Miss Turkey’de organizasyon ona emanet

Güncelleme Tarihi:

Miss Turkey’de organizasyon ona emanet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2015 01:32

Yasin Soy... Moda ve gösteri dünyasındaki kariyerine, ‘Ankara Moda Günleri’ ile adım attı. Son yıllarda önemli organizasyonlarda ismini duyurarak, Türkiye’nin ünlü koreograflarından biri oldu.

Haberin Devamı

Podyum dünyasının en önemli defilelerinde imzası bulunan Yasin Soy, Miss Turkey Güzellik Yarışması’nın organizasyonunu da yaptı. Meslek hayatına 18 yıl önce Ankara’da adım atan ünlü koreograf Soy, mesleğe nasıl başladığını ve podyum dünyasını Ankara Hürriyet’e anlattı:

* Sanat yönetmenliği ve koreografi yapıyorsunuz... Ne kadar süredir bu camianın içindesiniz, kendinizden biraz bahseder misiniz?
Koreografi ve sanat yönetmenliği benim için 18 yıllık bir tutku, Ankara’da başladım. Kısa sürede İstanbul’un yolunu tuttum, İstanbul da işin teknik ve görsel sanatları üzerine kendimi geliştirdim. Bu süreçte Ankara için AGSD Başkanı Canip Karakuş’un başlattığı Ankara Moda Haftaları için 35’e yakın moda organizasyonu da gerçekleştirdik. Yani o yıllarda iki şehirde de aktif çalışmalarımız oldu. Yaptığımız her defile ve görsel sahne şovu için fark yaratacak konseptler oluşturduk. Bu durum bizi lansman ve bayi toplantılarında da heyecan verici sahne şovlarına imza atmamızı sağladı. Türkiye’nin en önemli marka ve tasarımcılarıyla bir çok projede iş birliklerimiz devam ediyor.

Haberin Devamı

* İlkler önemlidir... Siz ilk defilenizi hazırlıyor musunuz?
1997 yılında birkaç küçük denemeden sonra 1998’de Ankara Sheraton Otel’de Ankara markaları için bir karma defile yaptım. Hemen arkasından aynı defileyi bu sefer İstanbul markalarıyla, İstanbul’a taşıdık. Her iki şehir de benim için aynı zamanlarda başlamış oldu.

DEĞİŞİMİ TEKNOLOJİK YENİLİKLERLE YAKALIYORUZ

* 18 yıl uzun bir zaman... İlk günden bugüne neler değişti?
18 yıl boyunca sadece podyumlar değil, tüm giysi tasarımları tasarımcılar, beklentiler, koreografiler, müzik anlayışı, konsept oluşturma her şey doğal olarak değişti. Sonuçta dünya değişti. Bu değişimi biz teknolojik yeniliklerimizle yakaladık. Bugün teknoloji markalarına bile sahne şovları hazırlıyoruz.

* Bir Ankaralı olarak moda ve gösteri dünyasında önemli bir isimsiniz. Bu başarının sırrı nedir?
Ankara benim için çok büyük bir manevi değere sahip. Bu değer öncelikle bana inanan vefalı ve yardım sever insanından geliyor. Benim için başarının sırrı, öncelikle yenilik sonra tekrar yenilik ve sonra tekrar tekrar yenilik demek. Tabi ki çok çalışmak her şeyin başı.

Haberin Devamı

* Son yıllarda adınız Miss Turkey ile sıkça anılıyor. Bir de sizden duyalım...
Miss Turkey yarışması bir koreograf için ulaşılması en yüksek noktalardan biridir. Bundan dört yıl önce Star TV’den böyle bir teklif alınca çok mutlu oldum ve uluslararası bu organizasyonu ülkem adına en iyi görsel şova dönüştürmek için ekibimle çok yoğun çalışmalar yaptık. Son dört yılın Miss Turkey yarışmaları da teknoloji ve yeniliklerle dolu oldu. Yurt dışından da büyük beğeni topladı.

SADECE GÜZEL OLMAK YETMİYOR

* Yarışmalarda ve yarışmacı adaylarında en çok neye dikkat ediliyor?
Miss Turkey yarışmasının başkanı Can Sandıkçıoğlu, bu konuda aileden gelen gelenekleri ile Türkiye’yi, Miss World ve Miss Universe gibi yarışmalarda temsil edebilecek nitelikteki adayları en iyi şekilde analiz ediyor. Önem verilen kriterler, öncelikle çok iyi bir eğitim, yabancı dil ve kişinin kendisini geliştirme isteği ve bu konudaki eğilimi diyebiliriz.

Haberin Devamı

* Koreografi yaparken siz nelere dikkat ediyorsunuz. Belirleyici olan nedir?
Koreografiye öncelikle sahneleyeceğimiz giysilerin tarzı ve tasarımcının hayal ettiği konsepti anlamakla başlarız. Hazır giyim defilelerinde de markanın kurumsal duruşuna göre şekilleniyor her şey. Müzikler ve dekorlar bu doğrultuda hazırlanıyor, gerisi size kalmış...

* Daha çok yabancı modellerin tercih edildiği gerekçesiyle geçtiğimiz dönemde bazı eleştiriler yapılmıştı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Bir tasarımcı ya da koreograf yerli ya da yabancı model ayrımı yapmaz. Modeller tasarımcının konseptine veya tasarımların çizgisine göre seçilir, dünyanın her yerinde bu şekildedir.

Haberin Devamı

İKİ YILA KADAR BÜTÜN STARLAR BİZDE

* Ortağı olduğunuz cast ajansında televizyon dünyasının önemli isimleri bulunuyor. Bu süreç nasıl başladı?
2012 Miss Turkey kampında yarışmanın başkanı Can Sandıkçıoglu ile tanıştım uzun kamp döneminde birbirimizi tanıma fırsatımız oldu. Yarışma bitiminde bir casting şirketi kurmaya karar verdik. Bu yıldan sonra son dört yılın Türkiye güzellerini ve finalistlerini bu ajansta topladık. Şu aşamada bir çok dizide başrol oyuncularımız başarıyla çalışıyorlar.

* Çalıştığınız isimlerden bazılarını sayabilir misiniz?
Şu an bazı dizilerde bizim oyuncularımız başrolde. Bunlar arasında Amine Gülşe, Açelya Samyeli Danoğlu, Rüveyda Öksüz, Dilan Çiçek Deniz, Buse Varol, Ecem Çırpan, Aybüke Pusat bu isimlerden bazıları. Yine bizim ajansımıza bağlı olan Çağıl Özkul Galatasaray TV’de spikerlik yapıyor. Böyle giderse iki yıla kadar bütün starlar bizde olacak.

Haberin Devamı

Arkadaşlarının tavsiyesiyle Miss Turkey 2014’e katılan Aybüke Pusat, 3’üncü seçilmişti.

Bu yılki Miss Turkey 2015’te ise Ankara doğumlu 19 yaşındaki Aslı Melisa Uzun, Türkiye’nin 2’nci güzeli seçildi.

Yasin Soy, koreografisini yaptığı defilelerde birçok ünlü ile çalışıyor. Onlardan biri de Çağla Şikel.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!