiler, zeytinleri silkeleyerek değil, tek tek toplayarak bellerine bağladıkları Karamürsel sepetlerine dolduruyor. Zahmetine rağmen zarar görmesi önlenen Samanlı zeytini, sofralara en kaliteli şekilde ulaştırılıyor.

Zeytin üreticisi Halit Dinç (78), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samanlı zeytininin iri meyveli, küçük çekirdekli, ince kabuklu olduğunu, kısa sürede tatlandığı için ''tatlı zeytin'' olarak da bilindiğini söyledi.

Bu zeytinin iklim açısından seçici olduğunu belirten Dinç, yalnızca ilçe sınırlarında yüksek verim elde edildiğini, diğer yerlerde kalitesi ve veriminin düştüğünü anlattı.

Haberin Devamı

Yeşil ve siyah sofralık olarak değerlendirilen Samanlı zeytininden yüksek kalitede yağ da elde ettiklerini aktaran Dinç, şöyle konuştu:

''Samanlı zeytininin diğer zeytinlerden ayırt edilir özelliği, kabuğu ince, yemesi lezzetli olmasıdır. Diğerlerine göre daha etlidir, çekirdeği küçüktür. Diğer zeytinler 6 kilogramda 1 litre yağ verirken, Samanlı zeytininin 4 kilogramından 1 litre yağ elde ediliyor. Karamürsel bağlarında, bahçelerinde yüzde 80 Samanlı zeytini yetiştirilir. Meyve verimi güzeldir, bakımında da fazla bir şey istemez.''

Dinç, bahçesindeki 50 zeytin ağacından bu yıl 1,5- 2 ton ürün almayı öngördüğünü vurgulayarak, ''Bu sene yağışlar ürünü olumsuz etkiledi. Fazla yağış olduğu zaman zeytini baharında çürütüyor, sapları zayıf kalıyor ve gelişmeden dökülüyor'' dedi.

Küçük görünmesine rağmen çok ürün sığdırılabilen Karamürsel sepetlerini iplerle bellerine bağlayarak hasada başladıklarını kaydeden Dinç, ''Zeytinleri Karamürsel sepetine topluyoruz, başka yerde yoktur, bu yöntem yalnızca Karamürsel'e özgüdür. Merdivenle ağaçtan tek tek toplayarak sepete koyarız. Diğer çiftçiler dalları sallayarak ya da tırmık benzeri el aletleriyle dökerek toplar. Araya dal ve yapraklar da karışır. Bu yöntem zeytini yaralar, erken çürümesine neden olur. Samanlı zeytini aranan zeytindir" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!