Mamak'ta Aziz Sancar Araştırma Merkezi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Mamakta Aziz Sancar Araştırma Merkezi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2016 10:31

Mamak'ta Aziz Sancar Araştırma Merkezi açıldı

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE'nin en kapsamlı kök hücre araştırma merkezi ve kök hücre üzerine üst düzeyde yetiştirilmiş personeli Türkiye'ye kazandıracak Aziz Sancar Araştırma Merkezi açıldı. 42 dönüm arazi üzerinde Mavi Göl'ün hemen kıyısında inşa edilen son teknoloji laboratuarların bulunduğu merkezde, hücresel tedaviler, genometrik araştırmalar ve diyabetin hücresel tedavisi yapılabilecek.
Merkezin açılış törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Nobel Kimya Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, Sağlık Bakanı Müsteşarı Prof Eyüp Gümüş, Mamak Kaymakamı Ali Mantı, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Tuseb Başkanı Prof. Fahrettin Keleştemur, AK Parti Mamak İlçe Başkanı Muhammed Abdullah Özer, meclis üyeleri, başkan yardımcıları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
HAYALLERİ VE HEDEFLERİ OLAN BİR YÖNETİCİ
Akgül'e girişimciliği ve tesise verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden Bakan Müezzinoğlu, geleceğe dair hayalleri olan yöneticilerin farklı projelere imza atmaları gerektiğini belirtti. Bakan Müezzinoğlu, “Mamak Belediye Başkanımızın burada bir araştırma merkezi konusunda bir belediye başkanı olarak hiçbir sorumluluğu yok. Esasında görevi olarak yolları yapsın, imar planlarını yapsın, şehrin gelişimine katkı sağlasın diye düşünebiliriz. Ama ülkesini seven, milletini seven, ülkesinin ve milletinin geleceği ile ilgili hayalleri ve hedefleri olan her yöneticinin, her görevlinin gelecekle ilgili farklı projelere de imza atması gerekir. Mamak Belediyemize bu güçlü alt yapının oluşmasına katkı sağlayıp zemin hazırladığı için teşekkür ediyorumö dedi. Başarılı olmanın ön kuralının alın teriyle birlikte akıl teri akıtmak olduğunu belirten Müezzinoğlu, “Bugün dünya çapında Aziz Sancar hocamız ile onur ve gurur duyuyorsak, onun alın teri kadar akıl terinin ürünleri dolayısıyla onur ve gurur duyuyoruz. Onun bu başarısından gençlerin alması gereken mesaj; akıl terlerini mutlaka akıtmaları gerektiğini yaşam felsefelerine koymaları gerektiğine inanıyorum" dedi.
BU GURUR MAMAK'IN
Mamak'ın kök hücre ve gen araştırmaları konusunda merkez üssü olacağını kaydeden Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Mamak'ın artık bilimle anılacağını söyledi. Merkezin insanlığa umut olacağının altını çizen Akgül, “Üzerinde bulunduğumuz değeri 50 milyonu aşan bu araziyi projenin başında hiç düşünmeden Sağlık Bakanlığımıza devrettik. Aziz Sancar Araştırma Merkezi birçok hastanın umudu olmasının yanı sıra dünyaya ışık tutacak bir merkez olacak. Yalnızca ülkemizin değil, bu bölge, coğrafya ve dünya için önemli olacak. Merkez sayesinde beyin göçünün önüne geçilecek ve bilim adamları yetişecek. İnsanlığın geleceği kök hücre ve genler. Bunun da merkez üssü burası olacak. Bu gurur Mamak'ın gururu, Türkiye'nin, hepimizin gururu" dedi.
NOBELCİLER ÇIKSIN
Aziz Sancar Araştırma Merkezi'nin yapımından dolayı çok duygulandığını söyleyen Prof. Dr. Aziz Sancar ise, “Türkiye'ye geldiğimden beri çok takdir gördüm. Sizlere çok minnettarım. Bu merkeze layık olmaya çalışacağım ve bu merkezin başarılı olması için elimden geleni yapacağım. Bu merkezde inşallah çok önemli buluşlar olur. Burada yapılacak araştırmalar, buluşlar Türk insanı ve dünya insanının sağlığı için önemli olur. Buradan Nobelciler çıkabilir. Çıkmasa da biz halkımıza, insan sağlığına hizmet edersek görevimizi yapmış oluruz" diye konuştu.
İLK DERS PROTOKOLE
Türkiye'yi kök hücre araştırmalarında dünyadaki sayılı merkezlerden biri haline getirecek tesisin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından merkezi gezen protokole, konferans salonunda Doç. Dr Ahmet Yeşilyurt tarafından merkezde yapılacak uygulamalar anlatıldı. Mini konferansın ardından Aziz Sancar için hazırlanan odaya geçen Bakan Müezzinoğlu ve Prof Dr Aziz Sancar'a günün anısına Akgül tablo hediye etti. Açılışın programının son etkinliğinde ise Bakan Müezzinoğlu ve Başkan Akgül merkezin bahçesine ağaç dikti.
MERKEZDE NELER YER ALACAK
Sağlık bilimi ve sağlık biyoteknolojisi alanlarında yurt dışında çalışan çok sayıda Türk bilim insanının bulunduğu göz önüne alınarak yeni oluşturulan bir proje kapsamında bu bilim insanlarının bilgi ve tecrübelerinin aktarılacağı akademik alt yapılar oluşturulacak. Bunlardan ilki Aziz Sancar Araştırma Merkezi'nin olacak. Ayrıca bir program kapsamında Aziz Sancar'ın ABD'deki laboratuarında genç bilim insanları yetiştirilecek ve bu araştırmacılar Türkiye'ye döndükten sonra Aziz Sancar Araştırma Merkezi'nde, çalışmalarına devam edebilecek. Hücresel tedavi, rejeneratif tıp ve ileri genomik araştırmaların yapılabileceği alanların olduğu merkezde, kapsadığı modern GMP(Good Manufacturing Practices) laboratuvarları sayesinde adacık ve kök hücre ile ilgili araştırmalar yapılabilecek ve diyabetin hücresel tedavisi uygulanabilecek. Genom çalışmalarında elde edilen deneyimler bu merkezde hem araştırma hem de uygulama olarak daha da üst düzeye taşınabilecek. Hastalara hücresel tedavi olanakları sağlayacak merkezde bu yıl içinde tüm laboratuarlar etkin hale getirilecek.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!