GeriSeyahat Martıların gözüyle İstanbul, dünyayı gezecek
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Martıların gözüyle İstanbul, dünyayı gezecek

Martıların gözüyle İstanbul, dünyayı gezecek

Geçtiğimiz yıl helikopterle İstanbul’un 330 derece panaromik fotoğrafını çeken Orhan Durgut bu yıl da İstanbul Boğazı’nın tamamını tek bir fotoğrafa sığdırdı. Eşi Fatma Durgut ile birlikte çalışan Orhan Durgut, Zincirlikuyu Mezarlığı’nın arka tarafından, yerden iki bin fit (606 metre) yüksekte helikopterle havada sabit durup 30’ar derecelik dönüşlerle 300 derecelik bir panaromik fotoğrafla tüm boğazı görüntüledi.

Durgut-lar’ın panaromik fotoğraflarına Dışişleri Bakanlığı sahip çıktı. Avrupa ve ABD’de 20 ayrı merkezde "Martıların Gözüyle Üç İmparatorluk Başkenti İstanbul" sergilerini başlatıyor. Sergi 2010’da Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul’un tanıtımı için de hazırlık niteliğinde.

Orhan Durgut (49) son 20 yılını hava fotoğrafçılığıyla geçiren 30 yıllık bir fotoğrafçı. Zamanla asistanı haline gelen eşi Fatma Durgut (43) ile birlikte hayatları helikopter tepesinde geçiyor. Durgut’un geçen yıl çektiği ve Hürriyet Pazar’da yayınlanan 330 derece İstanbul fotoğrafı büyük beğeni kazandı, hatta Durgut’a dünyanın dört bir tarafından onlarca fotoğraf talebi geldi. İstanbul’un büyüsünü gözler önüne seren bu fotoğrafı isteyenler bir dönem İstanbul’da yaşayıp şimdi İstanbul özlemi çekenlerdi. Fotoğraf internette de uzun süre dolaştı durdu, ileti zincirleriyle Durgut’a bile 40’ın üzerinde e-maille tekrar tekrar geldi. Durgut’un bu fotoğrafı, İstanbul’un en çarpıcı manzarası olan tarihi yarımadayı, Boğaz Köprüsü’nü ve Anadolu yakasını tek kare içinde gösteriyordu.
/images/100/0x0/55ead3bcf018fbb8f8993a14

Orhan Durgut bu fotoğrafın internette gezinmesinden çok memnun olmuş: "Bu fotoğrafları internette kendi sayfamızda imza ve link koymak kaydıyla herkese serbest bıraktık. Her isteyen bizim fotoğraflarımızı kendi internet sitesinde yayınlayabilir, mail grubunda dolaştırabilir" diyor.

Dışişleri Bakanlığı, geçen yıl büyük beğeni kazanan bu fotoğrafı İstanbul’un tanıtımı için kullanmaya karar verdi. Böylece fotoğraflar daha İstanbul’da sergilenmeden dünya turuna çıkacak. Durgut helikopterle İstanbul’un üzerinde uçarken İstanbul’un sadece o meşhur açıdan değil, birçok değişik açıdan da hem panaromik olarak çekmiş, hem de detay görüntüler almıştı. Tüm bu fotoğraflardan 15 panaromik fotoğraf, 15 de tarihi mekan fotoğrafı seçildi ve böylece "Martıların Gözüyle Üç İmparatorluk Başkenti İstanbul" sergisi ortaya çıktı. Detay fotoğraflar arasında Dolmabahçe, Topkapı, Tekfur Sarayı, Büyük Saray gibi imparatorluk simgelerinin fotoğrafları var. Sergi bir yıl boyunca Avrupa’da ve Amerika’da büyükelçilikler vasıtasıyla izleyiciyle buluşacak. Paris’te haziran ayı sonunda başlaması planlanan ilk sergi Lüksemburg, Belçika, Hollanda, Finlandiya, Almanya, İtalya, İsviçre gibi ülkelerde yapılacak, Avrupa turunun ardından ABD’ye adım atacak.

Sergide panaromik fotoğraflar üç metreye 50 cm. boyutlarında, saraylar ve tarihi mekanları havadan gösteren diğer fotoğraflar ise bir metreye bir metrelik boyutlarda yeralacak. Bakanlık bir sonraki yıl da bu Havadan Türkiye sergisiyle Durgutlar’ın çektiği panaromik fotoğrafları sergileyecek. İzmir, Bursa, Antalya, Kayseri gibi kentler bu sergide yer alacak.

Durgutlar için bu işin bir başka boyutu daha var. Geçen yıl meşhur 330 derecelik İstanbul fotoğrafını çeken ikili bu yıl da tam 10 Mayıs günü aynı noktada fotoğrafı tekrarladı. Bundan sonra her yıl aynı fotoğrafı çekerek kentin yaşadığı değişimi görmek istiyorlar. Orhan Durgut bir yılda çok büyük bir fark görülmediğini, sadece birkaç gökdelenin görüntüye eklendiğini söylüyor. "5- 10 sene geçince onları alt alta koyup asıl farkı o zaman görmeye başlayacağız" diyor.

