Kurban ne zaman, saat kaça kadar kesilir? Kurban kesim vakti ne zaman başlar? Diyanet açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Kurban ne zaman, saat kaça kadar kesilir Kurban kesim vakti ne zaman başlar Diyanet açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2022 11:13

Kurban kesim vakti, Kurban Bayramı’nda bu ibadeti yerine getirecek olan Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Kurban Bayramı arefe günü 8 Temmuz tarihine denk geliyor. Yılın ikinci bayramı için geri sayım başladı. Peki, kurban ne zaman, saat kaça kadar kesilir? Kurban kesim vakti ne zaman başlar?

Haberin Devamı

Kurban Bayramı 2022 yılında 9 Temmuz’da başlayacak. Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir. Bu ibadeti yerine getirecek olanlar kurban kesim vaktini araştırmaya başladılar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre kurban kesim vakti bayram namazının kılınmasının ardından başlıyor.

KURBAN KESİM VAKTİ NE ZAMAN BAŞLAR, NE ZAMAN BİTER?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

Haberin Devamı

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

BAKMADAN GEÇME!