Rahim ağzı kanseri aşısı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Rahim ağzı kanseri aşısı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2007 00:00

TÜRKİYE’de bugüne kadar yapılamayan rahim ağzı kanseri aşısı Türkiye’ye geliyor. 9-55 yaş arasındaki kadınlar koruma amaçlı olarak bu aşıyı yaptırabilecek.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tezer Kutluk, HPV’nin rahim ağzı kanserine yol açan bir virüs olduğunu belirterek, bu virüsün kansere neden olan ve olmayan tiplerinin bulunduğunu anlattı.

ABD’de yapılan çalışmaların, kadınların yüzde 60-70’inde HPV mevcut olguyu gösterdiğini belirten Kutluk, "İnsan bağışıklık sistemi bu tür enfeksiyonları bir ya da iki yıl içinde temizliyor, ancak onkojenik özellik taşıyan HPV türleri rahim ağzı kanserine veya genital bölgede başka kanserlere yol açabiliyor" dedi.

Türkiye’de her yıl 3 bin kadının rahim ağzı kanserine yakalandığını kaydeden Kutluk, yeni geliştirilen aşıların ise koruma amaçlı olduğunu belirtti. Kutluk, aşılarda mevcut olan HPV tiplerine maruz kalmamış kadınlarda rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100 koruma sağladığını bildirdi. Rahim ağzı kanserinin yakında Türkiye’de olacağını anımsatan Kutluk, MSD firmasına ait aşının 9-26 yaş grubuna yapılması planlanırken, GlaxoSmithKline’ın aşısının ise 10-55 yaşları arasındaki kitleyi hedeflediğini duyurdu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!