Lüküs Hayat Gaziantep'te

Güncelleme Tarihi:

Lüküs Hayat Gaziantepte
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2015 08:36

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü sanatçıları, orkestra ve korosu, Haldun Dormen rejisiyle “Lüküs Hayat” müzikalini Gazianteplilerin beğenisine sunacak.

Haberin Devamı

Sanayi, ticaret ve tarih kenti Gaziantep’in her alanda gelişmesi için harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentin kültür, sanat, bilim ve turizm sektöründe de gelişmesi için çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Bu çerçevede Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında Gazianteplileri “Lüküs Hayat” müzikaliyle buluşturacak. Ülkemizde opera ve bale sanatlarını toplumun tüm kesimlerinin beğenisine sunmak ilkesiyle faaliyetlerini sürdüren Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, hedefleri dahilinde yurdumuzun birçok ilinde farklı projelerle opera ve bale etkinlikleri organize etmeye gayret ediyor. 2013-2014 sanat sezonunda Haldun Dormen rejisiyle Mersin’de gerçekleşen prömiyerinin ardından “Lüküs Hayat”, turnelerle seyircilere taşınıyor.

Haberin Devamı

Cemal Reşit Rey’in bestelediği, librettosunu Ekrem Reşit Rey’in yazdığı iki perdelik “Lüküs Hayat” müzikali, ilk kez 1933 yılında Cumhuriyetin 10. yıl kutlamalarında İstanbul Şehir Tiyatrosu tarafından dünya prömiyeri ile seyircinin beğenisine sunuldu. Müzikal, bu tarihten itibaren günümüze kadar çeşitli topluluklar tarafından birçok şehirde defalarca sahnelenerek geniş seyirci kitlelerine ulaştı. Kendi değimiyle Haldun Dormen’in “Lüküs Hayat” müzikali ile yollarının kesişmesi 1973 yılında bir film uyarlaması ile başladı. Daha sonra tiyatro uyarlamaları ile eseri sahnelemeye devam rejisör; birçok şehirde, festivalde, sahnede çeşitli topluluklar ile eseri yüzlerce kez başarıyla sahneye koydu. Yine bir ilke bu eserle imza atan Dormen, yapıtı operanın olanaklarından yararlanarak yepyeni bir yorumla sahneye koydu.

Dönemi itibariye değişen toplumun “batılılaşma” ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri anlatan oyunda küçük hırsızlıklarla geçinen Rıza ve Fıstık; girdikleri zengin bir konakta kendilerini bir kıyafet balosunun içinde bulurlar ve balonun en gözde iki ismi olurlar. Aslında ikilinin içine düştüğü ortam, batılılaşmaya özenti duyan halktan insanların içine düştükleri durum ile aynıdır.

Şef Aytuğ Ülgen yönetiminde Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’na, Mersin DOB sanatçıları eşlik ediyor. Başlıca rollerde Korhan Dinçer, Neslihan Ulaş, Ayşegül Devrim Serdar, Deniz Karausta, Tolga Erden, Gökçen Büyükaslan, Yusuf Ziya Büyükaslan, Mehmet Erkoç, Melahat Yavuz yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!