GeriSeyahat Nefes alın: Kazdağı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nefes alın: Kazdağı

Nefes alın: Kazdağı

Kazdağı, Tanrıların Dağı olarak adlandırılır. Mitolojik birçok söylencede yer bulur kendine. İlk güzellik yarışmasına sahne olduğu, Afrodit'in ilk kez burada aşkı tattığı ve Zeus'un burada yaşadığı söylenir. Zenginliği sadece bu söylencelerle de sınırlı değildir.

Dünyada havadaki oksijen oranının en yüksek olduğu birkaç yerden biri olan Kazdağı'nın yemyeşil doğası, tarihi kalıntıları, dereleri, şelaleri, eteklerindeki sahil beldeleri ve konaklama imkanı sunan köyleri görülmeye değer.

Ege'nin kuzeyinde, Marmara Denizi'ne doğru uzanan ve Çanakkale ile Balıkesir arasında bulunan Kazdağı, Türkiye'de oksijen bakımından en zengin yöre. Şehir hayatından bunaldıysanız ve huzur dolu bir kaçamak yapmak istiyorsanız, rotanızı Kazdağı'na çevirin.

Kazdağı, Karataş-Babadağı-Sarıkız tepeleri ile başlıyor ve Edremit Körfezi'nin kuzey sahil şeridi boyunca uzanıyor. 1993 yılında Milli Park ilan edilen bölgede doğa koruma altına alındı. Dünya Bankası da ‘‘Genetik Kaynakları Yerinde Koruma Projesi’’nin pilot bölgelerinden biri olarak, zengin bitkilerle çevrili dağın korunması için 5.1 milyon dolar bağışladı.

Kazdağı özellikle son yıllarda trekking yapmak isteyenlerden büyük ilgi görüyor. Yeşiller arasında şelalelerin, derelerin sesini dinleyip huzur bulmamak mümkün değil. Bu huzuru tattıktan sonra hiç kopamayanların sayısı bir hayli fazla. Şehir hayatından kaçarak Kazdağı'nın güzel köylerine yerleşenlere rastlamak mümkün.

Sinema ve tiyatro oyuncusu Tuncel Kurtiz bunlardan biri. Çocukluğunun geçtiği topraklara üç sene önce geri dönen Kurtiz, Çamlıbel Köyü'nde yaşıyor. ‘‘Emekliliğimi burada geçirmek istedim. Homeros üzerine bir çalışma yapıyorum ve tiyatro çalışmalarıma da devam ediyorum. Her yıl burada bir müzik ve tiyatro şenliği düzenliyoruz. Geçen sene düzenlediğimiz festivale birçok sanatçı arkadaşımız katıldı. Reyent Bölükbaşı, Sema, Sarp Maden, Engin Arslan, Ali Perret, Sibel Köse ve Necmi Manas'ın konseri bölgedeki ilk caz konseri oldu. Bölge halkı Sarıkız efsanesine çok bağlı. Yavuz Tanyeli Sarıkız'ın heykelini yaptı. Ayrıca çocuklarla tiyatro yaptık. Festivallerimizle bölgeyi daha da zenginleştirmeye devam edeceğiz. ’’

ADATEPE'DE DİLEK TUTUN

Kazdağı gezinizde uğramanız gereken yerlerden biri Küçükkuyu beldesine bağlı Adatepe Köyü. Meydanda bir kır kahvesi karşılıyor sizi. Burada kahvenizi yudumlayıp, sessizliğin tadını çıkarabilirsiniz. Adatepe köyü’nde Cumhuriyet öncesinde Rumlar ve Türkler bir arada yaşıyormuş. Mübadele sonrasında Rumlar köyden ayrılmış. Adatepe, taş evleriyle dikkati çekiyor.

Köyün denize bakan tarafında Zeus Altarı bulunuyor. Burası Zeus'un mağarası olarak da biliniyor. Edremit Körfezi'nin ayaklarınıza serildiği altarı mutlaka görmelisiniz. Burası dilek tutmak isteyenlerin çok rağbet ettikleri bir yer. Zeus Altarı’nın etrafındaki ağaç dallarında dilek tutanların astığı renkli ipler sallanıyor. Köyde dolaşırken burnunuza nefis kokular gelecektir. Köyde ev yapımı mantı ve gözleme yeme imkanınız var.

Kazdağı köknarı 1988'de koruma altına alındı. 1993'te Kazdağı'nın Edremit Körfezi'ne bakan yüzündeki 25 kilometrelik bir bölümü Milli Park Alanı ilan edildi. Dünyada sadece Kazdağı'nda bulunan Kazdağı köknarından başka kızılçam, karaçam, kestane, çınar ve kızılağaç türlerine de rastlanıyor burada. Zeytin ağaçlarının yanı sıra parkta şifalı bitkiler de bulunuyor.

Yeşilyurt Köyü, deniz ve dağ turizminin iç içe geçtiği bir yer. Eski adı Büyük Çetmi olan 90 haneli köyün nüfusu 200. Köy halkının çoğu yörük, ama tıpkı Adatepe'de olduğu gibi İstanbul'dan gelip köye yerleşenler de var. Deniz kıyısına uzaklığı 3 kilometre olan köyün çam ormanları üzerinden esen rüzgarının özellikle astım ve kalp hastalarına iyi geldiği söyleniyor. Patika yolları ise yürüyüş sevenler için birebir.

