Murat Şahin: 30 yıl sonra en başarılı şirketin CEO'su bir robot olabilir

Güncelleme Tarihi:

Murat Şahin: 30 yıl sonra en başarılı şirketin CEOsu bir robot olabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2017 16:33

Murat Şahin: 30 yıl sonra en başarılı şirketin CEO'su bir robot olabilir

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA) Perakende dünyasının temsilcileri, Koç Üniversitesi ve Migros işbirliği ile bu yıl yedinci kez düzenlenen KÜMPEM Forum Perakende Konferansı’nda bir araya geldi. İki gün süren ve uluslararası konuşmacıların ağırlandığı konferansın bu yılki teması ‘“Yeni Dönem Kulaktan Kulağa ve Sosyal Pazarlama” oldu. KÜMPEM Forum Konferansı'nda konuşan Türkiye’de mobil internet pazarının her hafta yüzde 15 büyüdüğünü söyleyen Futuristler Derneği Orijinal Şirketler YİK Başkanı Murat Şahin, "30 yıl sonra en başarılı şirketin CEO’sunun bir robot olma ihtimali bile var" dedi.

Türkiye’nin perakende alanına odaklanan ilk üniversite ve iş dünyası işbirliği örneği olarak, Migros’un desteğiyle Koç Üniversitesi’nde kurulan KÜMPEM, perakende dünyasını KÜMPEM Forum Perakende Konferansı’nda bir kez daha bir araya getirdi. İki gün süren konferansın bu yılki teması ‘Yeni Dönem Kulaktan Kulağa ve Sosyal Pazarlama’ olarak belirlendi. KÜMPEM FORUM Perakende Konferansı’nda sektörün etkili isimleri ile yerli ve yabancı akademisyenler katılımcılarla buluştu.

“MİGROS’UN BÜYÜYEN KADROLARININ YÜZDE 98’İ İÇ KAYNAKLARINDAN, BUNDA DA KÜMPEM’İN ÖNEMLİ KATKISI VAR”

Koç Üniversitesi ve Migros işbirliğiyle bu yıl yedincisi düzenlenen Perakende Konferansı’nın açılış konuşmasını Migros İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Demir Aytaç yaptı. 1999 yılında Türkiye’nin perakende alanına odaklanan ilk üniversite ve iş dünyası işbirliği örneği olarak, Migros’un desteğiyle Koç Üniversitesi’nde kurulan KÜMPEM’in, perakende dünyasını KÜMPEM Forum konferanslarıyla bir araya getirmeye devam ettiğini belirtti. Konferansın bu yılki konusunun ‘Yeni Dönem Kulaktan Kulağa ve Sosyal Pazarlama’ olduğunu hatırlatan Aytaç, KÜMPEM’in perakende sektörüne katkısına dikkat çekti. Migros’un 63 yıldır büyüyen kadrosunun yüzde 98’inin iç kaynaklardan yetişen kişilerden oluştuğunu vurgulayan Aytaç, bunda KÜMPEM’in önemli katkısı olduğunu söyledi.

“30 YIL SONRA BİR ŞİRKETİN CEO’SU ROBOT OLABİLİR”

Türkiye’de mobil internet pazarının her hafta yüzde 15 büyüdüğünü söyleyen Futuristler Derneği Orijinal Şirketler YİK Başkanı Murat Şahin konu ile ilgili şunları söyledi: “Kişi başına mobilden video izleme süresi 45’ya geldi, sosyal medya artık hayatımızın önemli bir parçası. Şu an dünyada 8,5 milyar cep telefonu var. Dijitalleşme çok hızlı bir şekilde büyüyor. 2050 yılının en büyük markası ya da şirketi kim olacak bilmiyoruz. Bu şirket henüz kurulmamış bile olabilir. Hatta 30 yıl sonra en başarılı şirketin CEO’sunun bir robot olma ihtimali bile var.”

“TÜKETİCİLER BAĞLI OLDUĞU MARKALAR HAKKINDA SOSYAL MEDYADA YER ALAN NEGATİF PAYLAŞIMLARDAN ÇOK FAZLA ETKİLENMİYOR”

Konferansa katılan Amsterdam Vrije Üniversitesi Pazarlama Profesörü Peeter Verlegh, yaptığı konuşmasında şunları söyledi, “Tüketiciler her gün 362 reklam ile karşılaşıyor. Aslında baktığımız gördüğümüz her yerde bir reklam var. Reklamların en güçlüsü ve etkilisi ise kulaktan kulağa tanıtımdır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki tüketiciler kendilerine benzeyen kişilerin görüşlerine ve fikirlerine uzmanlardan daha çok değer veriyor, güveniyorlar. 3 pozitif görüş 1 negatif görüşün göz ardı edilmesini sağlıyor. Tüketicilerin marka ile bağ kurduklarında sosyal medyada o marka ile ilgili negatif görüşlere ve paylaşımlara tereddütle yaklaştığını söyleyen Profesörü Peeter Verlegh, tüketici ile iletişimin mutlaka tüketiciye değer katacak bir hale getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

“SOSYAL AĞLAR TÜKETİCİYİ NEREDE, NASIL VE NE KADAR ETKİLİYOR’ PANELDE TARTIŞILDI

Konferansın dikkat çeken bir diğer konusu da ‘Sosyal ağlar tüketiciyi nerede, nasıl ve ne kadar etkiliyor’ başlıklı panelde KÜMPEM Forum Direktörü Yrd. Doç. Dr. Meltem Kayhan’ın modaratörlüğünde tartışıldı. Yrd. Doç. Dr. Meltem Kayhan paneli yeni neslin satın alma ve marka farkındalıklarının ebeveynlerinden çok daha farklı olduğunu ve artık markaların bu tutumları göz önünde bulundurarak pazarlama faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek açtı.
Mindshare Stratejiden Sorumlu Yönetim Ortağı Süen Çankaya, Wanda Digital Yönetim Ortağı Burak Günsev ve Futuristler Derneği Orijinal Şirketler YİK Başkanı Murat Şahin’in katılımıyla gerçekleşen panel kulaktan kulağa ve dijital pazarlama ile ilgili ilginç verilerle katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.

“GEÇEN YIL SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN TÜRKİYE’DE EN ÇOK GÜNDEM KONUŞULDU”

Sosyal medyanın dünyada yüzde 37 kullanım oranına sahip olduğunu söyleyen Mindshare Stratejiden Sorumlu Yönetim Ortağı Süen Çankaya Türkiye’de bu oranın %60 olduğunu ve 20. sırada yer aldığının altını çizdi. İnsanların günde 3 saatini sosyal medyada geçirdiğini söyleyen Çankaya bu oranın her gün yüzde 15 artarak devam ettiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki geçen yıl Türkiye’de en çok gündem, spor ve duygu durumu konuşulmuş. Bu sene ise önceliğe futbol almış. Genel olarak sosyal medyada paylaşılan duygu durumlarına baktığımızda tavsiye, soru, merak, umut, istek, mizah, aşk gibi konular başlarda yer alırken öfke ve nefret gibi duyguların ise listenin sonlarında yer aldığını görüyoruz. Bu da bize gösteriyor ki, doğru zamanda doğru mesajla ve doğru hedef kitleye ulaşmak için bu verilerin doğru ve zamanında tespit edilmesi gerekiyor” dedi.

(FOTOĞRAFLI) 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!