Kocamaz: Kimse Mersin'e kimyasal atık tesisi yapamaz

Güncelleme Tarihi:

Kocamaz: Kimse Mersine kimyasal atık tesisi yapamaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2017 11:52

Kocamaz: Kimse Mersin'e kimyasal atık tesisi yapamaz

Haberin Devamı

MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Çukurova bölgesindeki sanayi tesislerinin atıklarının bertaraf edilmes için Tarsus'da yapılması gündeme gelen tesise tepki gösterdi. Kocamaz "Ben burada olduğum sürece hiç kimse buraya kimyasal bir tesis yapamaz" dedi.
Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında konuyla ilgili sorulara yanıt verirken ''Ben Mersin’in geleceğini kimseye peşkeş çektirmem'' ifadesini kullanan Başkan Kocamaz şöyle devam etti: 
''Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Adana ve Mersin bölgesinin atığını burada bertaraf etmek için bir tesis yapılacaktı. Bu tesis Tarsus'a yapılacaktı. Sızıntılar Kusun Deresi vasıtasıyla Berdan’a, Berdan’dan da dönüp, dolaşıp gelecek ve turizm bölgesi ilan ettiğimiz yerin içerisinden geçecekti. Bunun dışında bir de burası içme su havzamıza yaklaşık 500 metre bir mesafedeydi. Bölgemiz nem oranının yüksek olduğu bir bölge. Buradan çıkacak gazlar, havada asılı kalacaktı ve rüzgarlarla bu içme su havzası da kirletilecekti.''
BUNLAR KİMYASAL ATIK, EVSEL DEĞİL
Tesisin bu nedenlerle Mersin’e yapılmaması adına mücadele verdiklerini vrgulayan Kocamaz, şunları kaydetti: ''Bakanlıkla çok mücadele ettik. Israrla buraya yapmak istediklerini söylediler. ÇED raporuyla ilgili toplantı Tarsus’ta yapılacaktı, toplantıyı Mersin’e kaçırdılar. Bu dediğim hadise 2003-2004 yıllarında gerçekleşti. Toplantı esnasında o zamanki müsteşar yardımcısı, bunu sanki normal bir evsel atık gibi anlatmaya başladı. Çok güzel bir şey olduğunu anlattı. Ben de dedim ki, beyefendi bunu öyle güzel anlattınız ki, insanın bu tesisi getirip kendi ilçesine yaptırası geliyor. Bu anlattığınız şey kimyasal atık, evsel atık değil. İnsanlara lütfen doğru bilgi verin dedim. Orada, toplantı tamamlanamadı ve dağıldı."
HENDEK KAZDIRDIM, GİREMEDİLER
Yaşanan süreç hakkında da bilgi veren Başkan Kocamaz, şunları söyled:
''Niye bu tesis getirilip, oraya yaptırılacak? Bütün iller faydalanacaksa ölçün buradan Kilis’i, ortası nereye geliyorsa gidin oraya yapın dedim. Bütün amaç Krom-San’ın bu tehlikeli atıklarını ortadan kaldırmaktı. Toplantı gerçekleştirilemedi. İnşaata başlayacaklar ya da yerini tespit edeceklerdi. Ben de o araçlar girmesin diye derin hendekler kazdırdım. Araçlar giremedi. Ya beni buraya gömeceksiniz ya da bu işi ben buraya yaptırmayacağım. Kirleten temizlesin. Ben burada olduğum sürece hiç kimse buraya kimyasal bir tesis yapamaz. Buna izin veremem. Mersin’in geleceğini kimseye peşkeş çekemem.'' 

MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!