Pompalar 28.5 milyon liralık tasarruf sağladı

Güncelleme Tarihi:

Pompalar 28.5 milyon liralık tasarruf sağladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2013 00:00

ASKİ su dağıtım sisteminde yaptığı yatırımlarla yıllık yüzde 32 tasarruf oranına ulaştı. Kurumun elde ettiği tasarruf geçen yıl 20 milyon 66 bin TL’yi bulurken, bu yılın beş aylık bölümünde 8,5 milyon TL oldu.

Haberin Devamı

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) su dağıtım sisteminde yaptığı yatırımlarla yıllık yüzde 32 tasarruf oranına ulaştı. Kurumun elde ettiği tasarrufun karşılığı geçen yıl 20 milyon 66 bin TL iken, bu yılın beş aylık bölümünde 8,5 milyon TL oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın başlattığı enerji tasarrufu çalışmaları kapsamında ASKİ olarak sistemlerini gözden geçirdiklerini aktaran ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya “Bizim tasarruf konusunda gösterdiğimiz hassasiyeti vatandaşlarımızdan da bekliyoruz. Bu milli kaynakların daha etkin ve verimli kullanılması için önemli” dedi. Kaya, şunları söyledi:

ENERJİ GİDERİ YÜZDE 32 AZALDI

“Ankara’da su dağıtımı için 61 pompa istasyonu kullanılıyor. Söz konusu pompalar nedeniyle ASKİ Başkent’in en fazla elektrik tüketen kurumlarının başında geliyor. Tasarruf için ilk adımı ciddi miktarda elektrik tüketen pompa istasyonlarında attık. Buralarda yaptığımız iyileştirme ve verimlilik çalışmalarıyla yıllık enerji giderimiz yüzde 32 azaldı. Bu sayede, 2012 yılında 20 milyon 66 bin TL tasarruf gerçekleştirirken, 2013’ün ilk beş aylık döneminde toplamda 8,5 milyon TL tasarruf elde etmiş olduk.

Haberin Devamı

ÜÇLÜ TARİFE SİSTEMİNE GEÇTİK

Pompaların ekonomik ömrünü doldurmuş olanları daha verimli çalışan ve daha az elektrik tüketen sistemlerle değiştirdik. Elektrikte üçlü tarife sistemine geçtik. Enerji tüketiminin en yoğun olduğu 17.00-22.00 saatleri arasında motorları durdurarak şehre depolardan su vermeye başladık. Depoları doldurmak için de pompaları, tüketimin düşük olduğu 22.00-06.00 saatleri arası çalıştırdık ve SCADA merkezimizden sürekli kontrol ederek depolarımızın, saat 17.00’a kadar dolu tutulmasını sağladık.”

SU SIKINTISI YAŞANMAYACAK

“Son yağışlarla birlikte Başkent’teki barajların doluluk oranı yüzde 50’nin üzerine çıktı. Ankaralılar su konusunda sorunsuz bir yaz geçirecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!