Saman çiftçiye yeni gelir kapısı oldu

Güncelleme Tarihi:

Saman çiftçiye yeni gelir kapısı oldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2018 13:53

Saman çiftçiye yeni gelir kapısı oldu

Haberin Devamı

 

Kadir ÇELİK/İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA) - GAZİANTEP'in İslahiye ilçesinde, buğday hasadının ardında, samana olan talebin artmasıyla birlikte üreticiye yeni gelir kapısı olurken, saman tüccarları mazot fiyatlarında dert yandı.

İslâhiye'de son yıllarda samana olan taleple birlikte üreticiye yeni gelir kapısı olmasıyla anız yangınlarında da önemli ölçüde azalma görülmeye başlandı. Biçerdöverlerinde buğday hasadını saman karşılığında yapmasıyla saman değer kazanırken çiftçilerin kış aylarında saman sıkıntısı çekmemek için anızlar traktörlerle birlikte biçerdöverlerin arkasına bağlanan aparatlarla toplanarak balyalanıyor veya saman haline getirilerek çuvallanıyor.

İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, "ilçede 140 bin dekarlık alanda buğday ve arpa hasadı yapıldığını belirterek, Hasadı tamamlanan alanlarda ise anızlar saman haline getirilip çuvallara veya balyalanarak kilosu 180 ile 200 liradan satışı yapılıyor. Bölgemizde mevsimsel yağışların iyi gitmesiyle ürünle birlikte samana etki yaptı. Samanın şu anki durumu çiftçinin yüzünü güldürdü diyebiliriz" dedi.

Kahramanmaraş ve Hatay Bölgesindeki saman talebini karşılayan ve 10 yıldır Saman Tüccarlığı yapan Ahmet Solakoğlu,"Bu yıl saman çok, ama mazotun pahalı olması nedeniyle biz para kazanamıyoruz. Üreticiden kilosunu 180-200 liraya aldığımız samanı mazot ve işçi girdileriyle ancak 350-360 liradan satabiliyoruz. Bu sıcaklarda yanmamıza,samanın tozunu yutmamıza değmiyor "dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!