Merkezde bidon pazarı ilçelerde kuyu telaşı

Güncelleme Tarihi:

Merkezde bidon pazarı ilçelerde kuyu telaşı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2007 00:00

Başkent’te gözler, Büyükşehir Belediyesi’nin açıklayacağı kesinti programına çevrildi. Kent merkezindeki susuzluk endişesi, ’bidon pazarları’ kurulmasına neden olurken, bazı ilçeler sondaj çalışmaları ve yeni kuyulara umut bağladı.

SU kesintisinin gündemde olduğu başkentte, bazı ilçeler bu sorunu yapılan sondaj çalışmaları sonucu açılan yeni kuyularla gidermeye çalışıyor.

Bu yıl istenilen oranda yağış olmaması ve barajlardaki suyun bitme noktasına gelmesi Ankara’yı susuzluk tehlikesiyle başbaşa bıraktı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, başkentte yaşayan vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaya davet ederken, Ankara’ya bağlı 19 ilçenin bazılarında ise yaşanan su sorunu açılan yeni kuyularla giderilmeye çalışılıyor.

KAZAN’DA KURTBOĞAZI PROJESİ

Kazan Belediyesi yetkilileri, ilçede, 8 bin 225 su abonesinin bulunduğunu ve vatandaşların içme suyu ihtiyacının açılan sondaj kuyularından karşılandığını bildirdi. Şu anda aktif olarak kullanılan 11 kuyudan, saniyede 95 litre su elde edildiğini ifade eden yetkililer, ilerleyen yıllarda sondaj kuyularının, hızla gelişen ilçenin su ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalacağını, bu nedenle Kurtboğazı Barajı’ndan ilçeye su almayı planladıklarını kaydettiler.

Beypazarı Belediyesi yetkilileri, ilçede son üç yıl içerisinde altı kuyunun suların çekilmesi nedeniyle kapatıldığına dikkat çektiler. Yetkililer, bu nedenle ilçede şu anda su sıkıntısı yaşandığını kaydettiler.

Yetkililer, yer altı sularının ölçülememesi nedeniyle de mevcut suyun ne kadar süre yeteceğini bilemediklerini söylediler.

Su sorununa karşı alınan önlemlerin başında, yeni kaynak arayışının geldiğini, sondaj çalışmalarının devam ettiğini bildiren yetkililer, ancak Uruş Barajı projesinin faaliyete geçmesiyle ilçenin su sorununun çözülebileceğini belirttiler.

ÇUBUK’TA 80 GÜNLÜK SU KALDI

Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, ilçede su sıkıntısı yaşandığını ve bu nedenle ilçe halkının tasarruflu su kullanması gerektiğini vurguladı.

İlçeye içme suyu sağlayan Çubuk II Barajı’nın su rezervinin son yılların en düşük seviyesine geldiğini bildiren Tuğluca, yaklaşık altı aydır park ve bahçelerin sulamasının, açılan sondajlardan alınan suyla yapıldığını ifade etti. Kuraklığın sürmesi durumunda, dikkatsizce su kullananlara karşı sert önlemler almak zorunda kalacaklarını belirten Tuğluca, şunları kaydetti:

"Çeşitli bölgelerde sondaj çalışmalarımız devam etmektedir. Halkımıza, su tasarrufu yapmaları gerektiğini duyurduk. Ekiplerimizin sıkı denetimleriyle az da olsa su tasarrufu yapabildik. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi suda daha çok tasarruf yapılmasını gerektirmektedir. Son raporlara göre, Çubuk II Barajı’nda 3 milyon metreküp su bulunmakta, bu da tasarruf yapılmadığı takdirde yaklaşık 80 günlük suya tekabül etmektedir."

KALECİK’İN KÖYLERİ SUSUZ

Kalecik Belediyesi yetkilileri, ilçe merkezinde şu anda su sorunu olmadığını, ancak ilçeye bağlı köylerde ciddi şekilde su sıkıntısı yaşandığını kaydettiler.

İlçe merkezinde su sorunu tehlikesine karşı gerekli tedbirlerin alındığını belirten yetkililer, ancak ilerleyen günlerde ilçe merkezinde de su sıkıntısı görülebileceğine dikkat çektiler. İlçe merkezinde özellikle evlerin önlerinde bulunan bahçelerin şebeke suyu ile sulanmasının yasaklandığını belirten yetkililer, halkı bu yasaklara uymaya çağırdılar.

Kalecik’e bağlı köylerde ise önceki yıllarda su depolarını besleyen su kaynaklarından bu yıl yeterli su alınamadığı bildirildi. Yetkililer, bu nedenle ilçeye bağlı köylere üç günde bir su verilebildiğini kaydettiler.

Bu ilçelerde susuzluk yok

Ankara’nın Çamlıdere, Kızılcahamam, Nallıhan, Ayaş, Polatlı ve Akyurt ilçelerinde ise içme suyu konusunda şu anda bir sıkıntı olmadığı bildirildi.

Çamlıdere İlçe Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü yetkilileri, ilçede su sorunu yaşanmadığını ve bu konuda halkın herhangi bir sıkıntısı olmadığını bildirdiler. İlçenin su ihtiyacının kuyulardan karşılandığını ifade eden yetkililer, ayrıca ilçede olası susuzluk tehlikesine karşı yedek su depolarının bulunduğunu kaydettiler.

Nallıhan’da su problemi olmadığını belirten belediye yetkilileri, ilçe halkının su ihtiyacının, yeraltı sularından beslenen dört otomatik pompa aracılığıyla karşılandığını kaydettiler.

ÖNLEMLER ALINDI

Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, vatandaşların da yapılan uyarıları yerine getirdiklerini bildirdi.

Akyurt Belediye Başkanı Gültekin Ayantaş da, Tatarçayı mevkisinde bir süre önce yaptıkları sondaj çalışmasında, saniyede 40 litre ve 30 litre su çıkan iki kuyu bulduklarını ve bu suları ilçeye su sağlayan depolara aktardıklarını bildirdi. Ayantaş, bu sularla birlikte Akyurt’un uzun yıllar su sorunu yaşamayacağını ifade etti.

Şereflikoçhisar Belediyesi yetkilileri de ilçenin içme suyunun kuyulardan karşılandığını ve şu anda yeterli derecede suyun bulunduğunu bildirdiler. Belediye yetkilileri, su kaynaklarının durumunun şu an için yeterli olduğunu belirttiler.

Bala’da beş aydır kesinti var

Ankara’da su sorunun en fazla yaşandığı ilçelerden biri de Bala. Bala Belediyesi yetkilileri, ilçenin su ihtiyacının merkeze 11 kilometre uzaklıkta bulunan alanda açılan kuyulardan sağlandığını belirttiler. İlçede şu anda ciddi oranda su sorunu yaşandığını belirten belediye yetkilileri, Bala’da beş aydan beri su kesintisi uygulamak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!