Mersin, Güney Kore İle İşbirliğinde İlk Adımı Atıyor

Güncelleme Tarihi:

Mersin, Güney Kore İle İşbirliğinde İlk Adımı Atıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 12:26

GÜNEY KORE BÜYÜKELÇİSİ YUNSOO CHO, KORELİ İŞ ADAMLARI İLE BİRLİKTE MERSİN VALİSİ ÖZDEMİR ÇAKACAK’I ZİYARET ETTİ.

Güney Kore Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho, Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ı ziyaret ederek, Güney Koreli iş adamlarının Mersin ile işbirliğini geliştirebilmeleri için Çakacak’tan destek istedi.
Güney Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Cho, Güney Koreli iş adamları ile birlikte Vali Çakacak’ı ziyaret etti. Sahil Valilik makamında gerçekleşen ziyarette, Büyükelçi Cho, Valilik Şeref Defteri’ni imzalayarak makama geçti. Ziyarette konuşan Vali Çakacak, Büyükelçi Cho’yu Mersin’de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Türkiye’nin, Güney Kore Cumhuriyeti ile geçmişten gelen dostane ilişkileri olduğunu vurgulayan Çakacak, 1950-1953 yılları arasında yaşanan Kore Savaşı’na Mersin’den de Türk askerlerinin gittiğini anımsatarak, “Orada şehitler verdik. İki ülke arasında geçmişten gelen dostluk bugün gerek siyasi ilişkilerle gerek ekonomik ilişkilerle iyi bir şekilde devam etmektedir” dedi.
“KORELİLERİ MERSİN’İN GÜZELLİKLERİNİ GÖRMEYE BEKLİYORUZ”
Güney Koreli konuklarına Mersin ile ilgili bilgiler de veren Çakacak, Mersin Limanı’nın Türkiye’nin dünyaya açılan en limanlarından biri olduğunu belirterek, “Koreli iş adamlarının da Büyükelçi ile birlikte Mersin’e ziyaretlerinin, hem iki ülke hem ilimizle ekonomik ilişkileri daha da artıracağı inancındayız. Ayrıca Mersin, Akdeniz’de 321 kilometrelik bir sahile sahip ve geçmişten bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Koreliler kültür turizmine çok ilgi gösteriyorlar. Biz de Mersin olarak geçmişten bugüne intikal eden son derece zengin bir tarihi insanlık mirasına sahip bir kentiz.
Korelileri de bir tarafında denizi, bir tarafında dağıyla sahip olduğumuz bu zenginlikleri ve güzellikleri görmeye bekliyoruz. Dolayısıyla turizm hareketlerinin daha da fazla olacağı inancı içerisindeyiz. Mersin aynı zamanda Türkiye’nin en önemli tarım, sanayi ve lojistik kentlerinden biri olmasının yanı sıra Türkiye’nin yıl içerisinde en fazla güneş alan illerinin başında geliyor. Koreli iş adamları, güneşten elektrik elde edilmesine yönelik Mersinli iş adamları ile ekonomik işbirliği geliştirebilirler” diye konuştu.
“KORE’DE SAVAŞAN TÜRK ASKERLERİNİ HİÇ UNUTMADIK”
Türkiye’de göreve başlayalı 3 ay olduğunu, Türk Dışişleri Bakanlığı’na hangi illeri ziyaret etmesi gerektiğini sorduğunda, “Mutlaka Mersin’e gidin” yanıtını aldığını aktaran Büyükelçi Cho de bu anlamda, Türkiye’de en büyük limana sahip Mersin’i ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Korelilerin, Kore Savaşı’na katılan Türk askerlerini hiç unutmadıklarının altını çizen Cho, “Türk askerlerinin Kore’ye geldikleri yer olan Mersin’i ziyaret etmek benim için çok anlamlı. Türkiye’ye ilk atandığımda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaretim sırasında çok duygulanmıştım. Sayın Cumhurbaşkanı bana, ‘Kore ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler gittikçe büyüyor ama bu ilişkiler sadece batı tarafında kalmış durumda’ demişti. Bu anlamda Koreli şirketlerin sadece batıya değil, güneye de gelmesi ve Koreli turistleri Mersin ve Akdeniz’e getirmek için sizlerle fikir alışverişi yapmak üzere ziyaret ettik. Bu nedenle Türkiye’de bulunan 100’den fazla Kore şirketin dahil olduğu derneğin başkanı ve Türkiye’deki Kore turizm firmalarının başkanı arkadaşlarımla birlikte Mersin’e geldim” şeklinde konuştu.
BÜYÜKELÇİ CHO, GÜNEY KORELİ İŞ ADAMLARI İÇİN ÇAKACAK’TAN DESTEK İSTEDİ
Mersin’de 20 Koreli ailenin oturduğu bilgisini de veren Cho, Vali Çakacak’tan bu ailelere Valilik olarak ilgi ve destek göstermesini de rica etti. Kore Savaşı’na katılan yaklaşık 250 Türk askerinin de Mersin’de ikamet ettiğini öğrendiğini aktaran Cho, ileride onlarla beraber bir program yapmayı düşündüğünü kaydederek, bu program için de Çakacak’tan destek istedi.
2014 yılında Türkiye’ye 250 binin üzerinde Koreli turist geldiği bilgisini veren Cho, “Maalesef bugüne kadar Mersin pek tanınmadı ama bundan sonra bu sayı giderek artacak ve Mersin’e çok daha fazla Koreli turist geleceğini ümit ediyorum. Turist sayısı artınca halkla ilişkiler de artacak. Bu da iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacak. Mersin, ticaret limanına sahip bir kent olarak Türkiye’nin tam ortasında. Bu günlerde Türkiye ile Güney Kore arasında denizciliğe yönelik bir anlaşma yapmak üzeriyiz. Bu kapsamda, bu ilişkileri daha geliştirmek için hukuki temelini tamamlamaya çalışıyoruz. Güney Koreli iş adamları, turizmciler ve Mersin’e gelecek turistler için de destek ve ilginizi istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Çakacak ve Büyükelçi Cho, birbirlerine karşılıklı hediyeler verdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!