"Prematüre doğan bebeklerde kalp hastalığı riski artıyor"

Güncelleme Tarihi:

Prematüre doğan bebeklerde kalp hastalığı riski artıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2017 10:18

"Prematüre doğan bebeklerde kalp hastalığı riski artıyor"

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA) MEMORIAL Hizmet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, prematüre doğan bebeklerin yetişkinlikte kalp hastalığı yaşaması riskinin, diğer insanlara göre daha yüksek olduğunu belirtti. 

PREMATÜRE DOĞANLARDA KALP HASTALIĞI RİSKİ YETİŞKİNLİKTE DAHA FAZLA

Prof. Dr. Arbatlı bu sorunların başında hipertansiyonun geldiğini açıkladı ve şunları söyledi:
"Normal doğum süresi 38-42 hafta arası sürmektedir. 37 haftadan önce doğan ve erken doğum yani prematüre olarak adlandırılan bebeklerin ilk günlerinde akciğer, kan, görme ya da duyma gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Erken doğan bebeklerin ileri dönemde yaşadığı en büyük sıkıntıların başında ise yüksek tansiyon sorunu gelmektedir. Endotel yani damar içi zar fonksiyonları ve damar elastikiyeti bozuk olan prematüre bebeklerde genç yaşlarda ortaya çıkan hipertansiyon sorunu orta yaş ve ilerisinde daha belirgin hissedilmektedir."

Erken doğan çocukların kalbinin boyut olarak yaşıtlarından daha küçük olduğunu söyleyen Prof. Dr. Arbatlı, prematüre doğan bebeklerde kalp kasının kalınlaştığını belirtti ve "Bu kalınlaşma, ritm bozuklukları ve çarpıntılar yaşanmasına, kalbin yeterince kan pompalayamamasına, efor harcandığında çabuk yorulma ve nefes darlığına neden olabiliyor" dedi. 

ANNE SÜTÜ ALAMAMAK DİYABET RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Prematüre bebeklerde damar yapılarının tam olarak gelişimini sağlayamamasının bütün organlarda sorunlara neden olduğunu belirten Prof. Dr. Harun Arbatlı bunun kalbi de etkilediğini açıkladı ve şunları söyledi:

"İnce, çapı küçük ve genişleme potansiyeli daha az olan damarlar hipertansiyona yatkınlık riskini artırmaktadır. Damar çapının küçük olması ilerleyen dönemde damar sertliklerinin yaşanmasına neden olabileceği gibi,tıkanıklıklarada yol açabilmektedir. Hayatlarının ilk günlerini yoğun bakım ünitelerinde veya kuvözde geçiren prematüre bebekler anne sütünden mahrum kalabilmektedir. Anne sütünün eksikliği birçok sorunla birlikte erken dönemde diyabetin ortaya çıkmasına da neden olabilmektedir. Çocuk yaşta diyabet yani şeker hastalığı yaşayabilen prematüre bebekler, bu rahatsızlığın kalp üzerindeki olumsuz etkilerini de çok erken dönemde hissedebilmektedir."

"SADECE ÇOCUKLARI DEĞİL ANNELERİ DE ETKİLİYOR"

Prematüre doğumların sadece çocukları değil anneleri de risk altında bıraktığını söyleyen Prof. Dr. Arbatlı sözlerini şöyle devam ettirdi:

"Aslında anneler erken doğum yaptığı için kalp hastası olmamaktadır. Doğum öncesinde annede altta yatan hipertansiyon veya kanın pıhtılaşma fonksiyonları ile ilgili hastalıklar, erken doğuma neden olabilmektedir. Bu nedenle erken doğum yapan anneler farkında olmadıkları kalp ya da kan hastalıkları bakımından kontrol sıklıklarını artırmalıdır. Erken doğan çocukların erken dönemde ortaya çıkabilecek kalp hastalıklarına karşı kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir. Prematüre doğan çocuklarla birlikte erken doğum yapan annelerin de özellikle hipertansiyon bakımından değerlndirilmeleri hayati önem taşımaktadır."

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!