ANKARA HABERLERİ

Liseli öğrenciler günlerce bayatlamayan ekmek üretti

Tuğba Özgür DURMAZ/AA
21.03.2014 - 01:42 |Son Güncelleme :

Ekmeklerin çabucak bayatlayıp ziyan olmasına üzülen iki lise öğrencisi, uzun ömürlü ekmek geliştirdi. Az bir maliyetle herkesin kendi evinde bile yapabileceği propolisli ekmekler, oda sıcaklığında 19 gün, buzdolabında ise 25 güne kadar tazeliğini koruyor.

Tuğba Özgür DURMAZ/AA

Ekmeklerin çabucak bayatlayıp ziyan olmasına üzülen iki lise öğrencisi, uzun ömürlü ekmek geliştirdi. Az bir maliyetle herkesin kendi evinde bile yapabileceği propolisli ekmekler, oda sıcaklığında 19 gün, buzdolabında ise 25 güne kadar tazeliğini koruyor. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na da katılan "Uzun ömürlü ekmek" projesinin sahibi Kırkkonaklar Anadolu Lisesi öğrencileri Buket Dervişoğlu ile Pelin Bölükbaş, patent başvurusunda da bulunacak.

RAF ÖMRÜ 19 GÜN

Dervişoğlu, araştırmaları sonucunda küf oluşumunu önlediğini öğrendikleri ve arıların bitkilerden ürettiği, kovan içi temizlikte ve kovanın yalıtımında kullandıkları propolis maddesinden yola çıktıklarını belirtti. Antibakteriyel, antifungal özelliklerini yanı sıra kanser, kalp hastalıkları tedavisinde kullanılan ve bağışıklık sistemini güçlendiren propolisin, ekmeğin ömrünü uzatacağı hipotezlerinin doğrulandığını söyleyen Dervişoğlu, "Propolis kattığımız ekmeğin raf ömrü 19 güne kadar uzuyor, buzdolabında bekletildiğinde ise 25 güne kadar çıkıyor" dedi. Dervişoğlu, propolisin kendine has reçinemsi bir kokusu olması dolayısıyla yüzde 7'den fazla kullanmayı tercih etmediklerini belirterek, yaygın üretilmesi halinde propolisli orta boy tam buğday ekmeğin yaklaşık 4,5 liradan satılabileceğini ifade etti.

HERKES EVİNDE YAPABİLİR

Bölükbaş da kontrol ekmeklerini 100 mililitre suya 100 mililitre ekşi maya, 300 gram tam buğday unu ve tuz ekleyerek, propolisli ekmekleri ise suya yüzde 3, yüzde 5 ve yüzde 7 oranlarında propolis katarak yaptıklarını anlattı. Evde herkesin uzun ömürlü ekmek yapabileceğini belirten Bölükbaş, propolisin eczane veya aktarlardan alınabileceğini bildirdi. Bölükbaş, propolisli ekmeğin günlerce taze kalmasının yanı sıra, sağlık açısından da faydalı olduğunu kaydetti.

EKMEK İSRAFINI ÖNLEYECEK

Okul Müdürü Bayram Akyüz ise proje için patent başvurusunda bulunacaklarını kaydetti. "Ekmek raf ömrünü uzatmak , her şeyden önce ekmek israfını önleyecek" diyen Akyüz, projenin günlük hayatta uygulanabilecek pratik bir keşif olduğunu söyleyerek, propolisli ekmeğin yakın zamanda tercih edilen bir ekmek olarak raflarda yerini alacağına inandığını dile getirdi.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Ankara haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Ankara haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Liseli öğrenciler günlerce bayatlamayan ekmek üretti haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

ANKARA NAMAZ VAKİTLERİ

15 Ocak 2021, Cuma
  • İmsak
    06:33
  • Güneş
    08:01
  • Öğle
    13:03
  • İkindi
    15:32
  • Akşam
    17:54
  • Yatsı
    19:18
Sayfa Başı