GeriSeyahat Patencilerin en gözde 10 mekanı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Patencilerin en gözde 10 mekanı

Patencilerin en gözde 10 mekanı

Bundan on yıl önceye kadar paten gibi sporlar ülkemizde pek yaygın değildi. Hatta spordan bile sayılmazdı. Bugüne baktığımız zaman kendini kabul ettirmiş patenciler kendi seçtikleri yerlerde bazen rahatça bazen güvenliklerden kaçarak bu sporu icra ediyorlar. Bazıları "Agressive" yani havada taklalar atarak, merdiven kenarlarından kayarak bazıları ise sahil kaldırımlarında spor yani fitness amaçlı kayıyorlar.

Kendilerine ait skate parkları da var. İstanbul’da hatta Türkiye’de kime sorarsanız gösterilecek patencilerden oluşan jüri üyelerimiz, en iyi on paten mekanını seçti. Yeni öğrenenler bu mekanlara gidip büyüklerinden ders alabilir, profesyoneller ise bilmedikleri birkaç yer öğrenebilirler.

EN İYİ 10

1) Barbaros Bulvarı/İstanbul

2) Maçka Parkı/İstanbul

3) Halkalı Skate Park/İstanbul

4) Lütfi Kırdar/İstanbul

5) Seka/İzmit

6) Caddebostan sahili/İstanbul

7) Bostancı-Maltepe sahili/İstanbul

8) Yeni Cami Eminönü/İstanbul

9) Ataköy/İstanbul

10) Bahçeşehir/İstanbul

Barbaros Bulvarı

Akla gelen ilk yer

Paten veya kaykay dendiğinde aklımıza gelecek ilk yerlerden biri, İstanbul Beşiktaş’taki Barbaros Bulvarı. Patenle en ilgisi olmayan kişiler bile buranın her zaman patencilerle dolu olduğunu bilir. Yeni başlamışından profesyoneline kadar herkes burada paten yapıyor. Gece olduğunda Barbaros Hayrettin heykelinin önü, break dans gösterileri yapanlar, şarkı söyleyenler ve her zamanki gibi patencilerle doluyor. Polisler bu gençlere çok alışkın, askerler de onları koruyor. Patene yeni başlayanların ağabeylerinden yardım alabileceği bir yer burası. Özellikle hafta sonları çok kalabalık oluyor. Heykele pateninizle zarar vermediğiniz sürece bir sorun yok.

Maçka Parkı

İyi ’grind’ atılıyor

İstanbul’daki patencileri şöyle anlatabiliriz: Hafta sonları Beşiktaş Barbaros’ta buluşup akşamüstü kayma tarzlarına göre farklı yerlere dağılıyorlar. Geldikleri yerlerden birinin Maçka Parkı olmasındaki en büyük etken, parkın Beşiktaş’a en yakın yerlerden biri olması. Aslında kayılan yer tam olarak Maçka Parkı değil, hemen yanı. Girişin hemen karşısında bulunan yol ayrımının bitişiğinde, patenci deyimiyle iyi ’grind’ atılabilecek merdivenler var. Merdivenlerin tepesinden aşağıya kadar eğlenceli dakikalar patencileri bekliyor. Ama dikkat bu biraz profesyonel işi!

Halkalı Skate Park
/images/100/0x0/55eb3130f018fbb8f8b15108

Rampa ve pipe’ı çok

Soyak Olimpia Kent’in içinde bulunan skate park buradaki gençlere eğlenme fırsatı tanıyor. Seka’dan biraz daha küçük olsa da çok fazla rampa ve pipe var. Çevrede oturan gençler ve İstanbul merkezden misafir gelenler burada toplanıyor ve bütün gün kayıyorlar. Listedeki çoğu mekan gibi burası da hafta sonları en kalabalık anlarını yaşıyor.