Mıhlıçay, trekking için bölgeyi tercih edenlerin uğraması gereken bir yer. Çevresi çam, çınar, zeytin, tesbih, defne, incir, ayva, armut ağaçları, kekik ve böğürtlenle dolu Mıhlıçay yatağına indikten sonra şelaleye ulaşılıyor. Dağ yolundaki patika yollar özellikle doğayla mücadele etmeyi sevenlerin çok hoşuna gidecek.

Özel bir müze olan Tahtakuşlar Etnoğrafya Müzesi'ni gezmek için Tahtakuşlar Köyü'ne mutlaka uğrayın. Müzede Türkmen giysileri, ev ve el aletleri, halıları, kilimleri sergileniyor. Dünyanın en büyük caretta caretta'sını da müzenin bir odasında görebilirsiniz.

SARIKIZ EFSANESİ

Kazdağı, söylenceler açısından da oldukça zengin. Adı mitolojide İda olarak geçiyor. Homeros İlyada'da ‘‘Bol pınarlı, vahşi hayvanların anası’’ olarak İda Dağı'ndan sık sık bahsediyor. Efsaneye göre Hera, Afrodit ve Athena'nın katıldıkları, Truva Savaşı'na yol açan o meşhur güzellik yarışması burada yapılmış, Zeus burada doğmuş, tanrılar Truva Savaşı'nı buradan izlemiş ve Afrodit ilk kez burada aşık olmuş.

Kazdağı'nın ismiyle ilgili en önemli efsane ise Sarıkız Efsanesi. Efsaneye göre, Edremit'in Güre Köyü'nde Sarıkız adında çok güzel, iyi yürekli bir kız yaşarmış. Kendisini sevmeyenlerin iftiraları sonucu babası Sarıkız'ı 5-10 kazla birlikte İda Dağı'na bırakmış. Bir süre sonra kızını görmeye gelen baba, kızından su istemiş ve Sarıkız dağın tepesinden elini körfeze uzatarak tasını doldurunca kızının erdiğini anlamış. Sırrı anlaşılan Sarıkız orada, buna çok üzülen babası ise İda Dağı'nın başka bir tepesinde ölmüş. Bu efsaneye göre İda Dağı Kazdağı, dağın doruğu Sarıkız Tepesi, kızın babasının öldüğü yer de Babadağı olarak anılmaya başlamış.

NASIL GİDİLİR?

İstanbul'dan otomobille giderseniz Bursa, Balıkesir, Edremit, Akçay, Altınoluk, Küçükkuyu istikametini izleyin. Yenikapı-Bandırma feribotunu kullanarak gelenler, Bandırma'dan itibaren Edremit, Altınoluk, Küçükkuyu yolunu takip edebilir. Otobüs ile yolculuğu tercih ediyorsanız Kamil Koç, Truva ve Varan şirketlerinin Küçükkuyu seferlerini kullanabilirsiniz.

NEREDE KALINIR?

Hünnap Han Adatepe Köyü'nde bulunan Hünnap Han, 250 yıllık bir Osmanlı Konağı. 18 odalı 40 yatak kapasiteli otelde özel yöre yemekleri ile sabah akşam açık büfe var. Tel: (0286) 752 65 81.

Akarsu Otel Küçükkuyu'daki dört yıldızlı Akarsu Otel, 20'si süit 72 odası ve 170 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor. Deniz kenarındaki otelde futbol, masa tenisi, bilardo, voleybol, kano-sörf, jimnastik gibi aktiviteler var. Tel: (0286) 752 54 13.

Öngen Country Hotel Yeşilyurt Köyü'ndeki Öngen Country Hotel, Avukat Mehmet Öngen'e ait. 2'si şömineli süit olmak üzere, 60 yatak kapasiteli olan otelde konaklayanlar otelin fırınında pişen özel ekmekten, mandrasında yapılan peynir ve yoğurttan, yöre köylülerinden alınan bal ve reçelden yeme şansına sahip. Tel: (0286) 752 24 34.

Zeytinbağı Otel Tuncel Kurtiz oteli bundan üç yıl önce eşi ve kayınbiraderiyle birlikte açtı. Çamlıbel Köyü'nde, 2-3 kişilik 8 taş odadan oluşan otel en fazla 23 kişiyi ağırlayabiliyor. Tel: (0266) 387 37 61-62.

NE YENİR NE ALINIR?

Çanakkale istikametinden Altınoluk'a giderken, Mıhlı mevkiindeki Hasanaki Lokantası'na uğrayın. Balıkları ve mezeleri gerçekten çok lezzetli. (0266) 398 78 50.

Küçükkuyu'da cuma günü kurulan pazardan köy ürünleri alabilirsiniz.

Yeşilyurt Köyü’nün balı kalite sıralamasında Rize'nin Anzer balından sonra ikinci sıradadır. Balları yerel pazarlarda bulabilirsiniz.

Kazdağı, şifalı bitkileriyle çok ünlü. Kekik, adaçayı, kapari, nane, ısırgan gibi otları Kazdağı'nın civar köylerinde her mevsim bulabilirsiniz.

Kazdağı'na gelip de zeytinyağı almadan dönmek olmaz. Zeytinyağı Müzesi'nin de bulunduğu Küçükkuyu ve çevresinde zeytinyağı satan birçok dükkan bulunuyor.

Küçükkuyu yat limanının çevresi yan yana dizilmişbalık lokantaları, dondurmacıları ve hediyelik eşya satıcılarıyla tipik bir sahil beldesi. Buradaki balık lokantaları karnınızı doyurmanız için ideal mekanlar.
False