Mevlana, Gelibolu Mevlevihanesi'nde Şeb-i Arus'la anıldı

Güncelleme Tarihi:

Mevlana, Gelibolu Mevlevihanesinde Şeb-i Arusla anıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2016 01:02

Mevlana, Gelibolu Mevlevihanesi'nde Şeb-i Arus'la anıldı

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Valiliği'nce, Mevlana'nın vuslatının 743'ncü yıldönümü nedeniyle Gelibolu Mevlevihanesi'nde Şeb-i Arus törenine düzenlendi.



Şeb-i Arus törenine gelenlere, Gelibolu Mevlevihanesi girişinde lokma ikramı yapıldı. Etkinliğe, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Karadağ Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Feyziç, Kosova İslam Birliği Genel Sekreteri Resul Recebi, Bosna-Hersek Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hüseyin Sımaykinç, Arnavutluk İşkodra Müftüsü Muhammed Sütarı ile çok sayıda vatandaş katıldı.



Balkan Coğrafyasından gelen din adamları, törendeki konuşmalarında; Türkiye'den övgüyle bahsederlerken, güçlü bir Türkiye'nin İslam coğrafyası için çok önemli olduğuna vurgu yaptı.



AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ise konuşmasına İslam coğrafyasının zor bir süreçten geçtiğini anlatan sözleriyle başladı. Mevlana'nın 'Aşksız insan, kanatsız kuş gibidir, aşksız insan nefessiz insandır' sözünü hatırlatan Turan, "Aşkımız varsa o insanların duasıyla, o insanların bize yol göstermesiyle beraber oldu. Anadolu'yu, Mevlana'nın Hacı Bektaş'ın, Yunus Emre'lerin aşkıyla biz bugünlere getirdik. Bu aziz topraklar şehitlerimizin emaneti olarak bizlere bu aşkla yoğrularak emanet edildi." dedi.



Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise, Hazreti Mevlana'nın bıraktığı hoşgörü mirasının, İslamiyet düşmanlığına en büyük cevabı verdiğini belirtti. Mevlana'nın eserlerinin günümüze kadar dalga dalga yayılarak bu coğrafyadan tüm insanlığa ve tüm dünyaya ışık saçtığını kaydeden Vali Tavlı, "Bugün burada bizleri bir araya getiren ve Anadolu topraklarından dünyaya yayılan onun aşk ile yoğrulmuş, hoşgörüyle taçlanmış fikirleridir. Hem millet, hem de İslam ümmeti olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Ülkemizin karşı karşıya olduğu sıkıntılara karşı, ölümü tıpkı Hazreti Mevlana gibi Düğün Gecesi olarak gören bu aziz milletin şerefli evlatları olan polisimiz, askerimiz, gencimiz, yaşlımızla; Yüce Allah'ın izni ile bu milleti ve bu büyük medeniyeti içeriden de, dışarıdan da kimse yıkamayacaktır. Çünkü bizim esin kaynağımız Mevlana'dır, Yunus Emre'dir Hacı Bektaşi Veli'dir" diye konuştu.



Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tasavvuf Topluluğu Akademik Danışmanı Öğretim Görevlisi Halit Kuşku, verdikleri destek ve hizmetlerden dolayı teşekkür ettiği Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile AK Partili Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan'a, birer tablo hediye verdi.



Bosna-Hersek'ten gelen ses sanatçısı Armin Muzafferina tarafından 'Çanakkale Türküsü' seslendirildikten sonra, Sema gösterisine geçildi. İstanbul, Bursa, Konya, İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ'dan gelen semazenler tarafından gerçekleştirilen Sema gösterisi, duayla sona erdi.

Burak GEZEN - Doğan ZELOVA / GELİBOLU, (Çanakkale), (DHA)



FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!