Yaşlıların görmediğimiz dünyası

Güncelleme Tarihi:

Yaşlıların görmediğimiz dünyası
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2023 12:17

Yaşlılık ekseninde yalnızlık, çaresizlik, sadakat ve özlem kavramlarını kâh güldürüp kâh hüzünlendirerek anlatan ödüllü bir çizgi roman: ‘Kırışıklıklar’

Haberin Devamı

2008 Uluslararası Barselona Çizgi Roman Festivali’nde En İyi Çizgi Roman Ödülü’ne ve sinemaya da uyarlanarak Goya Ödülü’ne değer görülen ‘Kırışıklıklar’ yaşlılık ekseninde yalnızlık, çaresizlik, sadakat ve özlem kavramlarını kâh güldürüp kâh hüzünlendirerek anlatıyor.
72 yaşındaki Emilio’nun 20 yılı aşan banka müdürlüğünün ardından alzheimer olduğu gerekçesiyle çocukları tarafından bakımevine yerleştirilmesiyle yaşlıların görmezden geldiğimiz dünyalarına konuk oluyoruz. Bu, yaşlılığın getirdiği kimi fiziki ve zihinsel hastalıklarla, yaşlı psikolojisiyle, engellilikle, bakımevlerindeki yaşamanın zorluklarıyla ve tüm bunlara olan duyarsızlıklarımızla yüzleşmeyi getiriyor beraberinde. Kitaba ismini veren ‘kırışıklıklar’ sözcüğü çeşitli okumalara açık bu anlamda.
Doğu Ekspresi’yle İstanbul’a seyahat ettiğini zanneden Rosario, Marslılar tarafından kaçırılmaktan korkan Carmen, her duyduğunu tekrarlayan eski spiker Juan, çocuklarına ulaşmak için sürekli telefon arayan Sol, bakımevindeki hayata renk katan Miguel ve diğerleri. Miguel aynı zamanda yeni hayatıyla ve hastalığıyla baş etmeye çalışan Emilio’nun en büyük destekçisi, dostluğun simgesi.
Paco Roca kelimelerle anlatmanın imkânsız olduğu duyguları çizgileriyle adeta yaşatarak kalbimizin derinliklerine iniyor.

KIRIŞIKLIKLAR

Yaşlıların görmediğimiz dünyası

Paco Roca
Çeviren: Pınar Savaş
Desen Yayınları, 2023
103 sayfa.

Haberin Devamı




BÜYÜYÜNCE NE OLACAKSIN?
Gülşah Katırcıgil yaratıcılık, hayal gücü ve neşe dolu bir oyuna davet ediyor çocukları. Zira büyüdüğünde ne olacağını hayal etmek başlı başına bir oyun çocuklar için. Katırcıgil çocuksu dünyayı o kadar güzel anlatıyor ki İpek ve Duru kardeşler “Acaba benden ne olur?” diyerek düşler âlemine daldıklarında bizler de onların dünyasına yuvarlanıveriyoruz. Masalsı çizimleriyle Betül Abiş İleri’nin payını atlamayarak elbette.
Neler neler olmuyor ki İpek’le Duru. Frida saçları tasarlayan bir kuaför, toprakla iç içe bir doğabilimci, doğayı konuşturan bir sanatçı. Duru orkestra şefi olursa İpek neden onun kostümlerini tasarlamasın ki? Fikirler fikirleri, hayaller hayalleri doğuruyor. Duru dünyayı gezen bir rehber oluyorsa İpek uzayı gezip yıldızlar keşfeden bir gökbilimci oluyor. Ama ikisi de kedi psikoloğu olmaya pek sıcak bakmıyor.
Bir karara varıyorlar mı derseniz; büyümek için zaman çok, hayal etmek gibisi yok!

ACABA BENDEN NE OLUR?

Yaşlıların görmediğimiz dünyası

Gülşah Katırcıgil
Resimleyen: Betül Abiş İleri
Nesil Çocuk, 2023
24 sayfa.

ŞİİRE BULANAN KEDİ
Burun gıdıklayan yumuşacık bir kedi kuyruğuyla başlayıp şiirler arasında yuvarlana yuvarlana dostluğa ve aşka varan bir manzum hikâye: ‘Şiir Kedisi’.
Evinin bahçesinden yemek aramaya çıkıp kaybolan Mia’nınki bir yol hikâyesi aynı zamanda; maceralar, tanışmalar, acı tatlı anlarla dolu. Sebepsiz yere kovalandığında kötülükle, bir ev kedisinden yardım istediğinde özgürlükle, karanlıkta patisi konserve kutusuna sıkıştığında iyilikle tanışıyor: “O sırada Kitapçı Salih kitap okuyordu güzel havada, görür görmez olanları koşup geldi Mia’nın yanına...”
Mia’nın asıl hikâyesi de bundan sonra başlıyor işte. Bu defa dostlukla, aşkla ve şiirle tanışıyor: “Sözcüklerin üzerinde geze geze, şiire bulandılar hem gündüz hem de gece...”

ŞİİR KEDİSİ
Yaşlıların görmediğimiz dünyası

Petek Sinem Dulun
Resimleyen: Gözde Başkent
İthaki Çocuk, 2023
40 sayfa.

BAKMADAN GEÇME!