Lütfi Kırdar önü

İzinsiz ama gözde

İstanbul Harbiye’deki Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nın önünde kaymak güvenlik tarafından engelleniyor olsa da patencilerin gözde mekanlarından biri burası. Patenle yapılan hareketler mermerlere zarar verdiği için pek hoş karşılanmıyor ve izin verilmiyor. Fakat yeni öğrenenler, yani hareket yapmadan yavaş ve düz kayanlar için ideal bir mekan sayılır.

İzmit Seka

Her türlü hareket mümkün

İstanbul’a yakınlığıyla bilinen İzmit’te, müthiş bir park. Sabahtan trenle gelen patenciler tüm günlerini İzmit Seka Park’ta geçiriyorlar. Büyük rampalardan oluşan bu parkta her türlü hareketi yapmak mümkün. Genelde Tuzla ve civarından buraya gelen patencilere öğle saatlerinde İstanbul’dan katılanlar oluyor. Büyük bir park olan Seka’da tuvalet ve yemek ihtiyacınızı karşılamak için her şey var.

Caddebostan sahili

Fitness amaçlı paten için

Kadıköy Caddebostan sahili spor yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan. İster koşun, ister bisiklete binin, isterseniz paten kayın. Dümdüz sahil şeridi fitness anlamında paten yapmak için çok uygun. Yalnız dikkat, özellikle hafta sonlarında fazlaca kalabalık oluyor.

Bostancı-Maltepe sahili

Caddebostan’dan devam

Caddebostan’dan kaymaya başladınız, zamanınız var ve erken dönmek istemiyorsunuz. Caddebostan’ın devamında karşınıza çıkan bu sahil şeridi en az Caddebostan kadar geniş ve rahat. Yolları dümdüz, etrafta agresif paten yapmak için yer yok fakat spor yapıp fit kalmak istiyorsanız burası size göre. Deniz yanınızda, yollar ise sizin.

Yeni Cami önü

Gece çok eğlenceli

Eminönü’ne girdiğiniz anda karşınıza çıkan büyük cami işte burası. Gündüzleri çok kalabalık olduğu için patenciler burayı gece tercih ediyorlar. Ayrıca söylediklerine göre ışıklandırması çok güzel olduğundan gece çok eğlenceli olabiliyor. Büyük mermer alanlar ve merdivenler sayesinde gayet hoş dakikalar geçirebilirsiniz, güzel İstanbul silüetine karşı.

Ataköy

Çok kişi burada öğrendi

Jüri üyelerimiz, özellikle dokuzuncu ve beşinci kısımlarını söyleseler de, Ataköy’ün her yerinde 90’lı yıllarda paten kayılırdı. Yine aynı yıllarda burada belki de İstanbul’un ilk skate parklarından biri vardı. Listeye girmesinin sebebi, 20’li yaşlarını geçmiş patencilerin çoğunun burada paten yapmayı öğrenmesi. Şimdi skate park kaldırılmış olsa da site ve apartman çevrelerindeki yürüyüş alanları dümdüz, yani rahatlıkla, spor yapmak amaçlı kayılabilir. Ayrıca etraftaki parkların içinde de kayılabilecek düz zeminler bulmak mümkün.

Bahçeşehir

Yeni skatepark’ını bekliyor

Bahçeşehir’de uzun zamandır bulunan skate park, yerine yenisi yapılmak üzere yıkıldı. Dolayısıyla Bahçeşehir’in ortasındaki büyük parktaki düz alanlarda, ancak spor amaçlı paten kayılabilir. Etrafta market ve lokantalar bulunuyor, dolayısıyla acıkmak burada bir sıkıntı değil. Bahçeşehir, İstanbul merkezine uzak olsa da Taksim ve Mecidiyeköy’den kalkan ekspres otobüslerle 45 dakikada ulaşılabiliyor. Patenciler de öyle yapıyor.

DÜZELTME: İki hafta önce bu sayfada yayınlanan ve "En iyi 10 mönü tasarımı"nı konu alan yazıda, dokuzuncu sırada yer alan mönünün Ekin Matbaa tarafından tasarlandığı yazılmıştır, doğrusu Ekinci Matbaa olacaktır, özür dileriz.
False