Kurbanda fazla et tüketimine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kurbanda fazla et tüketimine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2017 08:32

Kurbanda fazla et tüketimine dikkat

Haberin Devamı

KURBAN Bayramı'nda fazla et tüketildiğine dikkat çeken Diyetisyen Bengü Ünal, kavurmanın fazla yağlı olması nedeniyle tercih edilmemesi gerektiğini söyledi. Diyetisyen Ünal, kalp damar rahatsızlığı olanların da sakatat tüketiminden kaçınmasını istedi.

Kurban bayramında fazla et tüketiminin hastalıklara davetiye çıkarabileceğini belirten Diyetisyen Bengü Ünal, Kurban Bayramı'nda beslenme konusunda vatandaşları uyardı. Kurban Bayramı'nda et tüketiminin arttığına dikkat çeken Bengü Ünal, "Toplum olarak bayramda fazla et tüketiyoruz. Ancak bazı dikkat etmemiz gerekenler var. Bunların başında hijyene dikkat edilmelidir. Etler kesim yapıldığı gün tüketilmemeli, mümkünse en az bir gün sonra tüketimine başlanmalıdır. Beslenme olarak da bayramda da öğün atlama yapılmamalı yine günde 3 öğün yemek yenmeli, ara öğünler unutulmamalıdır. Geleneksel olarak çok yaygın olan kavurma fazla yağlı olduğundan çok tercih edilmemelidir. Kavurma yapılırken ilave yağ kullanılmadan kendi suyunda, yağında ve kısık ateşte pişirilmelidir. Etler, özellikle kavurma mümkünse öğle yemeklerinde tüketilmeli. Eğer sabah tüketiminde yapacaksa porsiyon miktarlarına dikkat edilmeli. Etin yanında hazımsızlık problemi olmaması açısından salata tüketilebilir" dedi.

Etlerin haşlama, fırınlama ya da ızgara olarak yavaş ve düşük ısıda pişirilmesi gerektiğini belirten Ünal, mangalda pişirilecekse besin değerlerini korunması için ateşe yakın tutulmaması gerektiğini söyledi. Özellikle kalp damar rahatsızlığı olanları uyaran diyetisyen Ünal, "Kalp-damar rahatsızlığı olanların sakatat tüketiminden kaçınması gerekir. Et yemeklerinin yanında pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmeli. Şeker, çikolata ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalı. Mümkünse sütlü tatlılar tercih edilmeli. Şayet, şerbetli tatlı tercih edilecek olursa 1 porsiyon meyve, 1 ekmek grubu ve 1 yağ grubundan azaltarak bayram boyunca en fazla 2 kez olmak üzere bir tane şeklinde yiyebilirler. Ara öğünlerde taze sebze ve kabuklu meyve tüketilmelidir" diye konuştu. Ayrıca bayramda su tüketiminin de unutulmaması gerektiğini kaydeden Ünal, en az 2-2.5 litre su tüketilmesini tavsiye etti.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!