Yaz: Deniz, güneş, kitap

Güncelleme Tarihi:

Yaz: Deniz, güneş, kitap
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2018 14:08

Rutinin koşturmacasına mola verme şansı yakaladığımız tatiller, sadece dinlenme ve eğlenme fırsatı değil; kitaplarla uzun uzun vakit geçirebildiğimiz o müthiş anlar aynı zamanda... Sene boyunca, hatta bazen uzun yıllar boyunca okumayı ertelediğimiz, kapağını kaldırmak için sabırsızlandığımız bir dizi kitapla baş başa kalabilmenin en güzel fırsatı. Eleştirmen, yazar ve kitap ekleri editörlerine ‘tatil çantasına atmalık’ kitapları sorduk. Klasiklerden güncel romanlara, şiirlerden eleştiri kitaplarına çeşit çeşit öneri çıktı ortaya. İyi tatiller ve uzun okumalar dileriz!

Haberin Devamı

DOĞAN HIZLAN
Eleştirmen, Hürriyet yazarı
Kitap seçmeleri yapmak âdet olmuş, bana kalırsa kötü bir âdet. Başkalarının beğenisine göre kitap okumak, seçim taşeronluğu gibi bir iş. Eleştiriyoruz, gene de yapıyoruz...

En Sevilen Klasikler/Günümüzün En Çok Dinlenen 300 Klasik Müzik Eseri, Darren Henley, Sam Jackson, Tim Lihoreau, Kitap Kurdu: Sevdiğiniz bir bestecinin en sevdiğiniz eserini kimler en iyi çaldı? Böylece sayfalarca okumaktan, seçim için yorulmaktansa buradan yararlanın.

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Yurt İçi Gezi Kitapları (1920-1980), Yasemin Dinç Kurt, Akçağ Yayınları:
Tatilde gezerken okunacak kitaplardan biri. Daha önce oraları gezen yazarları okuduğunuzda daha bilerek, daha sezerek gezeceksiniz. Eğlenceli bir yapıt.

Medya ve İletişim Sözlüğü, Daniel Chandlar, Rod Munday, İletişim Yayınları:
Medya kelimesini hepimiz kullanıyoruz. Keskin eleştiri de yapıyoruz, zaman zaman da övüyoruz. Peki bu konuda ne biliyoruz? Çok az şey... Bilgi çağı diyorsak, bu kitap işte o çağın kitabı. Hem meslekten olanlar hem olmayanlar için bir başvuru kitabı.

İletişim Çağında Kültür, James Lull, Hece Yayınları:
İletişim bütün kavramları etkiliyor, biçimlendiriyor, yönlendiriyor. Başat kavramlardan biri. Her maddeyi ayrı uzmanların yazdığı kitaplar bana daha çok güven verir. Tek başına bir kişi yazmış olsa, o kadar ilgimi çekmez.

Yaralı Karanfil/Toplu Şiirler 1959-2008, Kemal Özer, Mylos Kitap:
Türk edebiyatının iyi şairlerinden birinin toplu şiirlerini okuduğunuzda şiir beğenme ölçütlerinizin daha sağlam bir yoruma ulaştığını fark edeceksiniz. Toplumcu şiirin iyi örnekleri.

Haberin Devamı

SELİM İLERİ
Yazar
Yolun Sonundaki Ev, Oya Baydar, Can: Son yıllarda okuduğum en etkileyici roman.

William Shakespeare/Yüzyılların Sahne Büyücüsü, Ayşegül Yüksel, Habitus Kitap: Shakespeare konusunda Türkiye’deki en donanımlı yapıt.

Eleştirirken/Modern Türkçe Edebiyat Üzerine Yazılar, Süha Oğuzertem, İletişim Yayınları:
Çağdaş edebiyatı birbirinden önemli eleştirilerle kucaklıyor.

Rüzgâra Yazılıdır, Füsun Akatlı, Kırmızı Kedi:
Uzun yılların büyük eleştirmeninden son bir anı.

