Pileki Mağarasının patika yolları gün yüzüne çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Pileki Mağarasının patika yolları gün yüzüne çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2017 11:51

Pileki Mağarasının patika yolları gün yüzüne çıkıyor

Haberin Devamı

Muhammet KAÇAR/İYİDERE, (Rize), (DHA) - RİZE Valisi Erdoğan Bektaş, İyidere İlçesi Köşklü Köyü’nde yer alan ve bir dönem yörede ekmek pişirilmesi için kullanılan pileki taşının çıkarıldığı Pileki Mağarasında incelemelerde bulundu. Vali Bektaş,mağara çevresinde var olan  patika yolların yeniden düzenleneceğini söyledi.

Vali Erdoğan Bektaş, beraberinde İyidere Kaymakamı Orhan Altun, İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete, Doğa Koruma Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta ve Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ile birlikte Pileki mağarasında incelemelerde bulundu. Vali Bektaş,mağaraya kadar uzanan patika yolların tekrar ulaşıma açılması için İyidere Kaymakamlığınca hazırlanan proje hakkında bilgi aldı. Vali Bektaş, Pileki Mağarasının Karadeniz’e özgü hamsili ekmek ve mısır ekmeği pişirmek için kullanılan pileki taşını çıkarmak için insan eliyle yüzyıllar boyu yapılan kazılar sonucu oluştuğunu belirterek "Bu mağarada yüzyılların emeği ve izi var. Bu yönüyle doğal mağaralardan çok daha farklı bir atmosfere sahip. Mağaradan taş çıkartıldığı dönemlerde, buradan çıkartılan taşların transferini sağlamak için sahile kadar ulaşımı sağlayan patikalar vardı. İyidere Kaymakamlığı bünyesinde oluşturduğumuz Proje Ofisi ile mevcut patikaları ve güzergahlarını tespit ettik. Bu patikaları tekrar işlevsel hale getirerek hem bölge turizmini canlandırmış hem de Pileki Mağarasına çok daha farklı bir anlam kazandırmış olacağız” dedi.

Patika yolların, sahilden Pileki Mağarasına kadar 4 kilometrelik bir uzunluğa sahip olduğunu belirten Vali Bektaş, şöyle dedi:

"Bu 4 kilometrelik güzergah üzerinde iki adet tarihi su değirmeni ve kemer köprüler proje kapsamında restore edilerek turizme kazandırılacak. Bu patikalar ve tarihi su değirmenleri Rize turizmine zenginlik katacak. Bu yönüyle projemize baştan beri destek veren İyidere Belediye Başkanı Ahmet Mete’ye ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!