GeriSeyahat Picasso tabloları gibi sürrealist bir şehir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Picasso tabloları gibi sürrealist bir şehir

Picasso tabloları gibi sürrealist bir şehir

Brezilya’nın ilk başkenti olan Rio de Janeiro adeta bir Dali, bir Picasso tablosu gibi sürrealist bir şehir, hele karnaval zamanıysa her şey gerçeküstü bir masala dönüşüyor. Coğrafya burada cömertliğini gösterip, denizlerle dağlar arasında, yeşili bol öyle bir Rio yaratmış ki, akıllara zarar... Yeni dünyanın ilk kaşifleri, bazen yaptıkları hatalarla dünyadaki bir sürü şeye önder olmuşlar.

Biri Hindistan’a vardığını zannederek Amerikan yerlilerini Hintli sanmış. O gün bugündür adamların adı Indian yani Hintli kalmış, bir diğeri ise Guanabara Körfezi’ni nehir ağzı sanmış, aylardan da ocak olunca şehre Rio de Janeiro adını vermiş. Adı ‘ocak nehri’ olarak geçen bu şehir bugün dünyanın en gözde şehirlerinden biri ve her yıl milyonlarca turiste tebessüm ediyor. Kısa adıyla Rio, sefaletle ihtişamın kolkola samba yaptığı bir şehir, bir yanda Güney Amerika’nın en büyük favella yani gecekondu mahalleleri, diğer tarafta demir parmaklıkların arkasındaki lüks evler, garip bir tezat oluşturuyor. Rio’da yaşayanlara Carioca diyorlar, bunlar hayatı vur patlasın çal oynasın tarzında algılayan insanlar. Öğle yemeği molasında bile parmak arası terlikleriyle soluğu plajda alıyorlar. Şehir merkezinde yaklaşık altı milyon insan yaşıyor ve plajlarla süslenmiş olan Rio, sahillerinde neşeli kalabalıkları ağırlıyor ama hava biraz kararınca plajlar hırsızlara ve onların avlarına kalıyor, zaten şehir cüzdanınıza en sahip çıkmanız, hatta mümkünse onu otelin kasasında bırakmanız gereken bir yer. Şehirde dolaşırken biraz para ve bir kredi kartı yeter de artar bile, hanımlara tavsiyem ise mücevherlerini evde bırakıp, Rio’da mütevazılığın tadını çıkarmaları.

Resmi dans samba

Tüm Brezilya’da kutlanan karnaval, Rioluların tüm yıl boyunca hazırlandıkları ve beş günde şehirde yaşamın bir rüyaya dönüştüğü bir zaman dilimi. Samba, 1934 yılında devrin diktatörü Vargas tarafından karnavalın resmi dansı kabul edilmiş ve geçit törenlerinde kullanmak için Sambadrom dedikleri, özel bir alan yaratılmış. Karnavalda samba okulları 85-95 dakika içinde bu 1700 metrelik alandan yaklaşık 45 bin kişilik bir ekip olarak ritmi ve dansı bozmadan, zamanı da aşmadan geçmek zorunda! Bu geçiş töreni esnasında 90 bin seyircinin arasına dağılmış olan jüri üyeleri de okullara oy veriyorlar. Paskalya öncesi şubat ve mart aylarında yapılan karnavalın tarihi her sene değişiyor. Beija-Flor, Mangueria, Portela ve I. Leopoldinense, samba okullarından en meşhur olanlar.

Rio’da Flamengo ile Leblon arası Zona Sul (Güney Bölge) olarak geçiyor ve şehrin en hareketli bölümleri de her anlamda burada bulunuyor. Clubber’sanız haftaiçi Nuth, Guapo Loco, Mariuzinn ve Melt’i, haftasonu Club Six, Casa de Matriz, 00 ve Bombar’ı deneyin. Canlı müzik seviyorsanız cuma geceleri Carioca de Gema’ya, cumartesileri de Sacrilegio ve Dama de Noite’ye gidin. Chilling için en iyi adresler Kiosk da Lagoa, Academia da Cachaca ve Sitio Lounge. Sokak partilerine meraklıysanız cuma Juarez, cumartesi Salgueiro, pazar da Baixo Gavea en iyileri. Rio’da gece hayatı için tur düzenleyenler var. Fiyat 60 Real civarında, sizi kaldığınız yerden alıp o kulüp senin bu kulüp benim gezdiriyorlar. (madson32@msn.com)

NEREDE KALINIR?

 Copocabana Palace 1923’te açılan otel 10 yıl önce yenilendi. Adını taşıdığı plajın ortasında, tüm heybetiyle en güzel otel olduğunu haykırıyor. Havaalanına sadece 20 dakika mesafede (2548 7070).

 Sofitel Rio Palace Copacabana Plajı’nın girişinde yer alan otelin odaları çok güzel manzaralara sahip (2525 1232). 

Ipanema’daki oteller için www.ipanemahouse.com, www.ipanemaplazahotel.com, www.maripanema.com, 

Copacabana’daki oteller için www.debret.com, riointernacional.com.br, www.hotelmerlin.com.br ‘ı tıklayın.

NEREDE yenir?

 Marius Carnes Et düşkünleri, mideniz bayram yapacak! Önce açık büfeden biraz atıştırın, ardından masaya servisi yapılan etlerle devam edin, dur demediğiniz takdirde et servisi hiç bitmiyor. Şeklen pırasaya benzeyen palmiye kalbini muhakkak deneyin. Eğer deniz ürünlerine düşkünseniz hemen yanda aynı zincirin Crustaceos isimli şubesi var. Marius’lar, Copacabana plajının sonundaki Leme’de yer alıyor (2542 2393 www.marius.com.br).

 Confeitaria Colombo Öğle yemeği için ideal bir seçim, güzel bir açık büfeleri var. Cafe şeklindeki bu restoran 1894 yılından kalma ve şehrin merkezinde yer alıyor. Bu bölge geceleri uzak durmanız gereken yerlerden biri (Rua Gonçalves Dias, 32-34, Centro, 2232 2300). 

Porcao Şehrin en iyi Churrascaria’larından, yani ızgara et konusunda uzman restoranlarından biri. Deniz kenarında. Eğer domuz yemiyorsanız muhakkak belirtin (Av. Infante D. Henrique, 3461 9020 www.porcao.com.br).

 Brasileirinho Brezilya mutfağının iyi temsilcilerinden biri (Rua Jangadeiros, 10, 2513 5184).
False