Ekonominin Kısa Tarihi, Niall Kishtainy, Alfa:
Ekonomiden hiç anlamayanların bile zevkle okuyacağı bir
yapıt.

HAYDAR ERGÜLEN
Şair
Üç Çınar, Mahmut Temizyürek, Edebi Şeyler: İlhan Berk, Oktay Rifat ve Behçet Necatigil üstüne yepyeni görüşleriyle, deneme üslubuyla, şiir gibi okunan bir kitap.

Yaklaşma Çabası, Necmiye Alpay, Edebi Şeyler: Alpay’ın şiire ve romana tevazuyla yaklaşımındaki eleştirel anlayış merak edilmeye değer.

İki Yüzlü Zar, Mustafa Köz, Ve Yayınevi:
Şiirimizin kuşaklar boyu en iyi şairlerinden biri olan Köz’ün sımsıkı şiirleri. Hep yukarıya giden bir şiir çizgisi.

Kırılgan, Alper Beşe, Kırmızı Kedi:
Yazısı, şiiri ve öyküsüyle edebiyatımızın son yıllardaki en has kalemlerinden Beşe’nin kayıtsız kalınamayacak öyküleri.

Dünyadan Aşağı, Gaye Boralıoğlu, İletişim: Usta romancımızın yalnızca babalar ve oğullara değil, edebiyatımıza armağan ettiği müthiş bir kitap.

Haberin Devamı

Yaz: Deniz, güneş, kitap
  
Yaz: Deniz, güneş, kitap
Yaz: Deniz, güneş, kitap


A. ÖMER TÜRKEŞ
Eleştirmen, Hürriyet Kitap Sanat yazarı
Don Kişot, Miguel de Cervantes Saavedra, YKY: Her yaşta, her çağda her daim okunacak bir kitap.

Savaş ve Barış, Lev Nikolayeviç Tolstoy, İş Kültür: İçeriği kadar hacmi de dev bir eseri ara vermeden okumak için en uygun zaman.

Değişim, Franz Kafka, Araf:
‘Değişim’ dedim ama ‘Şato’ ya da ‘Dava’ da olabilir, yeter ki Kafka ile tanışın.

Suç ve Ceza, Fyodor Dostoyevski, Doğan Kitap: Dostoyevski ve bu romanıyla yolunuz bir gün mutlaka kesişecektir. Neden bu yaz olmasın?

Moğol Komplosu, Rafael Bernal, Ayrıntı: ‘Ağır’ kitaplar okumaktan yorulanlara ise siyasi polisiyenin bu eğlenceli ve parlak örneğini tavsiye ediyorum.

GÜLDEN ÖKTEM
Milliyet Kitap editörü
Napoli Dörtlemesi, Elena Ferrante, Everest: Asla tavsiye etmekten bıkılmayacak bir dörtleme. Elena Ferrante’nin ‘Benim Olağanüstü Arkadaşım’la başladığı ve gerçek dostluk üzerine kaleme aldığı bu seri, yaz okuması için ideal. Dörtleme sırf taşrada çocuk olma, birlikte büyüme, Ischia Adası’nda geçen yaz tatili ve Napoli tasvirleri için bile okumaya değer.

Güneş, Ay ve Rolling Stones, Rich Cohen, Domingo:
Adını Keith Richards’ın cümlelerinden alan kitap, henüz 26 yaşındayken Rolling Stone dergisinde çalışan ve dergi tarafından Stones’un turnesini izlemesi için gönderilen Cohen’in başından geçenlerden mürekkep.

Arafta, George Saunders, Deli Dolu: George Saunders’ın Man Booker Roman Ödüllü kitabı aslında yazarın ilk romanı. Gerçeküstü öyküleriyle bilinen yazar, bu kez ölümden sonraki yaşamı irdeliyor.

