GeriSeyahat Kleopatra’nın adası gençlik turizmine açılıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kleopatra’nın adası gençlik turizmine açılıyor

Kleopatra’nın adası gençlik turizmine açılıyor

Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın çamurundan yararlandığı, mağarasında yüzdüğü söylenen Bodrum’un karşısındaki tarihi Kara Ada, kültür, sanat, sağlık ve turizm merkezine dönüştürülecek. Genç tatilcilere yönelik proje tamamlandığında adayı yılda 600 bin turistin ziyaret etmesi bekleniyor.

Bodrum’a 4 mil uzaklıktaki Kara Ada’da 15 dönüm arazi üzerinde bulunan Bodrum Belediyesi’ne ait ılıca tesisleri, restoran ve 21 odalı pansiyon, kültür ve sanat merkezi yapılmak üzere beş yıllığına Kara Ada Sanat Akademisi A.Ş.’ye kiralandı. Lelegler’den kalma harabeleri, Meteor ve Kaçakçı koyları, mağarasından çıkan 36 derece sıcaklıktaki şifalı çamuru ve ılıcasıyla günübirlik tur tekneleri ile mavi yolculuğa çıkan yerli ve yabancı turistlerin en önemli duraklarından Kara Ada’da, kiralamayla yeni bir dönem başlayacağı bildirildi.

YENİ YAPILAŞMA YOK

Kara Ada’nın yaklaşık 45 yıldır belediye tarafından işletildiğini, ancak tesislerin yenilenemediği için çok kárlı hizmet veremediğini belirten CHP’li Belediye Başkanı Mazlum Ağan, "Özellikle gençlere ve üniversite öğrencilerine yönelik hazırlanan proje kapsamında adada konser, work shop, sanat ve kültür etkinlikleri, sağlık kampları ve turları, sergiler, tatil yapamayan gençlere yönelik özel tatil olanakları sunulacak" dedi. Hazırlanan proje kapsamında, Ilıca ve havuz yeniden düzenlenip kapalı hale getirilecek, turizm yılın 12 ayına yayılacak. Tüm bu etkinlikleri ve projeyi gerçekleştirecek şirket belediye denetiminde olacak. Proje, adayı kültür, sanat, bilim merkezi yaparken, aynı zamanda gençlere yönelik alternatif tatil kampı olarak değerlendirmeyi hedefliyor.

Birinci Derece Doğal Sit Alanı olan adada mevcut yapılaşmanın dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilmeyecek. Belediye tesisleri, yıllık 60 bin YTL bedel ve düzenlenecek konser ve etkinliklerden hisse almak şartlarıyla kiraladı. Proje, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile ilgili bakanlıkların izniyle gerçekleştirilecek.

12 AY AÇIK OLACAK
/images/100/0x0/55eb2cd6f018fbb8f8b0338f


Kara Ada Sanat Akademisi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aykan, adada 400 bin dolarlık yatırım yapılacağını söyledi. Yılda sadece üç ay kullanılan adayı, 12 ay yararlanılacak hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti: "Ilıca ve yanındaki turistik tesisleri modern bir kültür, sanat ve sağlık kampı haline getireceğiz. Burada kuracağımız çadır ve bungalov tipi konaklama yerlerinde özellikle tatil olanağı bulamayan gençlere yönelik kültür ve sanat etkinlikleri düzenleyip, hem eğlenmelerini hem de öğrenmelerini ve eğitime katkıda bulunmayı amaçladık. Ülkemizin ve dünyanın ünlü sanatçılarını buraya getirerek gençlerimizle birlikte atölye çalışmaları yapmalarını ve çok düşük ücretlerle konserler vermelerini sağlayacağız. Ilıcayı da yeniden düzenleyip kapalı bölüm oluşturarak yılın 12 ayı kullanılabilecek hale getireceğiz. Düzenlenecek uluslararası etkinliklerle Kara Ada’yı dünya tanıyacak."

Aykan halen yılda yaklaşık 200 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği adada kurulacak merkezin hizmete girmesiyle bu sayının 600 bini aşacağını belirtti.

KARA ADA

Bodrum’un karşısındaki Kara Ada, günübirlik ya da gecelemeli tekne gezilerinin uğrak yeri. 2800 metre uzunluğunda, 600 metre genişliğinde, 265 metre rakımlı. Kara Ada olarak adlandırılmasına rağmen tepeleri çam ormanıyla kaplı. Adanın Bodrum’a bakan tarafındaki mağarada bulunan çamurun cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Özellikle kadın ziyaretçiler yüzlerini, vücutlarını bu çamurla kaplıyor. Üzerinde Leleg ve Osmanlı dönemine ait kalıntılar var. Adanın arka yüzünde birbirinden güzel koy ve plajlar bulunuyor. Bu plajlardan en güzeli ve büyüğü dibi kum ve denizi akvaryumu andıran Poyraz limanı. Adanın çevresinde dalış için önemli bölgeler var.
False