YENİ AÇI TÜM BOĞAZ’I GÖRÜYOR

Bu yıl geçen yıl çektikleri diğer açıları da tekrarladılar. Bu yılın en etkileyici görüntüsü ise İstanbul Boğazı’nın tamamını gösteren 300 derecelik fotoğraf. Yurtdışındaki sergilerde de yer alacak bu fotoğraf, uzun uğraşların sonucu ortaya çıktı. Orhan Durgut, "Geçen seneki fotoğraf daha turistik ve tarihi mekanları vurguluyordu. Fotoğraflarda İstanbul’un bir de ekonomik yönü olsun istedik. Gökdelenlerin patladığı yer olan kent merkezini, şehrin modern yüzünü vurgulamak için çalışmaya başladık" diye devam ediyor.

Geçen yıl haritalar üzerinde çalışan Durgutlar bu yıl artık internette kentlerin uyduyla yakınlaştırılmış görüntülerini veren Google Earth’ü kullanmış: "İstanbul’u çok iyi bildiğim için nerede ne yapabileceğimi hayal edebiliyorum. Google Earth’te bu hayal ettiğiniz noktaları birebir görüntüleyebiliyorsunuz. O görüntüyü biraz yataylaştırabiliyorsunuz da... Burada sabahlara kadar açı çalıştık. Bu fotoğrafta İstanbul’un modern yüzünü ve gökdelenleri vurgulayacaktık. Çekim için bulduğumuz nokta Zincirlikuyu Mezarlığı’nın biraz arkasındaydı. Bu açıyla fotoğrafın sol tarafında Maslak, sağ tarafında Şişli Mecidiyeköy kalıyordu ve böylece fotoğrafını her yerinde dolu bir görüntü elde edecektik. Burada hem Boğaz’ı hem Haliç’i hatta Kağıthane deresini de tam görebiliyorduk. Aynı fotoğraf Anadolu yakasından çekilmiş olsa gökdelenlerin arkasından Boğaz görüntüsüne sahip olmayacaktık, üstelik Boğaz’ı da tam göremeyecektik. Gökdelenlerin arkasında Boğaz’ın görünmesi çok daha güzel oldu. "

16 MAYIS AKŞAMI, SAAT 6

Durgutlar bu çekimi 16 Mayıs günü akşam saat 6’da yaptılar. Mayıs ayını ağaçlar iyice yeşil olduğu için, akşam saatini güneşi istedikleri açıya almak için tercih ettiler. Güneş iyice Batıya kaymış onların bulunduğu noktaya göre Haliç’in arkalarına düşmüştü. Pilota istedikleri koordinatları verdiler. 2000 fitte asılıymış gibi duran helikopteri döndürerek her karede 30 dereceyi kapsayacak şekilde 11 kare fotoğraf çektiler ve iki dakikanın sonunda 300 derecelik yeni bir İstanbul panaroması daha ortaya çıktı. Aslında ellerinde 330 derecelik bir görüntü var ama bir kısmı montajda gittiği için fotoğrafın son hali 300 derece.

ÖLÜP GİTTİKTEN SONRA ANILMAK İÇİN

Fotoğraflarını hálá sadece kendi imkanlarıyla çeken Orhan Durgut, İstanbul çalışmasının nedenini şöyle anlatıyor: "Her profesyonel kendi çalışmalarıyla vergisini öder ama bir de yaşadığı kentin şartlarıyla geliştirdiği profesyonellikten, o ülkenin o şehrin faydalanması lazım. Örneğin Koç veya Sabancı Holding’e ticari çekimler yapabilirsiniz ama ölüp gittikten sonra bunlarla anılmazsınız, mezar taşınıza kimse ’Bu kişi Koç’un Sabancı’nın fotoğrafçısıydı’ yazmaz. Ama böyle güzel İstanbul fotoğraflarını bıraktığınız zaman da bunlar galerilerde, kütüphanelerde durduğu zaman sanıyorum ki yıllarca yaşar."

İZMİR, BURSA VE KOCAELİ DE ÇEKİLDİ

Odak noktaları İstanbul olsa da çekimler İstanbul’la bitmiyor. İzmir, Bursa ve Kocaeli’nin havadan panaromik fotoğraflarını çektiler. Sırada Ankara, Manisa, Kayseri Antalya gibi 20’ye yakın şehir daha var. İstanbul’da Boğaz’ı ana karakter olarak kullanan Durgut "Mesela Bursa’da deniz yok, orada Uludağ’ı arkaya verdik. Dağ karlıydı çok güzel bir görüntü ortaya çıktı. Kayseri’de Erciyes Dağı’nı Antalya’da önde deniz arkada Beydağları’nı kullanacağız" diyor. İstanbul için en iyi zaman mayıs ayı iken haziran ayından sonra çok puslu olacağı için Antalya’yı haziranda, Anadolu’da diğer kentleri ise temmuzun 15’ine kadar çekecekler.
False