Dünyadan Aşağı, Gaye Boralıoğlu, İletişim: Kafa dağıtmayı değil de sene boyunca okunamayan kitapları raftan indirmeyi beklediyseniz, vakit o vakit. Gaye Boralıoğlu’nun Türkiye’deki vasatlaşmayı ve otorite karşısındaki zavallıları, antikahramanı Hilmi üzerinden anlattığı romanı için doğru zaman.

Zeplin, Karin Tidbeck, Aylak Kitap: İsveçli yazar Tidbeck’in İskandinav kültüründen nemalanan öyküleri fantazyadan büyülü gerçekçiliğe ve bilimkurguya uzanıyor. Daha önceki okumalarınıza benzemeyen bu metinler sizi mutluluktan hüzne, tedirginlikten neşeye türlü çeşit duygu dünyasına sürükleyecek.

ŞENAY AYDEMİR
Posta Kitap Yayın Yönetmeni
Mavi Karanlık, Vedat Türkali, Ayrıntı: 12 Eylül darbesinin hemen öncesinde Bodrum’a ‘sığınan’ bir grup insan üzerinden ‘burjuva aydın’ eleştirisi ve güçlü bir aşk hikâyesi...

Haberin Devamı

Futbol Asla Sadece Futbol Değildir, Simon Kuper, İthaki: Malum, Dünya Kupası başladı ve 15 Temmuz’a kadar devam edecek. Tatilde bir yandan maçları izlerken diğer yandan da futbolun gerçekte ne olduğuna kafa yormak iyi gelebilir.

Yasımı Tutacaksın, Dominique Lapierre, Larry Collins, Alakarga: İspanya tarihinin en büyük boğa güreşçisi El Cordobés’in hayatını anlatan bu romanın satır aralarında iç savaşa, Lorca’nın ölümüne, Picasso’ya ve Rodrigo’nun meşhur Gitar Konçertosu’na dair de çarpıcı notlar bulacaksınız.

Amat, İhsan Oktay Anar, İletişim: Sahilde oturmuş denizin tadını çıkarırken, İhsan Oktay Anar’ın fantastik deniz macerası keyfinizi daha da yerine getirebilir.

Haberin Devamı

Yerdeniz Serisi, Ursula Le Guin, Metis: ‘Yerdeniz Büyücüsü’, ‘Atuan Mezarları’, ‘En Uzak Sahil’, ‘Tehanu’, ‘Yerdeniz Öyküleri’ ve ‘Öteki Rüzgâr’ adlı altı kitaptan hangisini okursanız okuyun, tatilde bile Le Guin’in tarif ettiğinden daha iyi bir yerde olamazsınız.

iHSAN YILMAZ
Hürriyet Kitap Sanat Yayın Yönetmeni
Rüzgârın Şarkısını Dinle, Haruki Murakami, Doğan Kitap: Murakami’nin ilk romanı yıllar sonra Türkçede.

Geçmişe Yolculuk, Stefan Zweig, İş Kültür: Kitapları çok satanlar listelerinden inmeyen Zweig’dan aşkın sınır tanımazlığı üzerine bir novella.

Hippi, Paolo Coelho, Can: Coelho’nun beş farklı renkte kapakla yayımlanan son romanında İstanbul da var.

Beni Asla Bırakma, Kazuo Ishiguro, YKY: Bu yılki Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Ishiguro’nun başyapıtı.

Gerçek Hayat, Oylum Yılmaz, İletişim: Duygu Asena Roman Ödülü’nü kazanan kitap, kadına ait temel duyguları ilgi çekici kurgusuyla anlatıyor.

Yaz: Deniz, güneş, kitap
 
Yaz: Deniz, güneş, kitap
 
Yaz: Deniz, güneş, kitap


CEYHAN USANMAZ
Sabit Fikir Yayın Yönetmeni
Macbeth/Shakespeare Yeniden, Jo Nesbø, Doğan Kitap: Kuzeyli rüzgârlar, ‘esmiyor’ diye şikâyet edenler için ideal! Dolayısıyla, İskandinav polisiyelerinin ‘rock starı’ Jo Nesbø’nun, Shakespeare’in ünlü tragedyası ‘Macbeth’i yeniden yorumladığı romanı, ilk tercihiniz olabilir.

