GeriSeyahat Mersin’den Niğde’ye iki günlük bisiklet macerası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mersin’den Niğde’ye iki günlük bisiklet macerası

Mersin’den Niğde’ye iki günlük bisiklet macerası

Mersin’de yaşayan İsmet Can Beller üniversite öğrenisi. Derslerden arta kalan zamanında seyahat ediyor. Bisiklete büyük ilgisi var. Geçen ay bisikletle Mersin’den Niğde’ye 2 gün süren bir yolculuk yaptı. Toplam 17 saat pedal bastı, 220 kilometre yol aldı. Beller, “Yer yer zorlansam da unutamayacağım bir yolculuk oldu” diyor.

İsmet Can Beller (22), Mersin Üniversitesi Makine mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi. Mersin’de Yenişehir’de ikamet ediyor. Yüzmeyi, güç ve heyecan gerektiren aktiviteleri, bisiklet kullanmayı, seyahat etmeyi seviyor. “Yeni yerler görmek heyecan verici. Öğrenci olduğumdan büyük bütçeli seyahatler yapamıyorum. Henüz yurtdışına çıkma şansım olmadı. Samsun’dan başlayıp Artvin’e kadar Karadeniz kıyısını, ayrıca Niğde, Kayseri, İstanbul, Ankara, Mardin, Diyarbakır, Bolu, Gaziantep, Şanlıurfa’yı gezdim. Bisikletimle Mersin’in yazlık kesimlerini, yayları, ücra mahalleleri dolaştım” diyor. Bisiklete olan ilgisinin 9 yaşında başladığını anlatıyor.
“Bisikleti ergenlik dönemimde okula gidip gelmek için kullanırdım. Daha sonra üniversiteye ulaşımımı da bu şekilde sağlamaya başladım. Bisikletin şu anda hayatımdaki önemi büyük. Amatör düzeyde bir bisiklet kullanıcısıyım. Keyif için bisiklete biniyorum.”

AKŞAM POZANTI’DA KONAKLADIM

Beller, birkaç hafta önce haritaya bisikletle nerelere gidebileceğine bakarken iyi bir rota olabileceğini düşünerek Mersin’den Niğde’ye gitmeye karar verdi. Rotasını nasıl saptadığını ve gittiği yerleri şöyle anlatıyor: “Yaptığım yolculuğun rotasını Google Maps kullanarak çıkardım. Yürüme rotasına odaklandım. Otobana girilmediği için eski devlet yollarını gösterdi bu sayede. Rotam Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampusu yakınlarından başladı. Sabah saat 05.00’te evden çıktım. Çevreyolundan Tarsus Otogarı’na doğru yola koyuldum. Saat 07.40’da Eski Ankara Yolu’na (D 750) çıktım. Tarsus yaylarının yollarından devam ettim ve Çamlıyayla-Çamalan’dan Tekir Pozantı’ya geçtim. Burada bisikletçi bir arkadaşım bana evini açtı, dinlendim. Pozantı’dan sabah saat 06.00 gibi tekrar yola koyuldum. Giderken Çiftehan’ı gezdim, kirazlarıyla ünlü olan Darboğaz’a girdim. Ardından Niğde’nin Bor ilçesine ulaştım. Kemerhisar’da yolculuğum sona erdi. Yani Mersin’den başlayan yolculuğum Tarsus-Pozantı-Ulukışla ve son olarak Niğde’de sona erdi. Toplamda 17 saat bisiklet kullandım, 220 kilometre yol aldım.”

BİR ŞARKI TUTTURDUM DOĞAYLA BÜTÜNLEŞTİM

Peki nasıl geçti yolculuğu: “Yolda karşılaştığım kişilerden farkı tepkiler aldım. Halimi hatırımı soranlar, turist sananlar, Allah akıl fikir versin diyenler, bisikletimin fiyatını soranlar, laf atanlar. Sevimsiz davrananlar da oldu. Yine de moralimi bozmadım. Olumlu tepkiler ağırlıktaydı. Türk halkının sıcaklığına bir kez daha tanık oldum”
Beller, yolculuğu sırasında zaman zaman yokuşlu yollarda bisiklet kullanmak zorunda kaldı ama şikayetçi olmadı.
“Şarkılar tutturarak doğa ile haşır neşir oldum. Yer yer sıcaktan bunaldığım da oldu. Rüzgarlığım sayesinde güneşten korundum. Fakat bazen gölgeden de ilerleme imkanı buldum, şahane oldu. Arka bagajım 25 kilogramdı. Kuru üzüm, kayısı, meyve suyu gibi enerji veren yiyecekler ve içecekler, su aldım yanıma. Güvenlik nedeniyle biber gazı ve ufak bir çakı da vardı çantamda.”
Beller’in kendisi gibi bisikletle seyahat etmek isteyenlere önerileri şöyle:
“Yeterli yiyecek içecek seyahat öncesinden temin edilmeli. Bisiklet forması ve tayt rahat bir sürüş için gerekli. Uzun yolculuk için tur lastiği gerekiyor. Güvenlik amacıyla biber gazı bulundurmakta yarar var. Ayrıntılı bir harita, ağrı kesici ve rahatlatıcı kremler de yol süresince iş görebilir.”

BİSİKLETLE SEYAHAT BANA SABRI ÖĞRETTİ

Seyahatim öncesinde tanıdığım bisikletçiler yalnız yolculuk yapmamın sakıncalı olacağı konusunda beni uyardı. Başlarken biraz tedirgindim. Fakat yolu yarıladığımda turun bitmesine az kaldığı için üzülmeye başladım. Anladım ki yola çıkınca her şey değişiyor. Hayatım boyunca birçok spor dalıyla uğraştım. Ama bisikletçilik başka. Bir yaşam tarzı aslında. Bisikletin insan hayatına kattığı en önemli şey sabır. Önümüzdeki günlerde Mersin-Hatay, Samsun-Ordu-Trabzon-Rize-Artvin-Gürcistan, Mersin-Antalya-Muğla gibi rotalara da bisikletle gitmek istiyorum.

HAYATIMDA İLK KEZ BUKULEMUN GÖRDÜM

Yolda karşıma yeşil bir cisim çıktı. Panikledim, hemen frene bastım. Neredeyse o yeşil cismi eziyordum. Biraz dikkatli bakınca bunun bukalemun olduğunu fark ettim. Hayatımda ilk kez görüyordum. Yakından inceledim. Hatta su bile vermeye çalıştım. Ama hayatımda gördüğüm en soğukkanlı hayvandı, biraz gözlerini kıpırdatmaktan başka bir şey yapmadı. Fotoğrafını çekerek yoluma devam ettim.

En sevdiği beş şehir: Muğla, İzmir, Artvin, Mardin, Tunceli
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Bisiklet, otobüs
Seyahatte ne yer ne içer? Yerel tatlar
Seyahatte nerede kalır? Bisikletçi evlerinde, pansiyonda
Kiminle seyahat eder? Güvendiği dostlarıyla
Seyahatten ne alır? Yerel hediyelikler
Seyahatte ne okur? Mizah dergisi, roman, günlük gazete

False