GeriSeyahat Mardin’in sokakları kültür karavanıyla renklendi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mardin’in sokakları kültür karavanıyla renklendi

Mardin’in sokakları kültür karavanıyla renklendi

Portekiz, İngiltere, İsveç, Fransa, Yunanistan, Türkiye ve Polonya’dan 35 genç sanat gönüllüsü geçen hafta Mardin’de bir araya geldi. Genç sanatçılar 24 Nisan’a kadar şehrin sokaklarını, meydanlarını karnaval yerine çevirecek. Tiyatro, dans gösterileri, konserlerin yanı sıra ateş üfleyenler, akrobatlar özel şovlar yapacak. Kültürel Karavan Grubu ile Mardin Gençlik ve Kültür Derneği’nin ortak çalışmasıyla hazırlanan şenlik boyunca 35 sanatçı çocuklar ve gençleri sanata teşvik eden atölye çalışmaları gerçekleştirecek.

Mardin’de sokaklar her mevsim canlı ama baharda farklı. Şehrin eteklerinden yemyeşil okyanus gibi uzayıp giden Mezopotamya hem bereket hem de mutluluk üretiyor. Bahar en bereketli mevsim. Doberan ve kenger zamanı. Doberan bir mantar, haşlaması, kızartması yapılıyor. Çoğu Mardinli’ye göre etten bile lezzetli. Hatta sırf doberan için nisanın gelişine sevinenler var. Kenger de tüyleri, dikenleri, sütü olan bir bitki. Çorbası, yemeği leziz. Bazı yörelerde sütünden sakız, kavrulmuş başından da kahve yapıyorlarmış. Mardin’in çarşılarında manav tezgahları rengarenk sebze, meyvelerle dolup taşıyor şimdi. Köşe başlarında, alışverişini tamamlayıp eve gidecek sahiplerinin yolunu gözleyen eşeklerse her zamanki gibi hüzünlü bekleyişlerine devam ediyor.

UNESCO DÜNYA MİRASI HAZIRLIĞI

Çarşılar cıvıl cıvıl, insan sesleriyle dolu. Neşeli çocuk çığlıkları, ezanlar, pencerelerden sokağa taşan müzikler, anıran eşekler, çan sesleri birbirine karıştıkça sanki yepyeni bir müzik doğuyor. Turistler gelmeye başladı. Selam verdikleri yaşlı amcalar onlara mırra ya da çay ikram ediyor. Kırk yıllık ahbap gibi davranıyor. Küçük dükkanlardaki yaşlı amcalar sanki hep konuşacak birilerini arıyor. Hasan Ammar Çarşısı’ndaki anahtarcı Bedir Amca mesela... Mardin’i ondan dinlemek lazım. Bugününü ve 30 yıl öncesini anlatıyor şehrin. Arada gözleri yaşarıyor, kahkahalar atıyor.
Mardin büyük bir dönüşümün eşiğinde. Valiliğin başlattığı çalışmayla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hazırlanıyor. Tarihi dokuyu bozan binalar yıkılıyor, eski yapılar restore ediliyor. Her yerde bir telaş, koşuşturma. Merkezdeki 1. Cadde trafiğe kapatılacak. Tramvay hattı döşenip, nostaljik bir doku oluşturulacak. Festival, düğün, türkü barlar kente müziği ve dansı getiriyor bir yandan. Sanki herkes kış uykusundan uyanıyor.

AVRUPA BİRLİĞİ PROJEYİ DESTEKLİYOR

Bugünlerde Mardin sokaklarında bir de kültür karavanı dolaşıyor. Polonya, Portekiz, Yunanistan, İngiltere, İsveç, Fransa ve Mardin’den 35 genç sanatçının katılımyla yapılan bir gençlik değişimi projesi bu. Kültürel Karavan Grubu ile Mardin Gençlik ve Kültür Derneği bir araya gelerek Avrupa Birliği Gençlik Programları Merkez Başkanlığı sponsorluğunda, kentin çocuk ve yetişkinlerinin yüzünü güldürecek bir şenlik sunuyorlar. Daha önce Yunanistan, Polonya, İsveç ve Fransa’da gerçekleşen bu proje büyük kentlerin canlı sanat atmosferinden uzak kalan yerleşimlere sanatı genç gönüllüler vasıtasıyla taşımayı amaçlıyor. İnsan hakları ve çevre konularında çalışan Kültürel Karavan Grubu dans, tiyatro, sirk sanatları, müzik, animasyon gibi bir çok sanat dalını birleştiren gösterilerini köy ve kasaba meydanlarında ücretsiz sergiliyor.

HER AKŞAM GEÇİT VAR

Sanatçı gençler, bir yandan kendi aralarında kültür alışverişi yaparken diğer yandan kendi renklerini kent halkıyla paylaşıyor. Mardinli çocuklar, gençlerle gün boyunca tiyatro, dans ve drama çalışmaları yapılıyor. Atölye çalışmalarından sonra hep beraber gösteri alanına rengarenk, müzikli, danslı, akrobasili bir yürüyüş düzenleniyor. Yürüyüşün sonunda kalabalığı etraflarına toplayıp bir tiyatro gösterisine girişiyorlar. Kent merkezi, Midyat, Kızıltepe ve Derik’te rengarenk görüntüler ortaya çıkıyor. Tahta bacaklar, top çevirenler, ateş üfleyenler, müzisyenler çocukların ve hatta büyürken çocukluk düşlerini unutmuş yetişkinlerin dünyasını bir günlüğüne de olsa değiştiriyor. “Farklılıklara Saygı” temalı proje hem Mardin’in çok dilli, çok dinli, çok kültürlü yanını başka ülkelerden gelen gençlere gösteriyor hem de başka ülkelerden gelen gençler halka kendi kültürlerini tanıtıyor.
Bu şenlik 24 Nisan’a kadar sürecek. Akşamları kentin tarihi merkezindeki üç sokakta, Mardin Gençlik ve Kültür Derneği’nin tarihi binasının avlusunda yapılacak etkinliklerde ülkelerin yerel içkilerini, mutfaklarından örnekleri tatmak, yerel müzik ve danslarından örnekler dinlemek mümkün.
False