Bahar Yağmurları, Karl Ove Knausgaard, Monokl: Kuzey’den daha farklı bir hikâye okumak isteyenler için de Karl Ove Knausgaard’ın ‘Kavgam’ serisinin, ‘Bahar Yağmurları’ kitabı ile birlikte beşinci kitabına ulaştığını hatırlatabiliriz.

Portreler, John Berger, Metis: Geçen yıl başında kaybettiğimiz John Berger’ın, hayat boyu, sanat ve sanatçılar üzerine kaleme aldığı yazıları iki ciltte toplanıyor. İlk cilt olan ‘Portreler’, mağara resimlerinden başlayarak, sanatçı portrelerine başka bir ‘çerçeveden’ bakışı vaat ediyor.

Patikalar Üzerine/Bir Keşif, Robert Moor, Kolektif: Henüz önsözünü okuyup devamını tatil günlerine sakladığım kitaplardan. Belli ki, senelerce süren bir araştırmanın ve çeşitli patikalarda kilometrelerce yürüyüşün bir sonucu...

Jean-Christophe, Romain Rolland, YKY: Romain Rolland’ın sekiz yılda tamamladığı ve 10 kitaptan oluşan eseri, ‘nehir roman’ türünün ilk örneği kabul ediliyor. Türkçede üç ciltte tamamlanacağı açıklanan ‘Jean-Christophe’ ile bir ‘akışa’ kapılmak pekâlâ mümkün...

NECLA BAYRAKTAR
Sabah Kitap Editörü
Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel Garcia Marquez, Can Yayınları:
Her kütüphanede olmalı. Muhteşem bir kurgu.

Haberin Devamı

Bir Gün Tek Başına, Vedat Türkali, Ayrıntı: Çok iyi bir dönem romanı. Üstelik dokunaklı bir aşk hikâyesi.

Efrânsiyâb’ın Hikâyeleri, İhsan Oktay Anar, İletişim: Ayrıca İhsan Oktay Anar’ın tüm romanları...

Şeker Portakalı, Jose Mauro De Vasconcelos, Can: Hâlâ okumayan varsa, okusun. Kalbimiz biraz ısınsın diye.

Benli Belkıs/Efsane Aşkların Kadını, Şaziye Karlıklı, Doğan Kitap: Yazarı Şaziye Karlıklı döktürmüş. “Ne kadınlar, ne hayatlar varmış” diyor insan.

METİN CELÂL
Cumhuriyet Kitap yazarı
Tatile giderken yanıma daha çok geniş zamanlarda okuyabileceğim kitaplar alıyorum. Polisiye romanlar, deneme ve şiir kitapları öncelikli tercihim. Rıza Kıraç’ın yakın geçmişin olaylarından kaynaklanan siyasi polisiyesi ‘Ucuz Ölüm’ (Doğan Kitap), Tuğrul Tanyol’un kitaplarına girmemiş şiirlerinden oluşan ‘Şiirler 1 (1971 - 84)’ (Kırmızı Kedi Yayınları), Doğan Hızlan’ın Türk edebiyatının usta şair ve yazarlarıyla yaptığı radyo ve televizyon söyleşilerinden oluşan ‘Yazı Kalır’ (Doğan Kitap), günümüz öykücülüğünün geldiği durumu anlamak için faydalı bir kaynak olacağını düşündüğüm Arif Ay ve arkadaşlarının hazırladığı ‘Öykü Yıllığı 2018’ (Edebiyat Ortamı Dergisi Yayınları), Yüksel Pazarkaya’nın 15 yıla yakın bir emekle hazırladığı, dünya şiirinin büyük ustası Rilke’nin 1400 sayfalık ‘Toplu Şiirler’i (Cem Yayınları) kısa tatilde okumayı umduğum kitaplar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!