Ne donör bulunabildi ne de kardeşi oldu

Güncelleme Tarihi:

Ne donör bulunabildi ne de kardeşi oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 11:19

- Erdek ilçesinde yaşayan Akdeniz anemisi hastası 8 yaşındaki kızın sağlığına tekrar kavuşabilmesi için ilik nakli yapılması amacıyla 8 yıldır uygun donör aranıyor - Kanı değişirken çektiği acılarından kurtulmayı ve büyüdüğünde hasta çocukları iyileştirmek için doktor olmayı isteyen kız, hayırseverlerden destek bekliyor - İlik nakli için Naz'a kardeş yapmaya karar veren Akdeniz anemisi taşıyıcısı anne ve baba, iki yıldır tüp bebek tedavisi görmesine rağmen olumlu sonuç alamadı

Haberin Devamı

BALIKESİR (AA) - ZAFER AKPINAR - Erdek ilçesinde, Akdeniz anemisi (talasemi) hastası olan ve geçen yıl rahatsızlığı nedeniyle dalağı alınan Naz Yakak'ın (8), sağlığına yeniden kavuşabilmesi için ilik nakli gerekiyor.

Baba Kahraman Yakak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının talasemi hastası olduğunu henüz bir aylıkken öğrendiklerini ve yaklaşık 8 yıldır tedavisiyle uğraştıklarını anlattı.

Eşi ve kendisinin de talasemi taşıyıcısı olduğunu, kızı dünyaya geldikten sonra öğrendiklerini belirten Yakak, "Naz'ı bir aylıkken götürdüğümüz doktor, ilik nakli gerektiğini söyledi. O andan itibaren imkanlarımız ölçüsünde uygun donör aradık. Kardeşlerim, yakınlarım tahliller yaptırdı, bulamadık" dedi.

Yakak, doktorların, kızının kardeşi olursa ondan nakil yapılabileceğini söylediğini aktardı.

Haberin Devamı

Hem kendisi hem de eşi taşıyıcı olduğundan normal yollardan bir çocuk daha yapmayı hiç düşünmediklerini vurgulayan Yakak, şöyle devam etti:

"Sağlıklı bir kardeş için tüp bebek gündeme geldi. İstanbul'da özel bir hastaneye başvurduk. İki yıldır tüp bebek için tedavi görüyoruz. Bugüne kadar yol giderlerimiz dahil 25 bin lira harcadık ancak sonuç alamadık. Naz'a sağlıklı bir kardeş yapamadık. Tüp bebek için hastaneden yetkililer bizi çağırıyor. Asgari ücretle çalışıyorum. Eşim de gündelik temizlikle para kazanıyor. Tüp bebek için çok para harcadık. Elimizde avucumuzda bir şey kalmadı. İlik kampanyası başlatılsa kızımıza uymasa bile benzer hastalıkla mücadele eden birçok çocuk var. Belki onlardan biri kurtulur. Eskiden haftada bir kan almaya gidiyordu. Kanı değişiyordu. Geçen yıl dalağı alındı. Çok para gidiyor. Bir dönem Sosyal Güvenlik Kurumu, bazı ilaçlarını karşılamıyordu. Şimdi bir kısmını karşılasa da para yetiştiremiyoruz."

- Kan değişimi için sık sık Bursa'ya gidiyorlar

Anne Hisni Yakak ise 10 gün ya da iki haftada bir kan değişimi için Bursa'ya gittiklerini dile getirdi.

Kızının, kan verilirken çektiği acıya dayanamadığını vurgulayan Yakak, "Bir gün kolunda damar bulamadılar, saçını kesip başındaki damardan kan verdiler. Karda kışta, aracımız olmadığı için ulaşım açısından çok zorluk çekiyoruz. Hastalandığında yoğun bakım tedavisi görüyor. Enfeksiyon kaptığında kanı daha kısa sürelerle değiştiriliyor. İlik nakliyle ya da bir kardeşinin olmasıyla hayatı kurtulacak ama olmuyor. Ne donör bulabildik ne kardeş yapabildik" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Naz Yakak da acılarından kurtularak arkadaşlarıyla koşup oynamak istediğini bildirdi.

Sağlığına tekrar kavuşmak için hayırseverlerden destek beklediğini belirten Yakak, "Büyüyünce doktor olmayı istiyorum. Hasta çocukları iyileştireceğim. Onlar da benim gibi acı çekmesin" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!