Melih Gökçek’ten doğalgaz savunması

Güncelleme Tarihi:

Melih Gökçek’ten doğalgaz savunması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2006 00:00

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, doğalgaza yapılan son zammın, EGO’nun BOTAŞ’a borcuyla bir ilgisinin olmadığını savundu. Basın toplantısı düzenleyen Gökçek, BOTAŞ’ın 1989 yılından itibaren uyguladığı zamların yıllık ortalamaları hakkında bilgi verdi.

"BOTAŞ’ın yaptığı yıllık zamlar incelendiğinde bugünkü zammın devede kulak kaldığı açıkça ortadadır" diyen Gökçek, şöyle devam etti: "Kaldı ki, EGO’nun borcu bizim hesaplarımızda 320 milyon dolardır. Bu da bugün itibariyle 467 milyon YTL’dir. Bu borcun 112 milyon dolarlık kısmı davalıktır. Bu davayı yüzde yüz kazanacağımıza inanıyoruz. Bu da 163 milyon YTL’ye tekabül ediyor. Bu da düşüldüğünde borcumuz 304 milyon YTL’dir. Bu borcun 70 milyon doları, yani 100 milyon YTL’si Sayın Karayalçın döneminden bize mirastır. Dolayısıyla bütün gürültü 204 milyon YTL için kopartılmaktadır.

GENELİN YÜZDE 3.69’U SADECE Gökçek, 304 milyon dolarlık borç göz önünde bulundurulduğunda bile BOTAŞ’ın alacakları içinde EGO’nun borcunun yalnızca yüzde 3.69’luk bir bölüme denk geldiğini ifade etti. Gökçek, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Sayın Başkan basını suçladınız ama bu durum Yüksek Denetleme Kurulu’nun raporlarına da yansıdı. Raporda, ’EGO’nun borcunu düzensiz ve gecikmeyle ödenmesinden kaynaklanan finansman maliyetinin ciddi boyutlara ulaştığı’ ifade ediliyor. Yani basın rakamları kendi kendine değil, bu rakamlara dayandırarak ortaya koyuyor" sözleri üzerine, "Biz zaten borç olduğunu söylüyoruz. Fakat, bu borcun mevcut olan zamlara neden olduğu sözü medya tarafından yaygınlaştırıldı. Olduğu gibi fatura EGO’ya çıkarıldı" dedi.

VİCDANİ BİRŞEY Mİ? Gökçek, EGO’nun BOTAŞ’ın son yaptığı yüzde 5.8’lik zam içerisindeki payının yüzde 0.2 olduğunu tekrar anımsatmak istediğini belirterek, "Bu 0.2’lik pay, 5.8 oranında zamma neden oldu demek vicdani bir şey mi" dedi. Gökçek, şöyle devam etti: "Şu anda abone sayımız 950 bin ve yatırım konusunda aşırı talep var. 300 dolara satılan gaz sayacı, bu konuda da Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu fiyatı 150 dolara düşürdü. Halbuki biz bu paranın 100 dolarını yatırım için kullanıyorduk. Yatırımla ilgili kaynaklarımızın hepsi kurutuldu. EGO’ya, uzaydan para gelmiyor. Satacaksınız, kazanacaksınız ve kazandığınızla da yatırım yapacaksınız."

Doğalgaz özelleşecek

GÖKÇEK, bir gazetecinin, EGO’nun doğalgaz satma ve taşıma hizmetleri hesaplarının ayrıştırılması konusunun gündeme geldiğini anımsatması üzerine, "Biz doğalgazı özelleştireceğiz. Özelleştirme için de bu ayrıştırma şart. Önümüzdeki yılın 6. ayına kadar doğalgazı özelleştirmek istiyoruz" dedi. Doğalgazı belediyenin satmaya devam edeceğini ifade eden Gökçek, özelleştirmeden elde edilecek gelirle BOTAŞ’a olan borcun belli bir kısmının da ödeneceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!