Olimpiyata davet edilen ölüler

1908 Londra Olimpiyatları, Olimpiyat tarihinin belki de en dramatik öykülerinden birine sahne oldu.

Haberin Devamı

İtalya’da, Corpi adasında bir fırında çalışan Dorando Pietri olimpiyatlara katılır.
O güne kadar 42 kilometre olarak koşulan maraton yarışı Kraliçe Alexandra, Prenses Mary ve çocukları daha rahat seyredebilsin diye 195 metre daha geriden başlatılır. Start verildikten saatler sonra tıklım tıklım dolu stada giren ilk isim Dorando Pietri olur. Ancak Pietri’nin ayakta duracak hali yoktur. Btkin bir halde stattan yükselen alkış sesleri arasında ters yöne koşmaya başlar. Görevliler koşturur, onu doğru yöne çevirirler. Ancak İtalyan yere yığılır. Seyirciler bağırışlarla hakemlerin Pietro’ya yardım etmelerini ister. Bu arada bir Amerikalı Johny Hayes stada girer. Ve hızla finiş çizgisine doğru ilerler. Hakemler Pietri’nin yardımına koşarlar ve ite kaka yarışı bitirmesini sağlarlar.
Pietri birinci ilan edilir. Ancak Hayes itiraz eder. Haklı bulunur ve şampiyonluğu kazanır. Hikaye ise burada bitmez...

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb5b7bf018fbb8f8bbf451

Yukarıdan gülüyorlar

- 1948 Olimpiyatları için İngilizler bu ufak tefek İtalyan’ı açılış törenine davet eder. Ama geç kalmışlardır. İtalyan Pietri 1942 yılında hayat veda etmiştir! Pietri’nin hikayesi bitmiştir belki ama onun 1942 yılında hayata veda ettiğini bilmeden 1948 oyunlarına davet eden İngilizlerin hikayesi yeni başlamıştır.
2012 Londra Olimpiyat Oyunları...
İngilizler ev sahipliğini yaptıkları oyunların açılışı gibi kapanış törenini de unutulmazlar arasına katmakta kararlıdır. Törene katılacaklar birer birer listelenir. Listede albümleri 100 milyonun üzerinde satan ünlü İngiliz Rock grubu The Who’nun davulcusu Keith Moon da vardır... Davetiye gönderilir. Ama gelen yanıt herkesi şaşırtır. Moon 32 yaşında yani 1978’de vefat etmiştir. İsimler ve kahramanlar değişir ama İngilizlerin potları değişmez. Pietri ve Moon eminim ki yukarıdan kıs kıs gülüyorlardır.

Bisiklet yarışı BBC’nin başına bela oldu

- ERKEKLER yol bisikleti yarışı İngilizlerin ünlü kurumu BBC’nin başına bela oldu. BBC yarış boyunca grafikleri ekrana yansıtamadı. Fransa Turu’nu izleyenler bilir. Önde kaçan bisikletçiyle arka  grup arasındaki mesafe ve zaman ekrana yansır. Böylece izleyici bilgi sahibi olur. Ama BBC ekranlarına bu tür bilgiler gelmedi. Daha da kötüsü yarışı anlatan sunucunun, “4. sırada, 5. sırada” dediği bisikletçilerin aslında 31 ve 32. sırada olmalarıydı!
Kıyamet koptu Londra’da. İzleyiciler tarafından protesto edilen BBC hemen bir açıklama yayınladı:
- Bu yayını biz OBC’den (Olimpic Broadcast Center) alıyoruz. Onlar bize ulaştırmadıkları için yayınlamadık.
Ama kimse dinlemedi tabii. Bunun üzerine BBC 21. yüzyılda ender görülecek bir uygulamaya imza attı. Bir sonraki yarışta belirli aralıklarla bisiklet parkuruna ve medya merkezine görevliler yerleştirdi. Görevliler el kronometresiyle tuttukları bilgileri merkeze geçti. BBC de bu bilgileri ekrana yansıtarak eleştirilerden kurtuldu.

Haberin Devamı

Madalya tahminim

- TÜRK sporcuları henüz madalya ile tanışamadı. Bu yazıyı 31 Temmuz sabahı yazıyorum. İşte size benim madalya beklediğim spor dalları ve sporcularımız.
- GÜREŞ: Rıza Kayaalp, Ramazan Şahin, Selçuk Çebi ve Elif Jale Yeşilırmak.
- BOKS: Behram Muzaffer, Fatih Keleş.
- ATICILIK: Oğuzhan Tüzün.
- TEKVANDO: Servet Tazegül. - ATLETİZM: Aslı Çakır Alptekin, İlham Tanui, Polat Kemboi. (Nevin Yanıt, Fatih Avan ve Karin Melis Mey final adayı). - JUDO: Gülşah Kocatürk.

Yazarın Tüm Yazıları